-= Меню =-

Комп’ютерні технології – це наше майбутнє

Всесвітній день комп’ютерника почав свою ходу по планеті 15 лютого 1946 року, коли в Америці був показаний широкій публіці перший у світі комп’ютер, який по своїй суті був величезним і досконалим калькулятором для виконання складних розрахунків на замовлення військових. Цей апарат так і називався – ENIAC, що означає «електричний цифровий інтегратор і калькулятор». Саме з цієї нагоди було встановлено свято. Цього дня людство впевнено доторкнулося до витоків самого початку становлення і розвитку ери цифрових технологій. До цього існували також комп’ютери, але вони були лише прототипами та експериментальними одиницями.

Уперше інформація про День комп’ютерника в Україні з’явилася у 2009 році у російськомовній пресі. Більш розгорнута інформація стала доступною в 2011 році, коли відомості про цей день потрапили і в україномовний віртуальний простір.

Сьогодні однозначно можна констатувати одне – цифрові технології міцно увійшли в нашу сучасну дійсність і навряд чи покинуть нас у найближчій перспективі.

Роботу бібліотек також неможливо уявити без використання комп’ютера. Поява комп’ютера і комп’ютерних технологій в бібліотеках дозволяє вирішити безліч завдань, в тому числі, допомогти читачеві реалізувати право на інформацію на базі нових інформаційних технологій.

Працівниками бібліотеки Уманського НУС до Дня комп’ютерника підготовлено віртуальну виставку «Комп’ютерні технології – це наше майбутнє». Ласкаво просимо до перегляду.


Глибовець М.М. Основи комп’ютерних алгоритмів : монографія / М.М. Глибовець. – К.: КМ Академія, 2003. – 450,[2] с.

Монографію присвячено розгляду питань конструктивної алгоритміки в інформатиці. У книзі розглядаються основні методи побудови алгоритмів: пошук на графах, «розділяй і пануй», жадібний підхід, динамічне програмування, бектрекінг, гілок і границь, символічні обчислення, використання евристик.

Особливістю книги є цілісність викладення матеріалу. Воно починається з теоретичного огляду (постановка задачі, історія досліджень, коротке введення в потрібний математичний апарат дослідження задачі), опису алгоритму розв’язку задачі, характеристики та аналізу особливостей алгоритмів розв’язку задачі і завершується створенням програм реалізації відповідних алгоритмів на Паскалі.

Гринчак О.В. Основи електронного бізнесу : навч. посіб. / О.В. Гринчак, О.М. Коваленко. – Умань, 2004. – 158, [1] с.

Розглянуто теоретичні основи електронного бізнесу і економіки. Основна увага приділяється такому виду електронного бізнесу, як електронна комерція. Описано основні типи комерційних Web-сайтів, правила їх експлуатації і захисту. Також детально розглянуто основи фінансової діяльності в мережі Internet. Крім суто теоретичних знань, в посібнику наводиться багато прикладів діяльності в Internet  відомих світових компаній.

Злобін Г.Г. Основи інформатики, комп’ютерної техніки і комп’ютерних технологій : підручник / Г.Г. Злобін. – К.: Каравела, 2007. – 239, [1]  с.

Цей підручник призначений для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів. Підручник складається з семи частин: 1. Основи інформатики ; 2. Системне програмне забезпечення; 3. Прикладне програмне забезпечення для ІВМ-подібних ПЕОМ; 4. Захист інформації  (даних) на ПЕОМ; 5. Використання інформаційних технологій в економічній  діяльності;. 6. Навчаючі системи; 7. Завдання до практичних занять. У першій частині підручника розглянуті класифікація сучасних ЕОМ і програмного забезпечення для них та кодування і шифрування даних в ПЕОМ. Друга частина містить відомості про операційні системи Microsoft Windows XP Professional  і Linux, методи роботи з графічним інтерфейсом і командним рядком.  У третій частині розглянуто офісні пакети OpenOffice.orq, Microsoft Offise 2003, редактор  растрової графіки Gimp, систему оптичного розпізнавання тексту Fine Reader, машинний переклад тексту, інформаційно-пошукові системи і програми для роботи у глобальній мережі Internet.

Інженерна та комп’ютерна графіка : навч. посіб. / А.Ф. Головчук, О.І. Кепко, Н.М. Чумак. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 159,[1] с.: іл.

В навчальному посібнику розглянуто чотири розділи: «Загальні правила оформлення креслеників», «Методи проекціювання. Зображення», «Технічне креслення», «Елементи будівельних креслеників». Оригінальність курсу – це доповнення теоретичного матеріалу прикладами виконання графічних робіт, в яких в логічній послідовності детально описані дії, які необхідно виконати на комп’ютері.

Інформатика для економістів : навч. посіб. / В.М. Беспалов, А.Ю. Вакула., А.М. Гострик та ін. – К.: ЦУЛ, 2003. – 787, [1] с.: іл.

Навчальний посібник базується на концепції комп’ютерної  підготовки студентів, розробленої на кафедрі «Обчислювальної техніки й інформаційних систем в економіці» Одеського державного економічного університету. Навчання студентів навичкам системного аналізу, реалізації системного підходу при вивченні базового програмного забезпечення створить їм можливість самостійного вивчення нових програмних продуктів чи полегшить вивчення пакетів прикладних програм.

Розділи посібника відповідають типам базового програмного забезпечення, а кожна тема містить: нарис проблемної лекції; схему підсистеми програмного засобу, представлену в термінах системних об’єктів; етапи процесу вирішення проблеми (проблемної ситуації); приклад оформлення лабораторної роботи; пункти виконання роботи; варіанти індивідуальних завдань.

Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології : підручник / В.А. Баженов, П.С. Венгерський, В.М. Горлач та ін. – К.: Каравела, 2003. – 462, [2] с.: іл.

Підручник містить основи концепції та методів інформатики, які реалізовані в сучасному апаратному та програмному забезпечені комп’ютерів.

Розглянуто роботу операційних систем MS DOS, UNIX, Windows 9x. В доступній формі описано принципи роботи з програмами сімейства  Microsoft Office: Word, Excel, Access, PowerPoint. Описано роботу з програмами автоматичної конвертації, перекладу та перевірки правопису тексту. Окремий розділ присвячено питанням комп’ютерної графіки.  Значну увагу приділено питанням створення власних програмних продуктів за допомогою середовища візуального проектування Visual Basic 6.0. У підручнику також розглянуто основи мережних технологій та роботу в глобальній мережі Internet. Проаналізовано перспективи розвитку інформаційних технологій.

Інформатика та комп’ютерна техніка : навч. посіб. / М.В. Макарова, Г.В. Карнаухова, С.В. Запара. – Суми : Університетська книга, 2008. – 667, [1] с.: іл.

У посібнику викладено матеріал дисципліни «Інформатика та комп’ютерна техніка» з урахуванням таких змін на світовому ринку програмних продуктів, як поява нової версії операційної системи MS Windows Vista і широкого розповсюдження найвідомішого з офісних пакетів MS Office XP. Це зумовлює актуальність посібника як для початківців, так і для користувачів з певним досвідом роботи на ПЕОМ.

Матеріал ілюстровано малюнками. Пояснювальними таблицями і схемами, що допоможуть читачеві зорієнтуватися в офісних і мережних технологіях.

Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології : підручник / В.А. Баженов, П.П. Лізунов, А.С. Рєзников та ін. –К.: Каравела, 2007. – 639, [1]  с.: іл.

Підручник містить основи концепції та методів інформатики, які реалізовані в сучасному апаратному та програмному забезпеченні  комп’ютерів. Розглянуто роботу операційних систем Windows XP nf Linux. В доступній формі описано принципи роботи з програмами сімейства, Microsoft Office: Excel, Access,  PowerPoint. Описано роботу з програмами оптичного розпізнавання, перекладу та перевірки правопису тексту. Окремий розділ присвячено питанням комп’ютерної графіки. Значну увагу приділено програмуванню в середовищі Object Pascal. Також розглянуто основи мережних технологій, роботу в глобальній мережі  Internet та створення Web-сторінок. Проаналізовано перспективи розвитку інформаційних технологій.

Інформатика: теоретичні основи і практикум : підручник / І.І. Литвин, О.М. Конончук, Ю.Л. Дещинський. – Львів: Новий Світ – 2000, 2004. – 298, [1] с.: іл.

Підручник написаний за нормативною програмою курсу «Інформатика та комп’ютерна техніка». Висвітлення теоретичних положень поєднується з практичною роботою на обчислювальній техніці. Містить практичні приклади, графічний матеріал, тести, вправи, задачі та принципи їх розв’язання. Відповідає вимогам комплексного засвоєння курсу та оволодіння навиками практичної роботи з апаратним та програмним забезпеченням сучасних персональних комп’ютерів і комп’ютерних мереж.

Інформаційні системи і технології в економіці : навч. посіб. / О.В. Гринчак, Б.М. Марін, О.Х. Давлетханова та ін. – Умань, 2007. – 138, [1] с.

У посібнику розглянуті проблеми проектування та  створення  інформаційних систем в економіці. Виконання комплексу наведених  у ньому лабораторних робіт дозволить отримати необхідні навички з моделювання структур даних, створення та експлуатації інформаційних систем підприємств та організацій агробізнесу, а також застосування сучасних інформаційних технологій в організації управління. Лабораторні роботи охоплюють питання визначення структури та обсягів економічної інформації, проектування і нормалізації баз даних, їх створення у середовищі однієї з найпоширеніших систем управління базами даних Access. Кожній лабораторній роботі передують короткі теоретичні відомості з відповідних проблем.

Катренко А.В. Системний аналіз об’єктів та процесів комп’ютеризації : навч. посіб. / А.В. Катренко. – Львів: Новий Світ – 2000, 2003. – 419, [1] с.

В навчальному посібнику викладені основні поняття та методології системного аналізу, методи системного аналізу, як метод аналізу ієрархій, метод дерева цілей, комбінаторно-морфологічні методи, методи функціонально-вартісного аналізу  та аналізу процесів функціонування систем, розглянутий зв'язок системного аналізу з моделюванням, застосування методологій системного аналізу при створенні інформаційних систем, методи отримання інформації від експертів та інші, що широко використовуються в практиці системного аналізу.

Зміст навчального посібника відповідає програмі обов’язкового курсу «основи системного аналізу об’єктів та процесів комп’ютеризації». Що належить до фундаментальних для базового напрямку «Комп’ютерні науки». В навчальному посібнику подано лекційний матеріал, наведені приклади застосування методів системного аналізу. З метою закріплення матеріалу по кожній темі подано перелік питань, а також завдання для самостійного виконання та тести.

Ковалюк Т.В. Алгоритмізація та програмування : підручник / Т.В. Ковалюк. – Львів: Магнолія, 2018. – 399, [1] с.: іл.

У підручнику розглядаються основні поняття алгоритмізації: поняття та властивості алгоритмів, базові алгоритмічні структури, типи алгоритмів, структури даних. У підручнику розв’язана велика кількість різноманітних задач з обробки масивів, рядків, структур, файлів і списків. Велика увага приділяється важливим алгоритмам матричної та векторної алгебри. Обробці динамічних структур даних і обчислення на графах. Подані програмні реалізації типових класичних алгоритмів сортування та пошуку. Усі коди супроводжуються детальними коментарями, описом алгоритмів та застосованої техніки програмування. Окремий розділ книги присвячено теоретичним засадам структурного програмування. Як робоча мова програмування  у підручнику використовують мови С/С++.

Комп’ютерні мережі та телекомунікації / О.В. Гринчак, О.Х. Давлетханова, О.М. Коваленко та ін. –  Умань, 2005. – 228, [1] с.

Розглянуто принципи побудови локальних і глобальних комп’ютерних мереж, а також  основи  мобільного зв’язку. Описано базові технології  локальних обчислювальних мереж, специфіку побудови структурованої  кабельної системи. Детально розглянуто процес підключення до мережі Internet від вибору провайдера  і типу підключення  до використання Internet-служб і стратегії міжмережевого захисту.

Кравчук С.О. Основи комп’ютерної техніки. Компоненти, системи, мережі : навч. посіб. / С.О. Кравчук, В.О. Шохін. – К.: Політехніка, 2005. – 343, [1] с.

Докладно розглянуто апаратні засоби комп’ютерної техніки – від елементів комп’ютера до комп’ютерних систем та мереж. Для кожного пристрою комп’ютера описано основні принципи і технології його розроблення та функціонування, проаналізовано основні характеристики, що дозволить вибрати конкретну комплектацію комп’ютера чи мережених засобів. Подано основні функціональні залежності та закони мулевої алгебри, які застосовують для проектування елементів комп’ютера. Розглянуто основні компоненти розподілених інформаційних систем і способи їх з’єднання.

Молодцова О.П. Прикладне програмне забезпечення : посібник / О.П. Молодцова. – К.: КНЕУ, 2000. – 263с.

Подано навчально-методичне забезпечення до тем курсу, що розкривають економічні, технологічні та організаційні питання прикладного програмного забезпечення, правила його побудови, методи створення та основи використання. Наведено інструктивний матеріал для використання лабораторного практикуму із застосуванням інструментальних засобів програмування у середовищі Visual FoxPro та курсового проектування зі створення додатків для розв’язання економічних задач.

Віртуальну книжкову виставку підготувала
Світлана Прокопенко, заступник директора

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки