-= Меню =-

Книжкова виставка «Іван Котляревський – батько нової української літератури»

Так Котляревський у щасливий час
Вкраїнським словом розпочав співати,
І спів той виглядав на жарт не раз.
Та був у нім завдаток сил багатий,
І огник, ним засвічений, не згас,
А розгорівся, щоб всіх нас огрівати.
                                                                    Іван Франко

У вересні 2024 року літературна спільнота України відзначає 255-річний ювілей генія українського слова Івана Котляревського. Не оминула цієї події й бібліотека Уманського національного університету садівництва, де на абонементі художньої літератури була організована книжкова виставка «Іван Котляревський – батько нової української літератури». Під ас її перегляду відвідувачі книгозбірні познайомляться не лише з творами класика української літератури, а й працями літературознавців, які свого часу замислювались над роллю Івана Петровича Котляревського в історії української літератури і культури.

Так, у передмові до двотомного видання творів Івана Котляревського відомий знавець української літератури Євген Прохорович Кирилюк писав: «Автор української «Енеїди» не був революціонером. Це була людина свого часу, яка сформувалася на зламі XVIII та XIX століть і не ставила перед собою жодних революційних завдань. А проте «Енеїда» стала об’єктивно явищем революційним: вона поклала початок нової української літератури. Справді, до появи «Енеїди» українська мова вважалася придатною тільки для хатнього вжитку. Нікому й на думку не спадало, що на ній можлива якась література… І раптом з’явилися три частини «Енеїди».

Цим жартівливими співом і почалась нова українська література, нова українська культура…».

На книжковій виставці знайшло своє місце і факсимільне видання «Українська муза. Поетична антологія. Од початку до наших днів. Під редакцією Олекси Коваленка. Вип.1.», з якого ми дізнаємось, що саме з імені Івана Котляревського починалось це унікальне видання, яке дає «…повну картину розвитку української поезії, живу історію української поетичної творчості». У біографічній довідці укладач видання писав: «Од писань українського поета віє живим народним духом, щирим спочуттям до народу та вболіванням над його тяжкою долею і безталанням… В 1898 році вся Україна й Галичина святкували 100-літні роковини нової української літератури». Бо перше видання «Перелицьованої Енеїди» Івана Котляревського українською мовою датується саме 1798 роком. Оригінальне видання «Української музи», яке із захопленням читали учні Уманського училища садівництва у 1908 році, не збереглося, але факсимільне, в якому відчувається подих минулого, цікаво сучасному читачеві бібліотеки Уманського НУС.

   

Біографічні видання із виставки «Іван Котляревський – батько нової української літератури» інформують читачів про основні особисті та творчі етапи життя письменника, який народився 9 вересня 1769 року в Полтаві у сім’ї канцеляриста. Навчався у Полтавській духовній семінарії та працював канцеляристом і домашнім учителем у сільських поміщицьких родинах.

Ознайомившись із представленими на виставці виданнями. Ви з цікавістю дізнаєтесь, що Іван Петрович Котляревський служив у Сіверському карабінерському полку, знався на військовій справі. А в 1806 році військова служба Івана Котляревського була пов’язана з Уманю.

Під час походу Наполеона І Бонапарта капітан Іван Котляревський сформував на Полтавщині 5-й український козацький полк. В той час його «Енеїда» була в бібліотеках найвідоміших людей того часу і навіть у бібліотеці Наполеона.

Після закінчення військової служби Котляревський став директором Полтавського вільного театру. Драматична спадщина спадщина І. П. Котляревського була великим початком розвитку театрального мистецтва. «Наталка Полтавка» стала зразком для творчості багатьох українських письменників: Г. Квітки-Основ’яненка, Я. Кухаренка, М. Кропивницького, Т. Шевченка та інших.

Іван Котляревський написав небагато творів: «Енеїда», «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник». Зате яких! Безсмертні, вони стали для українців майже народними творами. Уривки з них, як пісні, співали кобзарі на вулицях, композитори писали музику, а пісні ставали незабутньою класикою жанру. І нині ці літературні твори займають гідне місце не лише на полицях бібліотеки УНУС, а й в літературному спадку та серцях українців.

Прямих нащадків Котляревський не залишив. То ж нащадками великого майстра українського слова є всі, хто цікавиться його творами.

Не забувай того, хто сміло,
Із ясним сміхом розбудив
І розгорнув ширококрило
Понад землею рідний спів.
З латинської дзвінкої міді
Він наше срібло виливав…
Ну, хто б у римській Енеїді
Хорола й Ворсклу не пізнав?
                                              М. Рильський

Тому запрошуємо на абонемент художньої літератури поціновувачі класичної української літератури підібрати для себе видання на книжковій виставці «Іван Котляревський – батько нової української літератури» та розширити свої знання про життя і творчість Івана Петровича.

   

Наталія Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 09.09.2024 Відбувся круглий стіл «Життєвий і творчий шлях кандидата сільськогосподарських наук, доцента Світлани Петрівни Романщак»

  • 06.09.2024 Книжкова виставка «Іван Котляревський – батько нової української літератури»