-= Меню =-

Крок за кроком життєвою нивою: присвята Івану Маркіяновичу Карасюку

23 листопада минуло 100 років від дня народження Іван Маркіянович Карасюк – випускника Уманського СГІ 1952 року, доктора сільськогосподарських наук, заслуженого професора, академіка МААО, почесного ґрунтознавця Українського товариства ґрунтознавців і агрохіміків, заслуженого працівника освіти України, відмінника аграрної освіти та науки, довічного стипендіата Президента України, учасника Другої світової війни, голови ради ветеранів Уманського національного університету садівництва, почесного громадянина м. Умані.

З цієї нагоди та в рамках відзначення 180-річчя заснування Уманського національного університету садівництва працівниками абонементу №2 та куратором музейної кімнати історії університету була підготовлена виставка-експозиція «Крок за кроком життєвою нивою».

23 листопада, у день народження Івана Маркіяновича, виставка була презентована університетському загалу в рамках науково-педагогічних читань «Жив і працював для університету», що відбулися на кафедрі агрохімії і ґрунтознавства, на якій викладав і займався наукою ювіляр. Наступного ж дня виставка зайняла своє почесне місце на експозиційних полицях бібліотеки. І наступних два тижні буде доступна до перегляду усіх бажаючих у читальній залі №2 книгозбірні.

   

Під час ознайомлення з виставкою-експозицією «Крок за кроком життєвою нивою» користувачі мають змогу не лише вивчити науковий доробок Івана Маркіяновича Карасюка: підручники, монографії, довідники, посібники, наукові розробки, а й з фотодокументи та його нагороди. Тому вона познайомить і з його науковими працями, і сформує детальне уявлення про особистість науковця, про його життєвий шлях. Іван Маркіянович був непересічною особистістю, на долю якої випало чимало випробувань, які він згідністю здолав, досягши особистого та професійного успіху.

Народившись у 1923 році у селянській родині с. Сари Гадяцького району на Полтавщині, Іван Маркіянович пережив голодомор 1932–1933 років. Відразу після закінчення школи у 1941 році став курсантом Сумського артилерійського училища і з 1 жовтня 1941 року до 1 травня 1945 року брав участь у бойових діях на фронтах Другої Світової війни. Пройшов шлях від курсанта артучилища до гвардії підполковника.

Більша частина життя Івана Карасюка пройшла у місті Умань. Тут розцвів талант здібного студента, вченого і педагога, реалізувалися організаторські здібності. Після демобілізації у березні 1947 році, розпочав навчання в Уманському СГІ, який закінчив з відзнакою у березні 1952 року. В 1952–1956 роках Іван Маркіянович працював на виробництві. А з 1956 року розпочав свою науково-педагогічну діяльність в Уманського СГІ від аспіранта кафедри загального землеробства до проректора з навчально-виховної і наукової роботи.

Будучи гідним продовжувачем справи О.І. Душечкіна, П.А. Власюка, С.С. Рубіна, М.М. Шкварука, Іван Маркіянович Карасюк став відомим ученим у галузі агрономії, знаним наставником молоді, захистивши в травні 1960 року кандидатську дисертацію на тему: «Поліпшення зяблевого обробітку ґрунту під цукрові буряки в умовах Лісостепу України», а в грудні 1970 р. – докторську дисертацію на тему «Поліпшення системи зяблевого обробітку ґрунту під просапні культури в зернобурякових сівозмінах південно-західного Лісостепу України».

Наукова сфера інтересів Івана Маркіяновича Карасюка – раціональне і ефективне використання добрив для підвищення врожайності ґрунтів. У 1964 році вчений заклав стаціонарний дослід з удобренням польових культур у зерно-буряковій сівозміні з різними нормами та системами удобрення. Як керівник наукової школи підготував два доктори і 11 кандидатів наук.

Іван Маркіянович – автор понад 400 наукових праць: монографій, навчальних посібників, довідників, каталогів та підручників, серед яких «Агрохімія» і «Технологія виробництва сільськогосподарської продукції», а також книг спогадів «Життя прожити – не поле перейти» (2003), «Спогади ветеранів» (2005) «Ветеран спортивної слави Уманщини М.Г. Євстратов і його школа» (2006) та «Завжди серед людей і для людей» (2008).

Бібліотека Уманського національного університету садівництва запрошує своїх користувачів до читальної зали №2 ознайомитись із виставкою «Крок за кроком життєвою нивою» та вшанувати пам’ять видатного вченого Івана Маркіяновича Карасюка.

Оксана Борейчук, бібліотекар I категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України