-= Меню =-

Карантин – час для онлайн освіти

З кожним днем онлайн навчання стає все більше популярним не лише у світі, але й в Україні. Особливо сьогодні, в умовах карантину. Адже завдяки різноманітним проектам всі бажаючі можуть стати студентами. Головне – це бажання вчитись та доступ до інтернету.

Одним із важливих елементів діяльності Наукової бібліотеки університету є система підвищення кваліфікації бібліотекарів, основна мета якої – вдосконалення ділової кваліфікації бібліотечних працівників. Це актуально особливо зараз, коли технічний розвиток, науковий прогрес та інформатизація увійшли у всі сфери діяльності суспільства. Не оминули вони і діяльність бібліотек.

Працівники Наукової бібліотеки Уманського НУС ставлять перед собою завдання – створення і розвиток для дослідників університету середовища, що сприяє б дослідженню, навчанню та викладанню, через якісний інформаційний супровід, сервісність та комфортний фізичний і віртуальний простір. Нині це одне із найактальніших завдань. Тому вважаємо важливим, повсякчас вдосконалювати свої професійні здібності і займатись саморозвитком шляхом формальної і неформальної освіти.

Протягом двох тижнів, з 26 жовтня до 06 листопада 2020 року, бібліотекар І категорії Тетяна Маєвська, бібліотекарі ІІ категорії Олена Рудковська, Тетяна Сержук та Вікторія Гейко-Черних взяли участь в онлайн курсах підвищення кваліфікації бібліотечних працівників аграрних ВНЗ І-ІV рівнів акредитації МОН та науково-дослідних установ НААН. Проводила курси Національна наукова сільськогосподарська бібліотека НААН, а програмою курсів передбачалося навчання у два етапи:

Бібліотекарі мали можливість прослухати низку занять на актуальні теми. Хотілось виокремити деякі з них, що викликали найбільшу зацікавленість в аудиторії: «Інформаційно-комунікаційна діяльність наукових бібліотек в умовах адаптації аграрної науки у глобальний інформаційний простір», «Оцифрування наукових бібліотечних фондів: стан та перспективи», «Поняття академічної доброчесності та плагіату, оціночні показники наукових творів та проблеми боротьби з плагіатом», «Сучасні тенденції інформаційно-бібліотечного забезпечення провідних країн світу», «Наукова бібліотека ЗВО під час карантинних обмежень: самоізоляція чи нові можливості для вдосконалення».

Онлайн навчання бібліотекарів було продуктивним і дало свої результати. Вони успішно захистили свої випускні роботи та за підсумками двотижневих курсів отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації ННІ неперервної освіти і туризму Національного університету біоресурсів і природокористування України.

   

Формальна і неформальна освіта бібліотекарів є нерозривним компонентом функціонування будь-якої бібліотечної установи. Адже бібліотеки покликані бути центром загальнодоступної інформації, вони повинні бути затребувані як для навчання, так і для особистісного, духовного, творчого розвитку, самовдосконалення читачів. І щоб так залишалось і надалі, особливо в епоху тотальної комп’ютеризації й інформатизації, необхідно невпинно підвищувати свою кваліфікацію, розвиватись, як професіонал, впроваджувати і максимально застосовувати інноваційні методи інформаційно-бібліотечної роботи, якісно змінювати бібліотеку, експериментувати, врешті-решт. І тут в нагоді стають ось такі курси підвищення кваліфікації від Національної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН – змістовні, актуальні, підкріплені досвідом провідних бібліотечних установ України та світу.

Тетяна Кравченко, директор бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки