-= Меню =-

Лиш мати – вміє жити, аби світитися, немов зоря

Мама!
Найдорожче слово в світі! Де б не був ти,
що б ти не робив, назавжди вона
твій шлях освітить ніжним серцем,
відданим тобі.
В дні важкі і в дні, на щастя щедрі,
не забудь: вона завжди – в тобі:
Тож живи, як мама щиро й чесно,
і, як мама, світ оцей люби!..

Є у світі слово, перед яким усі народи схиляють голову.

Це слово – Мати. У травні, коли розквітають яскраві квіти і дзвенить пташиний спів, теплий весняний вітер приносить до нас свято найріднішої для нас людини – Матері. Скільки прекрасних творів художньої літератури та мистецтва присвячено їй. Поети і письменники пишуть про мудрість матері, про мужність матері, про любов матері, про материнськ серце.

День матері – свято міжнародне. Його витоки – в шанобливому ставленні до матері. Американку Анну Джарвіс спіткало лихо – передчасно пішла з життя її мати. І донька, скуштувавши сирітської долі, вимріяла думку, аби у календарі був день, коли б усі вшановували і матір-неньку, і Матір Божу, і матір-землю. У 1910 р. штат Вірджинія першим визнав День матері офіційним святом.

У 1928 р. вперше День матері відсвяткував Союз українок Канади, а в 1929 р. свято прийшло до Галичини. Але у 1939 р. свято було заборонено радянською владою.

З 1990 р., завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, свято Матері повернулось в Україну. Святкування Дня матері введене у 1999 р. Указом Президента України. Відзначається у другу неділю травня.

Особливому й величному святу – Дню матері була присвячена інформаційна година, підготовлена та проведена співробітниками абонементу №2, де студенти дізналися про історію виникнення свята, традиції святкування у різних країнах та мали нагоду продовжити зворушливу фразу «Моя мама…», звернувшись до своїх матерів із найтеплішими словами вдячності й шани.

Кожному потрібна мама, її турбота, її доброта, її ласкавий погляд. І чим більша любов до матері, тим радісніше і світліше її життя! Бережіть матерів!

Олена Полянецька,
провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки