-= Меню =-

Карантин – не вирок! Від тепер екскурсії онлайн!

Унікальні видання минулих віків, які зберігаються у фондах бібліотеки Уманського національного університету садівництва, може побачити кожен, хто завітає до музейної кімнати книгозбірні. Поринути у минуле, відчути подих століть, почути історії про видання, якими користувались у далекому 1844 році перші учні нашого навчального закладу можуть всі бажаючі. З нашою колекцією з інтересом знайомляться студенти першокурсники, викладачі не тільки нашого університету, відомі науковці і письменники, краєзнавці і дослідники історії, шановні гості університету.

Книжкове зібрання почало своє існування у 1844 році завдяки першим викладачам і звісно першому директору Головного училища садівництва Олександру фон Нордману.

Наші відвідувачі з подивом дізнаються про умови вступу, про обмежену кількість підручників і як їх друкували на друкарських машинках, або робили копії з конспектів викладачів вже забутими засобами копіювання.

Цікаво побачити одну з перших інвентарних книг з сургучевою печаткою. Потримати на долонях книги подаровані бібліотеці у минулих століттях науковими установами і науковцями.

Наші відвідувачі дізнаються про перший уманський метеопрогноз і ананаси, які можна вирощувати на підвіконні. А ще про бібліотекарів і дослідників живої природи, про гончарні вироби і смачне сухе варення. І, звичайно, про викладачів та учнів Уманського училища садівництва і землеробства, які стали відомими далеко за межами нашого рідного краю.

Ми так звикли до спілкування з нашими гостями безпосередньо в затишній атмосфері музейної кімнати, що екскурсія, яка відбулась 10 листопада 2021 року для відвідувачів та молоді з інвалідністю Реабілітаційного комплексу для людей з особливими потребами «Гармонія» Центру інтегрованих соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, стала для нас своєрідним випробуванням. Адже була проведена не в звичних для нас умовах карантинних обмежень із застосуванням онлайн технологій зв’язку. Було прийнято рішення екскурсію організувати для наших гостей на платформі Zoom.

  

  

   

Сподіваємось, що цей досвід стане початком нової форми роботи навіть після зняття карантинних обмежень. Оскільки дозволяє залучити до екскурсії доволі великий колектив відвідувачів, які перебувають на далекій відстані від книгозбірні і в той же час територіально віддалені один від одного. Окрім того, онлайн екскурсії – це ефективний метод роботи в умовах карантину. Єдиний недолік у такому спілкуванні – екскурсовод не бачить своїх слухачів. А візуальний контакт такий важливий!

Тому всіх охочих: студентів і викладачів університету, уманчан і не тільки, запрошуємо до бібліотеки Уманського НУС. Творча група у складі директорки бібліотеки Тетяни Кравченко, заступника директора Наталії Олейніченко, провідного бібліотекаря Наталії Михайлової із задоволенням проведуть з вами годину цікавого спілкування онлайн.

 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки