-= Меню =-

Михайло Коцюбинський крізь виміри часу

«Михайло Коцюбинський – письменник сонячний. І не тільки тому,  що «носив  у душі сонце», як сам про себе казав...
Уся його проза... – це світлий, відкритий простір для душі й духу».
                                                                                                      О. Логвиненко

17 вересня 2024 року виповнюється 160 років від дня народження відомого українського письменника, громадського діяча Михайла Михайловича Коцюбинського. З цієї нагоди на абонементі художньої літератури розгорнуто книжкову виставку «Михайло Коцюбинський крізь виміри часу». На книжковій виставці представлені численні повісті, оповідання, новели письменника. Серед них «Intermezzo» , «Fata Мorgana», «Що записано в книгу життя», «Тіні забутих предків», «Хвала життю», «На острові», «Цвіт яблуні», які стали вершиною творчості Михайла Михайловича.

Три виміри характерні творчості письменника – сонце, природа, людина. Залишаючи цей світ 25 квітня 1913 року, він промовив: «Де сонце? Я жити хочу!»

Окремі твори письменника екранізовано, інсценізовано, перекладено мовами багатьох народів світу. Михайло Михайлович був високоосвідченою людиною. Письменник багато читав, знав дев’ять мов, цікавився історією рідної землі. Завітавши на книжкову виставку «Михайло Коцюбинський крізь виміри часу», читачі дізнаються, що його перу належать чудові переклади українською мовою творів Генріха Гейне, Адами Міцкевича, Елізи Ожешко та ін.

Не втратила актуальності сьогодні чимала добірка публіцистичних і літературно-критичних праць написаних у продовж життя Михайлом Михайловичем. Вся його творчість сповнена духом глибокої правди, непохитної ідейності та народності, демократизмом, вірністю принципам реалізму та гуманізму.

Він залишив по собі величезну творчу спадщину, яка стала неоціненним внесоком у розвиток української літератури і культури.

Можливо, наші читачі пригадають історію українського народу, її славетні і трагічні сторінки перечитавши оповідання Михайла Коцюбинського «Дорогою ціною»: «Ще недавно, вмившись в Умані власною кров’ю і накидавши в Кодні стіжок гайдамацьких голів, пан смакував перемогу, пильно обороняючи свої права на живий робочий інвентар – хлопа». Коцюбинський згадує селянське повстання 1768 року, відоме в історії під назвою Коліївщини, і наше славне місто Умань, в якому гайдамаки помстилися панам за всі народні кривди.

А чого варта історія написання психологічної новели «Intermezzo»! Нашим читачам буде цікаво дізнатись, що вона пов’язана із сучасною Черкащиною. Твір написаний від першої особи, новела автобіографічна. Влітку 1908 р. Коцюбинський перебував у селі Кононівка, яка на початку ХХ ст. входила до складу Полтавської губернії, тепер це Драбівський район Черкащини. Разом з автором ви опинитесь у кононівських полях, які належали Євгену Чикаленко, відомому українському меценату. Того літа він умовив Михайла Коцюбинського відпочити у своєму маєтку. Головна ідея новели: людина щаслива тільки в гармонії з природою і з самою собою.

   

Надзвичайний талант письменника вражає глибиною осягнення людської душі, магією слова, що дає можливість читачеві і сьогодні насолоджуватися творами Михайла Коцюбинського. Завітайте на абонемент художньої літератури пориньте у яскравий духовний світ великого українця.

Наталія Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 17.09.2024 Михайло Коцюбинський крізь виміри часу