-= Меню =-

Книжкова виставка «Біологія – наука про життя»

Біологія – наука про живу природу (від герц. «bios» – життя, «logos» – наука).

Як самостійна природнича наука біологія зародилася ще до нашої ери, а її назву запропонували у 1802 році незалежно один від одного французький вчений Жан Батіст Ламарк та німецький вчений Готфрід Рейнхольд Тревіранус.

Значення біології в сучасному суспільстві полягає в тому, що вона є теоретичною базою багатьох наук, а біологічні знання використовуються в різних сферах людського життя. От і отримання якісної сільськогосподарської продукції неможливо без використання біологічних знань про будову і функціонування рослинного і тваринного організмів, законів їх взаємодії з навколишнім середовищем, особливостей природних і штучних екосистем, біологічних методів боротьби зі шкідниками сільського господарства.

Наука біологія визначає і розвиток сучасної медицини. Відкриття, зроблені в фізіології, біохімії і генетики, дають можливість правильно поставити діагноз хворому, підібрати ефективне лікування. Отримання нових лікарських препаратів, вітамінів, біологічно активних речовин дозволить вирішити проблему профілактики багатьох хвороб.

Селекціонери, завдяки знанням законів спадковості і мінливості, створюють нові високоврожайні сорти культурних рослин, високопродуктивні породи домашніх тварин, форми мікроорганізмів, що застосовуються в харчовій промисловості, виробництві кормів, фармацевтиці.

Біологічні знання використовують у техніці, вони є теоретичною базою ряду виробництв харчової, легкої, мікробіологічної та інших галузей промисловості. Розвивається новий напрямок виробництва – біотехнологія, що дозволяє незабаром вирішити такі проблеми, як виробництво продуктів харчування, пошук нових джерел енергії.

Рішення проблеми раціонального використання біологічних ресурсів, охорони природи та навколишнього середовища можливо тільки із застосуванням біології.

З огляду на актуальність і важливість біології, як науки, в бібліотеці Уманського національного університету садівництва на абонементі №1, підготовлена для допомоги навчальному процесу, книжкова виставка «Біологія – наука про життя». То ж запрошуємо до її перегляду всіх зацікавлених осіб.

Оксана Борейчук, бібліотекар I категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України