-= Меню =-

Іполит Іванович Корабльов: семінар у форматі онлайн

10 лютого 2021 року відбувся семінар «Життєвий шлях і наукові здобутки І.І. Корабльова», організований працівниками бібліотеки університету. Захід відбувся в форматі онлайн, на платформі Zoom і був присвячений 150-річчю від дня народження відомого вченого з бджільництва світового рівня, знаного педагога, професора Іполита Івановича Корабльова.

   

Його життєвий і науковий досвід продовжує надихати наших сучасників. Доказом цього стала кількість учасників, які взяли участь у семінарі – 50 осіб – викладачі та студенти факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин, факультету агрономії, інженерно-технологічного факультету та факультету лісового та садово-паркового господарства.

Ім’я Іполита Івановича відоме пасічникам всього світу. Професора Корабльова навіть величають «батьком вітчизняного науково обґрунтованого бджільництва», а його монографія «Бджільництво» досі залишається своєрідною біблією українських пасічників.

Вчений віддав майже 45 років свого життя Уманському національному університету садівництва. З 1907 року в стінах рідного навчального закладу він, молодий викладач, опікувався бджільництвом і шовківництвом.

Іполит Іванович завідував навчально-дослідною пасікою. Він організував при училищі кабінети бджільництва і шовківництва, а при станції та пасіці – музей. У кабінеті бджільництва фахівці давали консультації з хвороб бджіл і розплоду. При дослідній пасіці були створені майстерні по виготовленню і випробуванню нових систем вуликів та інвентарю. Був винайдений так званий український вулик, який використовується і зараз на пасіках України.

Під час онлайн семінару його учасники мали можливість прослухати декілька доповідей, які розкрили найбільш цікаві та актуальні питання із біографії та наукового доробку вченого.

Завідувач музею історії університету Оксана Свистун ознайомила присутніх з біографією Іполита Івановича Корабльова, розповівши про становлення молодого вченого та про те, чому та за яких умов він обрав свій життєвий шлях.

   

З виступу провідного бібліотекаря абонементу наукової літератури Віри Побережець почерпнули цікаву інформацію про курси з бджільництва при Уманському училищі садівництва. Вона розповіла, що у 1918 році відбувся перший Всеукраїнський з’їзд бджолярів. Ця малопомітна у ті важкі часи подія увійшла в історію завдяки одному факту, від якого пролягає слід у сьогодення. На тому зібранні Іполит Корабльов вперше продемонстрував новий вулик власної конструкції – з вузьковисокою оборотною рамкою оптимальних розмірів. Вулик було названо українським, цією системою пасічники користуються й тепер. На знаменитій пасіці Уманського училища щороку діяли спеціальні короткотермінові курси, на яких безоплатно освоювали ремесло по 70-75 селян і народних учителів.

   

Бібліотекаря I категорії абонементу навчальної літератури Оксани Борейчук презентувала на семінарі доповідь «Культура медоносних рослин на пасіці Уманського училища садівництва і землеробства», присвячена дослідам і спостереження на розсаднику медоносних рослин, закладеному Іполитом Корабльовим.

Гортаючи сторінки історії нашого навчального закладу розумієш, що забута сьогодні галузь народного господарства – шовківництво вивчалась і розвивалась у минулому, в якійсь мірі, завдяки Уманському училищу землеробства і садівництва. У 1907 році шовководню Уманського училища садівництва і землеробства очолив Іполит Іванович. «Шовкова історія» Умані тривала до 1934 року. Про це була розповідь провідного бібліотекаря абонементу художньої літератури Наталії Михайлової.

У музейній кімнаті бібліотеки зберігається частина особистої бібліотеки Іполита Івановича Корабльова, яка була подарована родиною науковця. Всі книги мають печатку власника, а на полях де-яких книжок збереглися помітки Іполита Івановича.

Крім наукової літератури Іполит Іванович разом з родиною захоплено читав художню літературу. Серед його улюблених авторів був Тарас Шевченко. Наче про Іполита Івановича та його справу у повісті «Близнецы» (1855) писав Тарас Григорович Шевченко (цитата дається мовою оригіналу): «Трудолюбивейшая Богу и человеку угоднейшая из всех земноводных тварей – это пчела. А заниматься ею и полезно, и Богу не противно. Этот смиренный труд ограждает вас от всякого нечистого соприкосновения с корыстными людьми. А между тем ограждает вас и от гнетущей и уничтожающей человека нищеты. По моим долгим опытам и наблюдениям я дознал, что пчела требует не только искусного человека, но еще кроткого и праведного мужа. Вы же в себе вмещаете все сии добродетели. И с будет благословенно и приумножено ваше начинание!».

Іполит Іванович Корабльов пішов з життя 7 липня 1951 року. Проте пам'ять про вченого жива й понині та увічнена в історії Уманського національного університету садівництва.

Бібліотека Уманського національного університету садівництва пропонує переглянути презентаційний матеріал «Життєвий шлях і наукові здобутки Іполита Івановича Корабльова», підготовлений для семінару Наталією Михайловою та Оксаною Свистун.

Наталя Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»