-= Меню =-

Літературний екскурс в бібліотеці з нагоди 209-річчя від дня народження Кобзаря

21 березня студенти факультету лісового і садово-паркового господарства стали учасниками літературного екскурсу «Cвіт дерев у творах Тараса Григоровича Шевченка», що був проведений в онлайн форматі бібліотекою Уманського національного університету садівництва з нагоди відзначення 209-ої річниці від дня народження Кобзаря та в рамках проєкту «Рослинний світ у творах Тараса Григоровича Шевченка», започаткованого в 2022 році. Символічно, що захід відбувався у Всесвітній день поезії, у весняну пору року, коли пробуджується природа і спонукає людство думати про прекрасне.

   

Провела літературний екскурс «Cвіт дерев у творах Тараса Григоровича Шевченка» провідний бібліотекар Наталія Михайлова. Її розповідь була присвячена деревам, які є окрасою української землі і знайшли відображення у творчості поета, письменника, художника Тараса Григоровича Шевченка. 

Епіграфом до заходу бібліотекар обрала слова великого Кобзаря: «Без розумного сприймання краси природи людина не побачить всемогутнього Бога у дрібному листочку найменшої рослини. Ботаніці і зоології потрібен  захват, а інакше ботаніка і зоологія буде мертвий труп поміж людьми. А захоплення набувається лише глибоким розумінням краси, нескінченності, симметрії та гармонії у природі».

Наталя Василівна розповіла присутнім на літературному екскурсі, що Тарас Григорович з дитинства любив і відчував красу гармонійність природи. Все своє життя саме з неї він черпав утіху і натхнення. Він бачив рослинний світ чужих країв, але його душу завжди зігрівала природа України. Слухачі дізналися, що більше 80 видів флори України згадується у творах Тараса Григоровича Шевченка.

   

Кожен вид рослин української флори, що згадується у творах Тараса Григоровича Шевченка, є символом краси рідної природи, символом могутності і непоборності українського народу, а деякі рослини – символи недолі, важких випробувань, подій та явищ у людському житті.

Наприкінці літературного екскурсу «Cвіт дерев у творах Тараса Григоровича Шевченка» Наталія Василівна запропонувала майбутнім садівникам зробити фотогербарії рослин, про які вона розповідала. Студенти підтримали таку ідею.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України