-= Меню =-

Любіть Україну, і пісню, і мову її солов’їну

Мова - краса спілкування,
Мова - як сонце ясне,
Мова - то предків надбання,
Мова - багатство моє…..

Ф. Пантов

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.

За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

З історії розвитку писемності, кожна епоха приносить свої винаходи і відкриття. Найбільшим винаходом людства було письмо. Писемні знаки дали людям можливість зберегти істинне знання. Адже саме завдячуючи написаному слову люди збагнули світ і своє місце в ньому.

У світі налічується близько трьох тисяч мов. І серед них – ніби запашна квітка в чудовому букеті – українська мова. ЇЇ багатство і краса , витонченість і мелодійність визнана світом.

У 1928 році у Парижі, на Міжнародному конкурсі мов, українська мова посіла третє місце ( після французької та перської).

Багата і милозвучна наша рідна українська мова. Нею можна передати найтонші відтінки думок і почуттів.

Письменники України писали багато прекрасних, величавих, милозвучних слів про нашу чудову українську мову:


О мово, ночі колискова!
Прийми мій радісний привіт.
Навік пройшла пора безславна…
Цвіти і сяй, моя державна.
 О. Олесь

Для кожного з нас рідна мова – це тиха мамина колискова, мудре батьківське слово. Це – наша гордість, наша совість. Бережімо її гордо всім заявляючи: «Ми – українці. Сини та доньки рідної землі. Ми пишаємося цим. Любимо свій народ, свою землю, свою мову!».

Робімо все, щоб наше слово зазвучало повсюди. Мова – це доля народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її.

В читальній залі №1 Наукової бібліотеки діє книжкова виставка «Любіть Україну, і пісню, і мову її солов’їну». Запрошуємо до перегляду.

Тетяна Маєвська,
бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти