-= Меню =-

Наука, що змінює світ

Наука не являється і ніколи не буде являтися закінченою книгою.

                                                                                       Альберт Ейнштейн

Видатний український філософ, богослов та письменник Феофан Прокопович писав: «Наука ‒ це корінь і насіння...» Кожна зернинка наукової ідеї, посіяна дослідником у родючий ґрунт експериментів, дослідів та досвіду проростає квіткою нового знання з міцним корінням істини.

А розвиток науки, ефективне використання результатів наукової діяльності, впровадження новітніх технологій – запорука економічного зростання держави. Разом з тим, це й основа інтелектуального потенціалу нації, її гідного майбутнього.

Щоб оцінити заслуги науки перед суспільством, у третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки – День науки.

Офіційно свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України…» згідно з Указом Президента України «Про День науки» від 14 лютого 1997 року № 145/97.

Сьогодні науково-технічну та наукову діяльність у нашій державі регулює Закон України про наукову і науково-технічну діяльність прийнятий 26.11.2015 № 848-VIII, а забезпечує Національна академія наук України, яка була заснована 27 листопада 1918 року у м. Києві. Першим президентом НАН України був видатний учений із світовим ім`ям Володимир Вернадський.

Складно собі уявити сучасне життя без досягнень науки. Саме завдяки їм людство у своєму науково-технічному розвитку пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до космічних польотів у всесвіт. Наука не стоїть на місці, розвиваючись, вона вносить у наше життя все нові й нові технології, які служать на благо людству. День науки об'єднує праці багатьох творчих людей різних напрямків. Це нелегка, але дуже цікава професія, а люди, що присвятили їй своє життя, це люди віддані та зацікавлені у результаті своєї праці.

Сьогодні наука, незважаючи на труднощі, завдяки наполегливій праці наших вчених має сучасні наукові школи та відомі технологічні розробки. Відомо, що високий професіоналізм українських вчених високо цінується у всьому світі. Тільки спираючись на розвинену науку, можна побудувати динамічну конкурентоспроможну економіку, здатну забезпечувати сталий розвиток та соціальну єдність суспільства

Вченим не можна стати відразу. Справжній учений ніколи не перестає вчитися, пізнавати, відкривати, винаходити і творити!

Уманський національний університет садівництва знаний в Україні своїми науковими школами, своїми видатними вихованцями, своїми науковими здобутками. Проте, це вимагає від кожного науковця ще більшої відповідальності, віддачі та реалізації амбітних наукових проектів.

Упродовж багаторічної наукової діяльності в Уманському національному університеті садівництва започатковані та плідно працюють наукові школи відомих учених, очолювані докторами наук, професорами, академіками, інтелектуальний потенціал яких здобув широке міжнародне та вітчизняне визнання і є головною передумовою підготовки висококваліфікованих фахівців:

1. Наукова школа з вивчення біології та технології вирощування плодових культур (Мельник О.В.,  Балабак А.Ф.).
2. Наукова школа з вивчення біології і технології вирощування овочевих культур (Улянич О.І.).
3. Наукова школа з мікробіології і фізіології рослин (Карпенко В.П.).
4. Наукова школа удосконалення системи землеробства в Лісостепу України з плодовими та польовими культурами (Копитко П.Г., Єщенко В.О.)
5. Наукова школа з агрохімії та ґрунтознавства (Господаренко Г.М., Недвига М.В.).
6. Наукова школа з рослинництва і кормовиробництва (Полторецький С.П.).
7. Наукова школа з технології зберігання і переробки плодів та овочів (Найченко В.М., Осокіна Н.М., Токар А.Ю.).
8. Наукова школа з генетики, селекції та насінництва сільськогосподарських культур  (Рябовол Л.О.).
9. Наукова школа захисту і карантину рослин (Яновський Ю.П., Шевченко Ж.П.).
10. Наукова школа з лісових культур та фітомеліорації  (Шлапак В.П.).
11. Наукова школа з економіки сільського господарства (Непочатенко О.О., Уланчук В.С., Семенда Д.К., Нестерчук Ю.О., Бурляй О.Л., Коротєєв М.А.).
12. Наукова школа з вивчення методів удосконалення механізмів менеджменту організацій (Школьний О.О.).

Наукові надбання вчених університету представлено на книжково-інформаційній виставці «Наука, що змінює світ» (монографії, збірники наукових праць, навчальні посібники, підручники та ін.), що протягом місяця діятиме в читальній залі для наукових співробітників. На виставці представлена лише незначна частина наукового доробку університету, але потужна і безкомпромісна… Ця виставка – данина шани і поваги науковцям, які, навчаючи студентів, пробуджують в молодому поколінні завзяття та наполегливість в оволодінні фаховими знаннями. Тому запрошуємо всіх відвідати її та черговий раз переконатись у силі наукового потенціалу славетного навчального закладу – Уманського національного університету садівництва!

Колектив бібліотеки щиро вітає професорсько-викладацький склад, студентів та співробітників університету зі святом науки. Нехай наша історія, глибокі наукові традиції стануть основою для майбутнього процвітання, а наш Уманський національний університет садівництва славиться своїми науковцями, своїми викладачами та студентами. Нехай зерна науки дадуть добрі сходи і зростуть у душах української молоді врожаєм мудрості та натхнення. Нових вам відкриттів, новацій та звершень!

Запрошуємо до відеоогляду книжково-інформаційної виставки «Наука, що змінює світ».

Віра Побережець, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти