-= Меню =-

Масляна седмиця кличе веселиться

Популярне у християн свято Масляної прийшло колись доброю традицією від язичників. Пекти млинці – символи весняного сонця й проводжати зиму – було майже святим обрядом у наших предків.

Масляна триває шість днів поспіль і завершується Прощеною неділею. У кожен з днів існують свої звичаї і традиції, знати які корисно й цікаво.

«Зустріч». У понеділок влаштовують грандіозні гуляння та спалення величезного опудала. У цей день прийнято ходити до сватів у гості на млинці, а невістки повинні встигнути і по господарству допомогти, і до батьків встигнути приїхати заздалегідь, щоб підсобити з накриванням на стіл. Якщо молоді живуть перший рік і це їх перша спільна Масляна, значить, саме в понеділок з ранку повинна приїхати теща і навчити молоду господарку робити смачні млинці. Традиції ходити в гості і щедро пригощати залишилися й донині.

«Загравання». У вівторок прийнято гуляти й веселитися, влаштовувати масові ігри, співати частівки і розігрувати друзів. Проводи зими проходять гідно: на вулицях відбуваються змагання з ліплення снігових замків, конкурси з будівництва крижаних палаців і всілякі снігові веселощі. Однак не просто так виходить веселитися молоді. Дівчата на виданні уважно стежать за молодими неодруженими хлопцями, а хлопці спостерігають за дівчатами. Закохані пари, які поєднали свої серця у цей день, проживуть довге і щасливе подружнє життя.

«Лакомка». У середу потрібно неодмінно з'явитися до тещі на млинці. Причому, ніякі відмовки не приймаються! Теща, у свою чергу, рада старатися для зятя і влаштовує багатий стіл, на якому – млинці з різними начинками: з ікрою, варенням, медом тощо. Стіл також повинен бути багатим на напої та інші частування. У цей день родина збирається за столом, хвалить тещу і її кулінарні здібності.

«Розгул». У четвер тривають широкі гуляння, усі дарують один одному подарунки, а діти поспішають колядувати. У місті, правда, вже особливо ніхто не колядує, але в деяких селах ця добра традиція збереглася. Вулицями можуть провезти опудало Масляної, всім напоказ. Опудало робиться з усього, що під рукою – соломи, старих речей, святкових прикрас. На гуляннях потрібно активно і весело співати пісні, щоб все в родині було добре.

«Тещині вечірки». У п'ятницю зяті, які активно пригощалися млинцями у тещ, повинні тепер запросити їх до себе додому і накрити стіл. Причому, тещу потрібно запрошувати персонально, і, чим активніше і лагідніше зять буде закликати, тим більше улюбленим він буде. А щоб все виглядало красиво і святково, у цей день збирається рідня з обох сторін. Тож усі бачать, як зять зустрічає і рясно пригощає улюблену тещу.

«Зовичині посиденьки». У суботу кожна невістка повинна зробити подарунок зовиці. Можна прийти до зовиці в гості, або накрити стіл і запросити її. У цей день попіл спалених опудал потрібно розкидати по полях – для багатого врожаю восени. Проходить фінальне прощання із зимою: всі радіють приходу нового посівного сезону.

«Проводи». Сьомий день – Прощена неділя. У цей день потрібно готуватися до Великого Посту й очищати душу і тіло. Неодмінно потрібно поклонитися і попросити вибачення у всіх.

Знову спалахують багаття, навколо яких народ співає пісні і спалює солому. А ще однією традицією проводів Масляної є спалення млинців. Обов'язково потрібно кинути у вогонь млинець та сказати, щоб Масляна йшла, а потім забруднити сажею якомога більше оточуючих.

Не варто забувати і про покійних родичів. У неділю потрібно відвідати їх могили і залишити там млинці.

А після веселого святкування – традиційна баня. Потрібно від душі попаритися, адже наступного дня розпочинається Великий Піст.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки