-= Меню =-

Місто з гірким присмаком полині…

26 квітня виповнюється 31 рік з дня аварії на Чорнобильській АЕС.

Ту квітневу українську ніч на берегах Прип’яті люди вже ніколи не забудуть. Теплий весняний вечір, ясне зоряне небо, п’янкий аромат квітучих вишень… Ніщо не сповіщало про біду.

Проте, в ту саму ніч, з 25 на 26 квітня о першій годині 23 хвилини 40 секунд над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції несподівано велетенське полум’я розірвало нічну темряву. В ту саму мить, життя розділилось на до і після аварії. Мільйони людей пережили жах від лиха, яке важко усвідомлювали і від якого не могли захиститися.

За своїми наслідками аварія на Чорнобильській АЕС стала найбільшою радіаційною катастрофою XX століття. Масштаби трагедії могли б стати невимірно великими, якби не рішучі, самовідданні дії учасників ліквідації наслідків аварії – сотень тисяч громадян великої країни – вчених, пожежних, інженерів, військових, лікарів, пілотів. Свідомо ризикуючи своїм життям, жертвуючи своїм здоров’ям, вони зробили свою роботу і захистили людство, зупинили розповсюдження радіації.

Але першими в жорстокий двобій з вогнем вступили місцеві пожежні. В лічені хвилини вони прибули на місце аварії.

Їх було 28…

Саме вони в ніч з 25 на 26 квітня 1986 року прийняли першими найжорстокіший удар на четвертому блоці атомної станції.

Саме вони, дивлячись цьому невідомому ворогу в обличчя, не відступили ні на крок.

Саме вони першими вступили в боротьбу з атомною стихією.

Саме вони прийняли на себе жар полум’я і смертоносний подих реактора.

Саме вони врятували, затулили собою людство…

Вони навіть не замислювались, яку жертву приносять, яку ціну платять. Звичайні чоловіки, чиї долі вмить зруйнував страшний вибух, не підкорилися страху і невідомості…

Кажуть, що сьогодні немає людей, здатних на подвиг, а виявляється, що вони живуть поруч з нами і лихо називає їх імена.

Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь.

Абонемент №1 Наукової бібліотеки запрошує відвідати книжкову виставку, присвячену Дню пам’яті Чорнобиля.

Олена Рудковська,
бібліотекар Наукової бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки