-= Меню =-

Марк Твен: рецепт ідеального життя

Марк Твен (Семюел Ленгхорн Клеменс) – видатний американський письменник, журналіст, суспільний діяч, гуманіст – народився у 1835 р. у селищі Флорида, штат Міссурі. Батько помер, коли Сему було 13 років. Мати ж прожила довге життя, доживши до 87 років. У родині було ще троє дітей (2 брата і сестра). Саме старший брат відкрив власну газету, де майбутній письменник вперше спробував себе у журналістиці. Молодого, амбіційного хлопця тягне у подорож. Мандруючи штатами, довелося служити лоцманом на Міссісіпі. До речі, його біографи стверджують, що саме тоді Клеменс обрав свій псевдонім, як термін з річкової навігації. Під час громадянської війни служив у народному ополченні.

Більшості з нас Марк Твен відомий ще з раннього дитинства завдяки Тому Сойеру та Гекльберріфіну. Саме неповторний, тонкий гумор став візитною карткою Семюела в житті та творчості. Саме заради гумористичного матеріалу вступає до масонської ложі, працює старателем на срібних копалинах. У Сан-Франциско Марк Твен влаштовується одразу у кілька газет. І перше його оповідання визнається найкращим у країні, створеним американським автором. Безліч вражень приносить письменнику подорож Європою, Близьким Сходом, Росією. У своїй журналістській, творчій, суспільній діяльності він виступає проти расизму, імперіалізму, жорстко критикує владу: губернаторів, сенаторів, президентів. Кілька разів доходить навіть до заборони «пригод Тома Сойера та Гекльберріфіна» за «надмірний» реалізм. Але всі визнавали, що саме творчість Марка Твена формує погляди американського суспільства.

Зі своєю дружиною Олівією Ленгдон Марк Твен прожив 20 років. Вона народила йому 4-х дітей, троє з них, на жаль, померли ще у ранньому дитинстві. Важко переніс письменник і смерть Олівії – депресія не відпускала його довгий час. Людину, яка своїм гумором надавала сили іншим, що знаходились у не менш скрутних ситуаціях.

Твори Марка Твена, на диво, актуальні і в наші дні. Спробуйте порівняти «Як мене обирали губернаторм» з сучасними подіями на політичному Олімпі США. Запевняю вас, будете щиро дивуватись і сміятись до сльоз. Час пливе, а люди не міняються. Твен був улюбленим автором таких знакових фігур світової літератури, як: Максим Горький та Олександр Купрін. Великий «Папаша Хем» (Ернест Хеменгуей) стверджував, що вся американська література вийшла саме з Гекльберріфіна. За іронією долі вітчизняні ЗМІ кілька разів ховали свого великого колегу Марка Твена. Завдяки цьому людство отримало черговий крилатий вислів: «Слухи про мою смерть декілька перебільшені».

Ну а великі цитати великої людини можна поглинати безкінечно: «Якщо ви говорите лише правду, вам не потрібно ні про що пам’ятати»; «Я ніколи не дозволяв школі втручатись у свою освіту»; «Якщо ви помітили, що ви на боці більшості – це вірна ознака, що вам час мінятись»; «Чудово, що Америку відкрили. Але було б значно краще, якщо б Колумб проплив повз»; «Ніколи не сперечайтесь з ідіотами. Ви опуститесь до їх рівня, де вони вас задавлять своїм досвідом»…

Генія не стало у 1910 р. Незадовго до своєї смерті Марк Твен подарував нам одну з найкращих (як на мене) думок: «ЖИТИ ТРЕБА ТАК, ЩОБ НАВІТЬ ПРАЦІВНИКИ ЦВИНТАРЯ РИДАЛИ НАД ТВОЄЮ МОГИЛОЮ».

Олена Рудковська, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки