-= Меню =-

Краєзнавча година «Наш рідний край» в бібліотеці

5 жовтня з нагоди Дня міста Умань працівники бібліотеки Уманського НУС організували та провели краєзнавчу годину «Наш рідний край» для першокурсників факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин. На захід був запрошений директор Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань», автор багатьох цікавих історико-краєзнавчих видань Владислав Давидюк. На зустрічі завітали студенти з кураторами груп: 11б (куратор Маргарита Парубок), 11мб-б (куратор Неля Ляховська), 11мб-ек (куратор Ігор Гурський), 11-зр та 11мб-зр (куратор Святослав Суханов), група 11-с та 11мб-с (куратор Роман Буцик).

   

Владислав Миронович підготував для присутніх цікаву і змістовну лекцію «Історія старовинного міста», під час якої розповів про історію стародавніх підземних ходів Умані, матеріали про які йому вдалося дослідити, узагальнити та обґрунтувати перспективи археологічного вивчення, збереження подальшого їх використання, що є дуже важливим для нашого міста, адже через інтенсивну техногенну діяльність стародавні підземелля постійно перебувають під загрозою знищення.

   

   

Студенти мали змогу побачити карти, на яких схематично позначено найбільш вірогідні напрямки підземних ходів та їх розгалуження.

Цікавою була інформація про історію центральної площі  та деяких вулиць міста,  про цирк-театр, відкритий 1896 році, першою постановою в якому була п’єса «Мартин Боруля», де грав знаменитий актор Карпенко Карий, про уманський Хрещатик, старовинні будинки в яких знаходились готелі «Франція», «Брістоль», «Європа», «Регіна» тощо, склади Потоцьких 1830 року та флігелі царів, єдину в Умані баню Ямпольського та аптеку Калиновського.

Владислав Миронович продемонстрував рідкісні фотографії та надав доведенні факти. Розповідь викликала живий інтерес та непідробне захоплення у присутніх.

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки