-= Меню =-

Калейдоскоп святкових сюжетів

Наближається улюблена святкова пора, така необхідна і бажана після важкого року та наполегливої праці. Серце просить радості, яскравих фарб і свята. Хочеться прикрасити життя навколо. І тут немає дрібниць, все важливо: від прикрашання оселі – до сервірування святкового столу.

Прикладом таких дрібниць, що гріють серце є паперові серветки, які в наш час іноді нагадують яскраві картинки, а не звичайний атрибут на столі. З них можна складати колекції і милуватися багатством людської фантазії та уяви, яка створила цей «Калейдоскоп святкових сюжетів». Таку назву має виставка паперових серветок з новорічними сюжетами, яка нині пропонується увазі читачів в каталожному залі бібліотеки університету. Експозиція спонукає до подорожі в часі та думок: звідки прийшов цей предмет і як він виглядав сто, двісті, а, може, і тисячу років тому.

   

Історія виникнення серветок сягає давніх часів. Стародавні римляни їли руками, а роль серветок грали спеціальні раби, господарі витирали руки об їх волосся. Заможні патриції витирали собі руки за допомогою полотняних серветок чи обмивали собі пальці у мисках з трояндовою водою. В Давній Греції замість серветок використовували листя фігового дерева, яким раби витирали обличчя господарям. На Сході роль серветок виконував тонкий лаваш. В Японії та Китаї – листочки рисового паперу. Вони їх розминали використовували і викидали.

Лише з ХV століття серветками почали користуватись у побуті повсюди. Для щоденного користування брали папір, а для урочистих подій використовували вишиті та розписні серветки з дорогих тканин.

Перші повноцінні паперові серветки з’явилися в 1887 році, коли англійський підприємець Джон Діксон явив світові своє творіння: він спонсорував верстат, що виробляв серветки з целюлози. Подія стала революцією у світі застільного етикету.

Звичний зовнішній вигляд паперові серветки почали набувати на початку ХХ століття в Японії. Місцеві майстри навчились розм’якшувати папір особливим способом, розділяти його на тонкі шари, після цього знову з’єднувати та висушувати. Така технологія дозволила отримати дуже м’який матеріал, яким було приємно користуватися за столом.

В наш час це не просто приємний матеріал для користування за столом, це – дитячі та дорослі сюжети, святкові картинки, жарти, казкові квіти та птахи: весь спектр настроїв та нагод.

   

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку серветок, яка розгорнута в каталожному залі інформаційно-бібліографічному відділі бібліотеки та зарядитись позитивом та святковим настроєм.

Вікторія Гейко-Черних, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки