-= Меню =-

Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» (до 70-річчя Черкаської області)

7 січня 2023 року Черкаській області, як самостійному адміністративному утворенню, виповнюється 70 років. Вона є осередком визначних пам’яток, які відображають історію не тільки краю, а й мають надзвичайно важливе значення для вивчення історії Європи та світу. На державному обліку в Черкаській області перебувають 9078 пам’яток, з них: 7169 пам’яток археології, 1552 пам’яток історії; 184 архітектури, 173 монументального мистецтва. Найвизначніші пам’ятки області об’єднані у 8 заповідників.

З нагоди ювілею Черкаської області бібліотека Уманського національного університету садівництва пропонує увазі користувачів онлайн екскурс «ВИЗНАЧНІ МІСЦЯ ЧЕРКАЩИНИ: НАЦІОНАЛЬНИЙ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИЙ ЗАПОВІДНИК «ЧИГИРИН».

Загальна площа заповідника 1161,7 га. До його складу входять 5 музеїв, 34 пам’ятки історії, археології, архітектури, природи м. Чигирина, сіл Суботова, Стецівки, Медведівки, урочища Холодний Яр.

Історико-культурний потенціал заповідника унікальний. Тут збереглися пам’ятки різних часів, проте більша частина об’єктів пов’язана із історією козацтва та становленням державності українського народу.

Музей Богдана Хмельницького розміщений у будівлі колишньої повітової управи, відтвореної за стародавніми кресленнями початку ХІХ століття. У музеї зібрано понад дві тисячі експонатів, серед яких унікальна археологічна колекція речей ХVII століття, козацька зброя та спорядження.

Храм святих апостолів Петра і Павла відтворений сучасними майстрами поруч із автентичними залишками оригінальної споруди епохи середньовіччя.

На шляху до Замкової гори стоїть каплиця Покрови Пресвятої Богородиці, в якій перепоховані останки козаків і мешканців Чигирина із цвинтаря ХVII століття.

На Замковій горі знаходяться залишки бастіону Дорошенка, величний монумент Богданові Хмельницькому, кам’яний хрест на честь захисників міста в часи середньовіччя. З Замкової гори відкривається чудова панорама Чигирина та околиць.

Археологічний музей розташований в одному з найстаріших будинків міста. Експозиція музею охоплює період від кам’яного віку до доби Київської Русі, загалом зберігається понад 600 унікальних предметів.

Суботівський історичний музей включає: церкву святого Іллі, територію замчища Хмельницьких (багатошарове поселення), дві садиби кінця ХІХ – початку ХХ століть, «Українську хату», пам’ятку ландшафту «Три криниці» та городище чорноліської культури ІХ століття до н.е.

Іллінська церква Суботова – визначна архітектурна пам’ятка ХVII століття, яка збудована за наказом і коштом Богдана Хмельницького. Згідно з літописом у цій церкві поховано і самого гетьмана.

До складу Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» входить філіал «Холодний Яр», складовою якого є Медведівський краєзнавчий музей. Поруч із музеєм стоїть церква Успіння Пресвятої Богородиці ХІХ століття та пам’ятник одному з ватажків Коліївщини Максиму Залізняку.

Холодний Яр – це лісове урочище, пам’ятка національного значення. Тут у роки громадянської війни перебував штаб Холодноярської республіки. У глибині Холодного Яру розташовується Мотронинське городище скіфських часів.

На хуторі Буда є легендарний тисячолітній дуб Максима Залізняка; Мотронинський монастир, діє Свято-Троїцька церква збудована на початку ХІХ століття.

Героїчні діяння предків – козацтва і гайдамаків, їхня волелюбність, нескореність, патріотизм виховують гордість за минуле нашого народу, який упродовж століть боровся за волю і здобув її, формують у молодого покоління почуття високої патріотичної свідомості, вірності, любові до Батьківщини, турботи про благо свого народу, готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку із захисту національних інтересів, цілісності, незалежності України.

Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України