-= Меню =-

Наше довкілля – наше здоров’я

Сьогодні усе для тебе
Озера, гаї, степи
І жити спішити треба
Гляди не проспи.
І щоб на білім світі
Не сталося біди
Шануймо ми природу
всюди і завжди!

Щороку в третю суботу квітня, коли планета Земля вже готова до весняного оновлення, в Україні відзначають День довкілля. Головною його метою є поліпшення стану природи, привернення уваги суспільства до екологічних проблем держави.

День довкілля – це низка заходів, присвячена оздоровленню планети, а саме озеленення територій, прибирання парків, ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ, побутових та інших відходів, забезпечення чистоти і порядку на спортивних та дитячих майданчиках та очищення від сміття берегів водойм.

Відтоді як існує людина, її здоров’я формувалось і продовжує формуватись під впливом природних факторів на організм. Здоров’я людини та навколишнє середовище нерозривно пов’язані між собою та мають значний вплив один на одного.

Людина є частиною природи, і її здоров’я залежить від багатьох абіотичних і біотичних факторів. Тому така проблема, як спалювання сухої рослинності, листя та сміття завдає великої шкоди довкіллю та може призвести до неконтрольованих загорянь. Окрім того, такі процеси безпосередньо впливають і на здоров’я людей, адже під час згоряння рослинних залишків у повітря вивільняються мікрочастинки диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та багато канцерогенних сполук. Так, з тліючого без доступу кисню листя й трави виділяється бензопірен, що здатен викликати онкологічні захворювання. При спалюванні сміття пошкоджується верхній шар ґрунту та гинуть всі його мешканці.

Найсуттєвіша риса ХХ століття – створення людством низки смертельних загроз своєму розвитку та існуванню. Йдеться про наближення глобальної екологічної катастрофи через інтенсивне й кількісне зниження природних умов і ресурсів, необхідних і достатніх для існування живого, передусім людини.

Наша епоха увійде в історію цивілізації не лише як ера великих досягнень людства, бурхливого розвитку науки, техніки й технологій, освоєння Космосу, а й, на жаль, як доба глобальної екологічної кризи.

Історія «прогресу» людей свідчить про те, що вони не просто «брали» необхідне, а бездумно руйнували довкілля. Розорюючи степи, забруднюючи струмки і ріки, людина безповоротно порушувала рівновагу природних екосистем.

Людство в змозі поліпшити умови, які склалися в біосфері планети. У розв’язанні цього завдання важливу роль відіграють екологічна освіта та виховання всього населення, особливо молоді, якій жити й працювати в третьому тисячолітті.

Сьогодні більше, ніж коли-небудь, збереження життя на Землі вимагає від нас почуття загальної відповідальності. Природа – наше багатство, зберегти це багатство для наступних поколінь – наше завдання і обов’язок.

Довкілля – це природний капітал,
Без нього людство жде загибель і провал.
Слід повернутися обличчям до проблеми
І не лише писати про красу поеми,
А зберегти, примножити природу,
Для нас і для майбутнього народу.

Тетяна Маєвська, бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки