-= Меню =-

Книга – вікно знань

Книга – це віконце, через яке діти бачать і пізнають світ і самих себе.
В. О. Сухомлинський

Святкування Міжнародного дня дитячої книги є показовим, тому що книга має неабиякий вплив на формування духовного світу людини. Дитяча книга – це перша сходинка до пізнання безмежного, дивовижного та чарівного світу життя.

Міжнародний день дитячої книги відзначається щороку 2 квітня у день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Він є одним із найулюбленіших казкарів усіх часів і народів, визнаний автор всесвітньовідомих казок для дітей і дорослих. Його твори, перекладені більш, ніж 150 мовами, стали сценаріями численних екранізацій, мультфільмів та театральних постановок. Світову славу Андерсену принесли його казки, в яких поєднується романтика і реалізм, фантазія та гумор і сатира. Біографія Андерсена теж нагадує казку, особливо якщо з довірою поставитися до його розповіді про себе в двох великих мемуарних нарисах «Казка мого життя».

Книга – поруч від самого народження. Перші казки, оповідання та вірші читають нам мама і тато, братик і сестричка. З книгою кожен із нас може мандрувати у минуле і майбутнє. Дитяча література з'явилася відносно недавно, тому до середини 17 століття дітям розповідали здебільшого казки усно. На сьогодні дитяча література – це цілий окремий напрямок, що формує культуру та інтелект нових поколінь, це казковий світ наповнений добром та світлом, миром та щастям.

У наш складний і бурхливий час, коли стрімко зростає потік інформації, що його дістає дитина з усіх можливих джерел, твори дитячих письменників проходять випробування на подальше життя. Наталя Забіла − одна з найстарших українських письменниць, яка писала переважно для дітей. Впродовж усього творчого життя вона сповідувала один принцип: для дітей треба писати так само добре, як і для дорослих, і навіть ще краще. Саме тому книжки письменниці й донині читають, знають і люблять.

Щороку кілька авторитетних видань по всьому світу створюють списки найбільш цікавих і популярних дитячих книг, і ось один з них:

Льюїс Керролл – «Аліса в Країні Чудес». Ця книга вже давно стала класикою дитячої літератури. Розповідає вона про те, що в одному з англійських містечок, жила дівчинка під ім’ям Аліса, але її дитинство було затьмарене тим фактом, що королева Вікторія, заборонила дітям рухливі ігри, щоб вони не піднімали багато шуму. І ось одного разу, дівчинка побігла за білим кроликом і провалилася в його нору, з цього і почалися захоплюючі пригоди Аліси в Країні Чудес.

      

Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц». Мало хто знає, що автор цієї книги був не тільки талановитим письменником, а й видатним льотчиком. А написати цей твір, як не дивно, його надихнула аварія, в яку він потрапив над Лівійською пустелею. Там він пробув цілих десять днів, але він не засмутився, адже у нього з’явився друг – маленький пустельний лис. Саме це незвичайне знайомство надихнуло автора на написання книги.

Джоан Роулінг – серія книг про Гаррі Поттера. Серія з семи романів, яка дозволяє поринути у світ магії та чаклунства, в цих книгах є все що необхідно для захоплюючого проведення часу, любов і дружба, веселі і забавні ситуації, ну і звичайно ж, як в будь-якій дитячій книзі добро завжди перемагає зло.

Чарльз Діккенс «Пригоди Олівера Твіста». Цей пригодницький роман про непросте життя головного героя. Народившись в робiтнiм будинку, у хлопчика не було вибору, крім як зануритися на дно кримінального Лондона, але автор вчить своїх читачів, що світ не без добрих людей і з будь-якої, навіть найскладнішої ситуації, можна знайти вихід.

   

Роальд Дал «Чарлі і шоколадна фабрика». Ця захоплююча книга розповідає історію про бідного хлопчика, який отримував подарунок один раз в рік, і це був шоколадний батончик. Як же сподівався Чарлі, що саме в цей раз, всередині нього він знайде золотий квиток на шоколадну фабрику містера Вонки. На жаль, йому не пощастило, але він мав добре серце, і тому з ним сталося неймовірне пригода.

Стоїть на полиці книга… Паперова і нерухома. Вона не може нікого погукати чи вийти на зустріч. Вона тільки стоїть. Чекає свого читача. Читач може все. Взяти, розкрити, поставити назад на полицю. Іноді він дуже швидко ставить книгу на місце, чи проходить повз неї, не дивлячись, а книга, мабуть, кричить… А читач шукає та шукає свою книгу. Він шукає таку книгу, яка допоможе йому пізнати самого себе, зв'язати з оточуючим світом, роздивитись, що діється в світі… І якщо хто-небудь, хоч трішечки може допомогти розібратися в заплутаних людських стосунках, так це – книга.

Книги, книги на полицях,
Завжди тихо поміж книг.                
Та яку ти не розгорнеш –
То й легенда в кожній з них.
То в одній синіє море,
В іншій криється тайга.
А ось в тій – Північний полюс,
Де морози і пурга
Все, що в серці і що розум
Вік творили не один,
Повизбирувало людство
В книги – перли із перлин.

Тому не забуваємо, щовечора, яким би не був виснажливий день, сідаємо разом з дітьми у затишному куточку кімнати, розгортаємо книгу казок і починаємо мандрувати казковим світом.

 Тетяна Сержук, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки