-= Меню =-

Книга «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела» уже на полицях бібліотеки УНУС

У 2022 році з нагоди відзначення 350-річчя гетьмана Пилипа Орлика світ побачила книга «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела», упорядкована Тетяною Таїровою-Яковлєвою. Сьогодні ж бібліотека Уманського національного університету садівництва ділиться зі своїми читачами радісною новиною: три примірники цієї книги в рамках співпраці з ВГО «Українська бібліотечна асоціація» були передані до фонду університетської книгозбірні.

Науково-популярне видання «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела» є унікальним, адже до нього увійшли документи, які досі не були відомі не лише широкому загалу, а й фахівцям-історикам. У ньому представлене листування Пилипа Орлика та Івана Мазепи з тогочасними політичними та державними діячами Європи та історичні документи кінця XVII – початку XVIII століття, зокрема документи Батуринського архіву Івана Мазепи. Вони проливають світло на один із найбільш складних епізодів історії України: формування коаліції європейських держав та Війська Запорозького проти Москви, містять цінні відомості про політичне, економічне та повсякденне життя Гетьманщини. Тести документів розміщено в оригінальному вигляді, українською, російською та польськими мовами зі збереженням лексики та граматики XVIII століття.

Звертаємо увагу, що частина документів, які увійшли до книги, публікуються вперше. Інша частина джерельних пам’яток до цього були опубліковані з помилками, які виправлені у цій публікації. Комплекс цих документів досі зберігається у Москві та не доступний українським науковцям. Тож книжка є унікальним джерелом інформації для українців.

Вихід книги є дуже символічним для України. Рівно 350 років тому народився Пилип Орлик, який присвятив усе своє життя боротьбі за незалежність України від Російської імперії. Минули роки, а ми досі продовжуємо його справу, тільки вже під російськими обстрілами, боронячи свій дім і свою землю.

Книга науково-популярна, розрахована на широке коло читачів, усіх тих, хто цікавиться минулим України, її конституційною та правовою традицією.

Тому, шановні читачі, запрошуємо вас до бібліотеки Уманського НУС ознайомитись із книгою Тетяни Таїрової-Яковлєвої «Пилип Орлик і мазепинці. Джерела» та привідкрити завісу таємних фактів про історичне минуле Української держави!

Тетяна Кравченко, директор бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України