-= Меню =-

Королева поезії ХХ століття

Все повторялось: і краса, й потворність.

Усе було: асфальти й спориші.

Поезія - це завжди неповторність,

якийсь безсмертний дотик до душі.

Ліна Костенко

До Всесвітнього дня поезії працівники Наукової бібліотеки спільно з студентами 11–а (куратор Лідія Кононенко) та 12–а (куратор Наталія Полторецька) за ініціативи заступника з виховної роботи факультету агрономії Олени Черно підготували та провели поетичне надвечір'я «Королева поезії ХХ століття», присвячене творчості Ліни Костенко.

Українська література, як така, та її найбільш довершена форма – поезія, впевнено ввійшли в світову літературу з середини ХІХ ст. по даний час.

Серед багатьох славних імен України живе нерозгадане чудо, неймовірний птах, казка казок, голос народу– Ліна Василівна Костенко. Постать письменниці овіяна різними легендами, вигадками. З усіх них вона постає жінкою гордою, непоступливою у своїх принципах, кришталево чесною. Її зоря сяє гордо і чисто, на поетичному небосхилі України!

Провідний бібліотекар Наталія Михайлова ознайомила присутніх із творчістю видатної поетеси крізь призму літератури, історії та мистецтва. У її творчості поєднано цілісність, насиченість, гармонійність та правдивість.

І все на світі треба пережити,

кожен фініш – це, по суті, старт,

І наперед не треба ворожити,

І за минулим плакати не варт.

Студенти Ілля Купрашвілі, Богдан Рибонька, Олександра Слуцька, Роман Андрієнко, Ліза Омельченко декламували вірші «Життя іде і все без коректур», «Тут обелісків ціла рота», «Світлий сонет», «В пустелі сизих вечорів».

У авторському виконані (запис був зроблений у 1977 р. на радіостанції «Свобода») звучали пісні на слова Ліни Костенко.

Ліна Костенко завжди переймалася долею України, вона була дисиденткою за радянських часів, через що на тривалий час була виключена з літературного процесу. Нагадаємо її слова, які надихають українців сьогодні:

…А ви думали, що Україна так просто.

Україна — це супер. Україна — це ексклюзив.

По ній пройшли всі катки історії.

На ній відпрацьовані всі види випробувань.

Вона загартована найвищим гартом.

В умовах сучасного світу їй немає ціни….

Світлана Нижник, директор Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 17.05.2024 Українська вишивка – символ єдності та національної гордості