-= Меню =-

Майстер поетичної прози: до 145-річчя від дня народження письменника Степана Васильченка

8 січня виповнюється 145 років від дня народження українського письменника Степана Васильовича Васильченка. Степан Васильченко – літературне ім’я талановитого письменника Степана Васильовича Панасенка.

В історії української літератури Степану Васильченку відведено одне з почесних місць. З його ім’ям в нашій літературі пов’язане утвердження жанру новели з глибоким соціальним змістом, гострим конфліктом і ліричним забарвленням. Художня спадщина Степана Васильченка, талановитого письменника і обдарованого педагога порівняно невелика, але завдяки глибокій правдивості, життєдайному оптимізму і художній довершеності вона завоювала щиру любов читачів.

Вихідці з народу, письменники кінця XIX – початку XX століття С. Васильченко, В. Стефаник, А. Тесленко, як і письменники старшого покоління І. Франко, Леся Українка, М. Коцюбинський, котрі відобразили у своїх творах події революційної доби, вважали своїм громадським обов’язком боротися художнім словом за людину-трудівника, за її право на людське життя.

Творчість Степана Васильченка багата і різнобічна. І хоч критика, за словами письменника, «не дуже балувала» його, проте його твори знайшли визнання у найсуворішого критика – народу. Його веселий сміх і глибока печаль, оптимізм і щирість промовляють до людей, засуджують зло, утверджують прихід нового життя.

Треба визнати, що твори Степана Васильченка, які були в Україні популярними у 20-х роках минулого століття, сьогодні нажаль відомі лише невеликому колу літературознавців. Тож кожен має змогу переосмислити (формально читану у шкільні роки) літературну спадщину Степана Васильченка.

З нагоди 145-річчя від дня народження Степана Васильченка на розсуд читачів бібліотека УНУС пропонує віртуальний літературний портрет «МАЙСТЕР ПРОЗИ ПОЕТИЧНОЇ» і книжкову виставку на абонементі художньої літератури.


Наталя Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України