-= Меню =-

Найжіночіший підрозділ нашого університету

З давніх-давен бібліотека була одним із найбільших скарбів цивілізованого суспільства. Тож не дивно, що й донині вона залишається в переліку найцінніших джерел знань, які накопичувалися протягом десятиліть.

Бібліотека Уманського національного університету садівництва має свою автентичну, багату подіями історію. На книгах бібліотеки зросло не одне покоління читачів. І загалом, протягом усього періоду свого існування бібліотека бере активну участь у культурно-просвітницькому житті університету.

Колектив бібліотеки Уманського НУС складають лише жінки, такий собі букет домашніх і польових квітів: яскравих і пастельних, густих і романтичних. Багато хто прийшов сюди просто з університетських лав і професійно зростав, складаючи власну біографію разом з історією рідної бібліотеки. Всі ми різні, зі своїми вподобаннями, життєвими історіями, радощами та смутком. Проте в колективі завжди відчувається підтримка – словом, ділом, порадою.

Проректор з наукової та інноваційної діяльності Віктор Карпенко вітає співробітників бібліотеки із 175-річчям від заснування Уманського НУС

Крім гарних людських якостей кожен член колективу є справжнім професіоналом, майстром своєї справи. Тут працюють лише ті, хто має покликання до цієї професії, любить її, цінує; люди, які на ділі, а не на словах доводять відданість духовній культурі.

Успішний розвиток і репутація кожної установи залежать від умілого та мудрого керівника, який володіє бездоганним авторитетом і здатен спрямувати колектив на виконання поставлених завдань. У нашому випадку таким керівником є Наталія Сомова. 37 років свого життя вона працює у стінах університету, а посаду директора бібліотеки обіймає з 2017 року. Наполегливість, завзяття, цілеспрямованість є основними її якостями. В бібліотеку вкладає душу, працю, навики, знання й уміння, здобуті протягом багатьох років роботи. Завдяки її особливій харизмі, вмінню переконувати, відстояти свою точку зору, гідно презентувати напрацювання колективу бібліотека є постійно прогресуючим підрозділом Уманського НУС.

Одним із основних відділів бібліотеки є відділ комплектування фонду, наукової обробки документів та організації каталогів. Очолює відділ Варвара Охмак. Понад 33 роки працює вона у стінах бібліотеки. Маючи за плечима багатий досвід, щедро ділиться ним з колегами, молодими фахівцями та вболіває за свою роботу. Її головні риси – високий професіоналізм, порядність, мудрість, відповідальність.

Молодими працівниками цього відділу є Ольга Ковальчук та Ірина Козлова. Ці жінки вдало переймають досвід старшого покоління, успішно виконують поставлені задачі, вирізняються креативністю та ентузіазмом.

У читальній залі обслуговування наукових співробітників добросовісно виконує свої обов’язки Віра Побережець. Понад 33 роки свого життя вона присвятила бібліотечній справі. Принципова, сумлінна, завзята, комунікабельна, компетентна, зі своїм особливим підходом до кожного читача.

Читальна зала приваблює добре укомплектованим фондом навчальної і довідково-інформаційної літератури, а ще доброзичливими, завжди усміхненими працівниками. Їхнім робочим гаслом є вислів: «Читач для бібліотеки – завжди дорогий і шанований гість». Вже понад 34 роки працює тут Марія Фіткаленко. Свій трудовий шлях вона розпочинала звичайним бібліотекарем у читальній залі наукової літератури № 1, де працює понині, проте – провідним бібліотекарем підрозділу. Марію Миколаївну люблять і поважають колеги. До її конструктивних порад і мудрих думок прислухаються і працівники, і студенти.

Може похизуватися своїм більш ніж 30-річним стажем роботи у бібліотеці і Людмила Тодосійчук. На запитання, що для неї бібліотека, вона говорить: «Робота – це життя, а колектив – родина». Людмила Володимирівна дуже артистична натура, вона є ініціатором й учасником багатьох виховних заходів.

11 років тому прийшла до бібліотеки Тетяна Маєвська. З роками набувала досвіду, професійно зростала. За цей досить невеликий проміжок часу  заслужила авторитет і повагу серед колег, протягом п’яти років поспіль очолює профспілку бібліотеки; вона чудовий спеціаліст і прекрасна людина.

Широким колом періодичних видань завідує Людмила Брижатюк. Ця жінка – позитивний заряд для колективу, завжди весела, усміхнена, з багатьма цікавими життєвими історіями. В той же час серйозна, відповідальна, творча та талановита.

Бібліотека – це цілі книжкові міста, в яких тягнуться лабіринти книжкових шаф і полиць. У кожної книги та журналу є своя адреса – шифр, який складається з букв і цифр, за якими можна знайти потрібний екземпляр. Розібратися у такому різноманітті досить важко. Ось тут-то і приходить на допомогу бібліотекар. Він, як ніхто інший, прекрасно орієнтується в «книжковому морі». Іноді дивуєшся, дивлячись на Олену Полянецьку, як швидко й уміло вона працює в книгосховищі, як майстерно серед сотні тисяч книг відшукує потрібну. Олена Едуардівна має досить великий трудовий стаж, в роботі проявляє себе як наполегливий, цілеспрямований працівник.

Робота бібліотекаря не така легка, як може здатися на перший погляд. Й оволодіти цією унікальною професією зможе стати далеко не кожен! Треба самому любити книгу, вміти дати слушну пораду читачеві. Бібліотекарі – дуже грамотні, культурні, тактовні люди, які вміють тримати себе в руках у будь-якій ситуації. Їм доводиться багато спілкуватися з читачами, для чого потрібні знання психології. Саме таким бібліотекарем є Лідія Кецкало, яка працює на абонементі № 2. З цією людиною завжди приємно розмовляти, вона ніколи не буває роздратованою, непривітною. Лідія Павлівна працює в бібліотеці Уманського НУС 36 років, а тому є великим знавцем своєї справи, справжнім професіоналом.

 «Людина, яка добре знає свою справу» – такими словами можна охарактеризувати Наталію Михайлову, провідного бібліотекаря, завідуючу музейною кімнатою. Наталія Василівна є здібним організатором, творчою особистістю з багатьма талантами, а тому в бібліотеці завжди цікаво та неординарно проходять масові заходи.

«Я не уявляю себе окремо від книг, окремо від бібліотеки, від спілкування з читачами» – це слова Оксани Борейчук, що працює на абонементі № 1. Яскрава, сильна, розумна, сучасна жінка, яка вміє вирішувати проблеми та працювати в команді.

Ніби нещодавно вона прийшла до бібліотеки, а за плечима вже 16-ти річний стаж бібліотечної роботи. Наталія Поліщук є наймолодшою у цьому жіночому колективі. Цілеспрямована, енергійна, комунікабельна – це професійні риси, які вона вдало поєднує з материнством.

Напевно, не так багато знайдеться людей, у яких за 40 років праці у трудовій книжці лише один запис про місце роботи, які, прийшовши на роботу в юності, залишаються на своєму місці на все життя. У нашому колективі є такі люди. Це Людмила Бондаренко та Наталія Чернова. Що можна сказати про цих людей? Тут, безперечно, присутній високий професіоналізм, неймовірна відданість улюбленій роботі, мудрість і порядність. Людмила Олексіївна на початку працювала в читальній залі. Тут вона сформувалася як особистість і високопрофесійний бібліотекар. Зараз вона провідний бібліотекар інформаційно-бібліографічного відділу. Обов’язкова та сумлінна у підході до будь-якої справи.

Наталія Олександрівна вклала душу, працю, життя в бібліотеку і сьогодні пишається тим, що була і є хоча і невеличкою, але вагомою, частинкою прославленого в усьому світі університету.

У нашому колективі є ще одна оригінальна жінка, що працює на абонементі художньої літератури – Олена Рудковська. Самодостатня, ерудована, інтелігентна, вихована, вимоглива і в той же час – романтична натура, яка гармонійно поєднує в собі приємну зовнішність і гарні людські якості.

Тетяна Опаленко і Вікторія Гейко-Черних – працюють в інформаційно-бібліографічному відділі бібліотеки. Кожна з них є цікавою особистістю, зі своїм досвідом, знаннями, можливостями, інтересами, здібностями.  Обидві вони чудові спеціалісти, які зберігають, формують і пропагують серед читачів книжкові багатства, поважають студентів, виконують свою скромну роботу.

Ось такий наш невеликий, але різнобарвний, різноманітний колектив.       

Говорять, є лікарі, вчителі від Бога. Але я думаю, що такі люди є і в інших сферах.

І напередодні весняного свята 8 Березня хочеться висловити найщиріші слова вдячності та поваги Вам – найчарівніші, найтолерантніші, найактивніші і ще тисяча «най» наші колеги. І від усієї душі привітати вас з прийдешнім  жіночим святом!

Уже дарує тепло весняне сонце і свіжий подих березневого вітру, окриляючи надією на добро. Але поруч із жінками будь-яка пора року звучить весною. Тож нехай сьогодні ваших очей торкнеться весняна щира посмішка, а у душах розквітне мрія.

Нехай у житті буде впевненість, не долає втома та турботи, і всі навкруги захоплюються вами: «Яка щаслива жінка!». Бажаємо нових успіхів у професії, якій ви присвятили знання та таланти .

Здоров’я, добробуту, злагоди, миру вам і вашим родинам!

Будьте коханими, бережіть кохання у своїх душах!

Світлана Прокопенко, заступник директора бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти