-= Меню =-

Музейна кімната бібліотеки: цікаво про серйозні речі

Гордістю бібліотеки Уманського національного університету садівництва є музейна кімната «Библіотека Уманскаго средняго училища садоводства и земледълія», де зберігаються унікальні видання, що презентують історію становлення і розвитку науки та розповідають цікаві факти з життя навчального закладку.

Книжкове зібрання почало своє існування в 1844 році, нині музейна кімната налічує більше 10 тис. рідкісних видань XVIII – початку XX століття, написаних 7 мовами: українською, польською, французькою, англійською, німецькою, російською, латинь. У фонді музейної кімнати зберігається наукова література з овочівництва, плодівництва, ґрунтознавства, праці дослідних станцій.

Серед них «O roslinach, ich utrzymaniu, rozmnozeniu, i zazyciu» 1777 року, «Ботаніки первоначальные основанія» 1795 року, «Курс земледелия» 1837 року, «Беседы о сельском хозяйстве» 1845 року. А найстаріша книга «Теорія і практика садівництва» датується 1715 роком.

Крім друкованих видань, експозицію музейної кімнати збагачують фото, документи, рукописи та речові експонати, які крок за кроком, сторінка за сторінкою розповідають про заклад, про його студентів, викладачів, випускників, знакові події у долі університету.

Вже 11 років музейна кімната радо зустрічає студентів, викладачів та гостей університету. Саме тут кожен має унікальну можливість не лише доторкнутись до книг, що вже стали справжньою історією, а й стати глядачами (так-так! Ви не помилились, саме глядачами) та безпосередніми учасниками під час майстерної душевної екскурсії від провідного бібліотекаря Наталії Михайлової. Вона повідає Вам про ялицю Нордмана, "Культуру ананасов" Василя Пашкевича та оранжереї училища, «Очерки флоры окресностей г.Умани Киевской губернии» Йозефа Пачоського, про прогнози погоди Вільгейма Поггенполя, про будинок просвітителів молодого покоління, про бджільництво і шовківництво, які вивчались і практикувались в стінах училища, про особливості перших вступних іспитів до училища та багато-багато іншого.

«Яка вона, екскурсія музейною кімнатою бібліотеки?» – запитаєте Ви…

…Вона не передбачувана! Ось щойно від неї віяло академічною серйозністю, а тут наш гість вже у полоні заразливого сміху. Екскурсовод ще мить назад розповідала про суворі цифри та дати, а зараз її розповідь обгортає теплом все приміщення. Під час екскурсії кожен відчуває щось рідне, щось своє, відчуває родинний затишок. Інколи іронія з’являється на обличчі, але частіше від іншого натхнення переповнює наших відвідувачів. І однозначно, вона корисна і смачна. До речі, жоден відвідувач не залишає музейну кімнату бібліотеки, не скуштувавши варення за особливим рецептом.

Музейна кімната – це не просто часточка історії, а й невтомний провідник в світі науки університету. Тут проводяться екскурсії, зустрічі, бесіди, консультації, надаються довідки з питань історії чи персоналій, матеріали до написання наукових доповідей, рефератів, дипломних робіт, дисертацій.

Тож не зволікайте! При першій можливості завітайте на екскурсію до музейної кімнати бібліотеки! На Вас вже чекає смачний комплімент за рецептурою із сторінок видань музейної кімнати.

Тетяна Кравченко, директор бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки