-= Меню =-

Історична година «Владислав Городецький і його химери» з нагоди Всесвітнього дня архітектора

У перший понеділок жовтня архітектори всього світу відзначають своє професійне свято – Всесвітній день архітектора. Цього дня організовуються виставки, конференції, круглі столи, виховні години. Не стояли осторонь і в Уманському національному університеті садівництва. З нагоди вшанування професійного свята архітекторів в бібліотеці університету відбулась історична година «Владислав Городецький і його химери» для студентів факультету лісового і садово-паркового господарства 41-лг групи (куратор – Валентина Мамчур ), 41-сп групи (куратор – Анатолій Балабак ), 11-лг (куратор – Олександр Баюра), 11–сп групи (куратор – Ірина Пушка), факультету агрономії 21-а групи (куратор Світлана Третьякова), факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин 11-к-б групи (куратор – Неля Ляховська), 41-б групи (куратор – Ірина Леонтюк), 21-мб-б (куратор – Олександр Заболоткий), 31-б (куратор – Маргарита Парубок).

   

Провела виховний захід бібліотекар Марія Фіткаленко, яка повідала присутнім про геніального архітектора, незвичайну і різнобічно обдаровану людину Владислава Владиславовича Городецького, котрому в цьому році виповнюється 160 років від дня народження.

Студенти дізналися про цікаві факти біографії видатного архітектора та його унікальні шедеври, що витримали випробування часом і тісно пов’язані з історією Києва та історією України – це архітектурний проект двоповерхового будинку шестикласної чоловічої прогімназії в м. Умань (нині Уманський фаховий коледж технологій та бізнесу УНУС), а в м. Києві Миколаївський костел, «Будинок з химерами», Міський музей старожитностей і мистецтв, Караїмська кенаса у мавританському стилі, готель «Контенинталь», цементний завод «Фор», прибутковий будинок Бендерського, меблева фабрика Й. Кімаєра, костел-мавзолей Потоцьких у с. Печера Вінницької області. В м. Черкаси Владислав Городецький спроектував модерний будинок комерційного банку, жіночу гімназію, єврейську гімназію, готель «Слов’янськ», палац Вишневецьких на Тернопіллі та залізничний вокзал, шахський палац, театр і готель в Тегерані.

Все це його рук і лету творчої фантазії матеріалізовані шедеври, застигла у камені музика.

   

Під час історичної години «Владислав Городецький і його химери» студенти, викладачі, бібліотекарі шанували пам’ять про унікального архітектора. Ім’я Владислава Городецького занесено до книги «100 найвідоміших українців», його шедевр – Будинок з химерами – увійшов до книги «100 найвідоміших шедеврів України». На його честь відкриті меморіальні дошки, встановлені пам’ятники, про нього написані книги, випущені ювілейні поштові марки та срібні монети.

Творіння зодчого слугують людям більше століття та ще довго будуть слугувати, тішити естетичні уподобання не тільки нам, а й прийдешнім поколінням. Будинок з химерами є візитівкою Києва та України.

Пам’ять про Владислава Городецького – одного з найвідоміших архітекторів ХХ століття жива. Людина живе поки її згадують…

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»