-= Меню =-

Круглий стіл «Автор першого літопису Уманського національного університету садівництва» до 150-річчя від дня народження Михайла Софронова

24 жовтня 2023 року відбувся круглий стіл «Автор першого літопису Уманського національного університету садівництва», організований університетською бібліотекою з нагоди 150-річчя від дня народження Михайла Євграфовича Софронова – українського вченого, агронома директора Уманського училища садівництва і землеробства (1908–1910). В кабінеті-музеї овочівництва ім. С.М. Вуколова зібралися здобувачі освіти та викладачі вшанувати ім’я видатної людини.

Відкрила засідання та щиро привітала учасників круглого столу директор бібліотеки Кравченко Тетяна. Зазначивши, що бібліотека Уманського національного університету продовжує добру традицію вшанування пам’яті наших учених, що примножували велич і славу рідної alma mater. Провели круглий стіл бібліотекарі Наталя Михайлова та Світлана Гасіца.

Із життєвим та професійним шляхом Софронова Михайла Євграфовича присутніх познайомив матеріал, підготовлений Світланою Гасіца на основі фонду музейної кімнати історії Уманського національного університету садівництва. Вчений жив і творив у бурхливі роки кінця ХІХ – початку ХХ століття. Бібліотекар повідала, що викладацька діяльність в Уманському училищі садівництва і землеробства, яка розпочалася 1908 року, на жаль, була перервана тюремним ув’язненням 1911 року «за недонесення про нелегальні зібрання учнів та приховування даних про таємну друкарню й бібліотеку». Завдячуючи дружині Софронова, яка написала листа до влади з проханням пом’якшити покарання, адже у них було п’ятеро дітей, термін неволі скоротили до одного року.

Перебуваючи на посаді директора Уманського училища протягом 1908–1910 років, Софронов Михайло Євграфович встиг немало зробити. За час його каденції на побудували гуртожиток на 125 чоловік, почали споруджувати будинок для викладачів, відремонтували приміщення шовководні, пасіки, зміцнили матеріально-технічну базу виноробства. Завдяки наполегливості Михайла Євграфовича Департамент землеробства виділив кошти на фінансування 40 державних стипендій.

1909 року Уманське училище садівництва і землеробства відзначало 50-річчя перебування в Умані. До цієї ювілейної дати під редакцією Софронова вийшла друком перша об’ємна історична публікація «Уманське училище садівництва і землеробства». Ця унікальна книга, 1910 року видання, зберігається у бібліотеці Уманського НУС, завдяки їй ми маємо можливість дізнатися про те, чому навчали більше сто років тому.

Також доповідач Світлана Гасіца зазначила, що вдруге доля поєднала Софронова з Уманю вже у 1921 році. Михайло Євграфович викладав в Уманському агрополітехнікумі овочівництво та курс технічної переробки плодів та овочів. В умовах громадянської війни виробництво плодово-ягідних вин було припинено, але Софронов відновив лабораторію виноробства, де разом з колегами, серед яких був і викладач бджільництва Корабльов Іполит Іванович, проводив дослідження з визначення придатності різних сортів плодових культур для виробництва плодово-ягідних вин, вивчав ефективність різних рас дріжджів на процес бродіння. Учасники круглого столу «Автор першого літопису Уманського національного університету садівництва» дізнались, що для виробництва плодово-ягідних вин у той час в училищі обладнали лабораторії, облаштували дріжджовий, пресувальний, шумувальний відділи, а також приміщення для розливу вина. Виготовлялися вина з яблук, вишні, порічок, аґрусу, чорниці. Якість вин була високою. У 1924 році у Харкові на виставці сільськогосподарських шкіл вони були визнані найкращими.

Бібліотекар Наталя Михайлова звернула увагу здобувачів освіти та науково-педагогічних працівників на те, що результати досліджень виноробної лабораторії, виконані під керівництвом Михайла Євграфовича Софронова були опубліковані у збірнику «Наукові записки Уманського сільськогосподарського технікуму», який вийшов 1926 року.

Вона наголосила, що для сучасного покоління студентів науковий доробок Софронова Михайла Євграфовича цікавий своєї різноплановістю. Бо це джерело інформації про історію навчального закладу, а також сходинки у науку, які можливо комусь допоможуть знайти себе у майбутньому житті. У музейній кімнаті цінних і рідкісних видань бібліотеки Уманського національного університету садівництва зберігаються книги за його авторством: «Уманське училище садівництва і землеробства» (1910), «Парники та рання городина», «Помідори», «Селекція городніх рослин», «Удобрення плодових дерев». Самі по собі ці книги вже є унікальною історичною цінністю, а крім цього вони мають пізнавальне значення, адже демонструють етапи розвитку науки. Наталя Михайлова продемонструвала цікаві ілюстрації, терміни, словосполучення, притаманні тому часу: все це робить друковані видання заманливими для читача.

«Багрянець осені вертає нас в минуле, і трохи призабуті імена згадати варто, бо інакше сніговієм історію зітре безпам’ятства зима…» – цими словами Михайлова Наталія Василівна закінчила свою презентацію під час круглого стілу «Автор першого літопису Уманського національного університету садівництва», присвяченого 150-річчю від дня народження Михайла Євграфовича Софронова.

Бажаємо всім нам, хто живе на цій на землі не відчувати холод безпам’ятства, пишатися своїми предками, з вірою та надією дивитися у майбутнє.

Світлана Гасіца, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»