-= Меню =-

Історична година «Наш рідний край»

Іду по місту, йду, дивлюся,

Яке чудове місто це.

Милуючись, я задивлюся –

Навдивовижу гарне все.

Стоять дерева вздовж дороги,

Привітним шелестом своїм

Вони вітають перехожих,

І ті взаємно вдячні їм.

                            Безугла Наталія

 

3 жовтня Умань відзначала 404-ту річницю першої писемної згадки про місто. 

День міста – це свято кожного з нас! Місто Умань має свій особливий колорит, традиції і славну історію. У місті жили та працювали всесвітньо відомі поети, композитори, театральні діячі, художники, науковці. Багато відомих людей і зараз прославляють його на теренах України і за її межами.

Багато в Україні є красивих міст і сіл, які зачаровують своєю красою та завдяки історичними пам’ятками переносять наc у минуле. Місто Умань теж пишається своєю багатою історією.

До Дня міста працівники Наукової бібліотеки організували тематичну зустріч для студентів 11-ф групи факультету економіки і підприємництва (куратор – кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Світлана Власюк) з екскурсоводом по місту Умань Нижник Оленою Григорівною. Історична година «Наш рідний край» – це традиційний захід у стінах бібліотеки, який проводиться з року в рік як вступний екскурс до знайомства першокурсників університету з містом, де їм випала чудова нагода навчатись. Свій виступ Олена Григорівна розпочала з таких слів :«Хто не знає свого минулого, не вартий свого майбутнього». І, це дійсно так, бо як дерево тримається на землі своїм корінням, так людина тримається на землі своїм минулим.

Пані Олена вела мову із студентами про те, що Умань – місто старовинне і водночас зовсім молоде. Його архітектура пережила епохи і держави, була свідком багатьох історичних подій. Відоме наше місто славнозвісним дендропарком «Софіївка» – пам’ятником палкого кохання графа Станіслава Потоцького до дружини-гречанки Софії.

У жодному місті області не збереглося стільки старовинних будівель, вулиць, кварталів, як в Умані. Тут знаходиться монастир василіанів – найдавніша пам’ятка місцевого значення, а також Собор Успіння Богородиці та Торгові ряди, які, як і парк «Софіївка», включені до переліку надбань національної і культурної спадщини України.

Завершила вона свій виступ рядками з вірша поєтеси Ірини Людвенко:

Маленька Умань! Чим привязати

Змогла ти душу мою так сильно?

У нас щось в долі занадто спільне

Ти також жінка, тривожна мати,

Ти неповторна, жагуче – різна,

І непідвладна законам часу.

Студенти з цікавістю слухали інформацію про чарівне місто Умань та про найцікавіші екскурсійні маршрути.

Уманський НУС повсякчас дбає про обізнаність своїх студентів. Тому подібні зустрічі з фахівцями з історії, культури та сьогодення Умані та Уманщини є не лише традиційними, а й закономірними.

Тетяна Маєвська, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії