-= Меню =-

Наукові надбання вченого - Володимира Омельяновича Єщенка

Людство багато тисячоліть займається вирощуванням різних рослинних культур, тому й не дивно, що професія агронома є однією з найдавніших та життєво необхідних. Агроном – важлива людина в селі. Його основна задача – вдосконалювати сільськогосподарське виробництво, але для цього треба постійно озброювати працівника новими знаннями, інформувати про нові досягнення агрономії, розробляти ефективні методи, давати відповіді на важливі питання, вирішувати нагальні проблеми землеробів. За час розвитку сільського господарства специфіка професії зазнала безліч змін, відбулося багато переломних моментів – це все завдяки агрономам-науковцям. Профільні навчальні заклади пишаються своїми вченими. Уманський національний університет садівництва славить ім’я Володимира Омельяновича Єщенка. Відомий вчений в галузі землеробства багато років працює в рідному університеті, викладає, пише наукові праці, навчає молодь науки.

Володимир Омельянович Єщенко народився 16 лютого 1941 року в селі Родниківка Уманського району Черкаської області. В рідному селі закінчив середню школу у 1958 році. Пропрацювавши рік в місцевому колгоспі, в 1959 році вступив на агрономічний факультет Уманського сільськогосподарського інституту, який закінчив у 1964 році. Отримавши диплом, молодий спеціаліст вирушив до Казахстану, де три роки пропрацював головним агрономом радгоспу «Краснооктябрьский» Камишнінського району Кустанайської області. Тут йому вперше довелось мати справу з технологією вирощування ярої пшениці – основної хлібної культури північного Казахстану.

У серпні 1967 року Володимир Омельянович повертається до Умані і на довгі роки пов’язує свою долю з кафедрою загального землеробства Уманського сільськогосподарського інституту, а нині – Уманського національного університету садівництва, тут він і розпочав свій шлях науковця. До 1976 року він – науковий співробітник з госпдоговірної тематики, а далі – асистент, доцент, професор. Володимир Омельянович 25 років очолював колектив кафедри.

Об’єктом наукових досліджень професора були і залишаються польові сівозміни і основний обробіток ґрунту. На початок 2021 року Володимир Омельянович Єщенко є автором і співавтором більше 400 друкованих праць, має 61 методичну розробку, співавтор восьми підручників, 12 навчальних посібників, шести словників та монографій, більше 10 рекомендацій виробництву, є титульним редактором шести монографій, шести підручників і дев’яти навчальних посібників. Володимир Омелянович підготував одинадцять кандидатів сільськогосподарських наук, є керівником докторантури при кафедрі. Тривалий час він виконував обов’язки голови методичної комісії факультету агрономії. За цей час багато зроблено ним для вдосконалення організації студентських досліджень і дипломного проектування. Під його керівництвом підготовлено і захищено більше 300 дипломних робіт.

Свої знання, свій досвід, свою мудрість професор Володимир Омельянович Єщенко несе людям. Його наукові розробки, досягнення широко впроваджуються в сільськогосподарській справі, що полегшує щоденну працю агрономів і спрямовує науку вперед. Він постійно надає допомогу аграрному виробництву: організовує і проводить обласні та районні семінари й конференції з актуальних питань землеробства, впровадження сучасних інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур, як експерт-дорадник, надає практичні поради керівникам і фахівцям сільськогосподарських підприємств усіх форм власності. Часто він ділиться своїм практичним досвідом щодо мінімалізації механічного обробітку чорноземних ґрунтів під основні культури Лісостепової зони. Його на сьогодні знають як активного продовжувача наукової школи професора С.С. Рубіна стосовно польового землеробства. За дорученням Президії Національної академії аграрних наук України і Виконкому Аграрного союзу України брав участь у роботі робочої групи над проектом Закону України «Про сівозміни».

Професор Володимир Омельянович Єщенко – дійсний член Міжнародної академії аграрної освіти, тривалий час був членом Координаційної ради по сівозмінах УААН, членом методичного об’єднання ВНЗ України, членом експертної ради ВАК України, членом спеціалізованих вчених рад із захисту дисертацій.

З 2006 року Володимир Омелянович – заслужений професор Уманського НУС. Указом президента України від 16 листопада 2010 року йому присвоєно почесне звання «Заслужений працівник освіти України», нагороджений Міністерством аграрної політики України відзнакою «Відмінник аграрної освіти і науки» ІІ ступеня, трудовою відзнакою «Знак пошани», рядом почесних грамот, Міністерством освіти і науки – відзнакою «Відмінник освіти України», а Національною академією аграрних наук України – пам’ятною ювілейною медаллю «100 років Національній Академії аграрних наук України». Має ряд інших нагород від органів місцевої влади та громадських організацій.

16 лютого Володимир Омельянович Єщенко відзначає свій ювілей - 80-річчя. Працівники бібліотеки Уманського НУС вітають ювіляра і пропонують науковій спільноті університету переглянути віртуальну книжкову виставку "Наукові надбання вченого - Володимира Омельяновича Єщенка".


Cівозміни в Лісостепу України / В. О. Єщенко, П. Г. Копитко, О. Б. Карнаух та ін. ; за ред. В. О. Єщенка. – Вінниця : Рогальська О.І., 2020. – 187 с.

Подається історія розвитку вчення про сівозміни, показується відношення окремих культур до беззмінного вирощування, вказуються допустимі строки повернення культур на попереднє місце вирощування, обґрунтовується розміщення парів і районованих в Лісостепу сільськогосподарських культур в сівозмінах, подається сучасна класифікація сівозмін та різні варіанти спеціалізації польових сівозмін, наводяться схеми багатопільних і коротко ротаційних польових сівозмін, подаються особливості польових сівозмін на меліорованих і еродованих землях. Окремо наводяться приклади овочевих сівозмін в садівництві, подається методика проектування та освоєння сівозмін.

Рекомендовано для студентів агрономічних спеціальностей, слухачів Інституту післядипломної освіти і дорадництва, науковців і практиків сільськогосподарського виробництва.

Буряни та боротьба з ними : навч. посіб. / В. О. Єщенко, П. Г. Копитко, М. В. Калієвський та ін. ; за ред. В. О. Єщенка. – Вінниця : Рогальська О.І., 2019. – 155 с.

У посібнику окремими розділами подані поняття про бур’яни та їх шкідливість, біологічні особливості бур’янів, що утруднюють боротьбу з ними, загальна та агробіологічна класифікація бур’янів, характеристика окремих біологічних груп бур’янів і найпоширеніших їх представників, бур’янів зовнішнього та внутрішнього карантину, методи обліку бур’янів, прогнозування появи бур’янів на полях та система попереджувальних і винищувальних заходів боротьби з бур’янами.

Землеробство : тлумачний словник / В. Є. Єщенко, А. П. Бутило, П. Г. Копитко та ін. ; за ред. В. О. Єщенко. – Вінниця : Рогальська О.І., 2017. – 216 с.

У словнику вміщено і розміщено в алфавітному порядку 1170 термінів, що вживаються в навчальній, науковій, методичній та виробничій літературі з питань землеробства. Визначення більшості термінів подане з коротким науковим обґрунтуванням та прикладами.

Основи наукових досліджень в агрономії: підручник / В. О. Єщенко, П. Г. Копитко, П. В. Костогриз, В. П. Опришко ; за ред. В. О. Єщенка. – Вінниця : Едельвейс і К, 2014. – 352 с.

У підручнику висвітлено основи наукових досліджень в агрономії з класифікацією методів досліджень і агрономічних дослідів та з розкриттям методики планування і техніки  проведення досліду. Велику увагу приділено проектуванню схем дослідів і плануванню в них основних спостережень та обліку залежно від напрямку досліджень. Окремими частинами представлено методику проведення експериментальних робіт в дослідах та статистичну обробку їх результатів.

Землеробство : підручник / В. О. Єщенко, П. Г. Копитко, А. П. Бутило, В. П. Опришко ; за ред. В. О. Єщенка. – Київ : Лазурит-Поліграф, 2013. – 376 с.

У підручнику розглянуті окремими розділами наукові основи землеробства, бур’яни та боротьба з ними, сівозміни, механічний обробіток ґрунту, ерозію ґрунту та захист сільськогосподарських угідь від неї, системи землеробства в різних ґрунтово-кліматичних зонах У країни.

Обробіток ґрунту та наукові основи його мінімалізації : навч. посіб. / В. О. Єщенко, А. Ф. Головчук, В. А. Славута, М. В. Калієвський ; за ред. В. О. Єщенка. – Умань : Сочінський, 2011. – 208 с.

Коротко розкривається історія розвитку механічного обробітку ґрунту з часів його зародження і до останніх днів, окремими розділами подаються наукові основини механічного обробітку, аналіз оранки як традиційного заходу основного обробітку в системі плужного землеробства та обґрунтування можливості мінімалізації обробітку ґрунту. Детально розглядаються всі можливі шляхи мінімалізації механічного обробітку: за рахунок зменшення глибини обробітку, зміни полицевого обробітку безполицевим, виключення з технології вирощування польових культур окремих заходів обробітку та повної сідмови від обробітку ґрунту на базі сучасних No-till технологій.

Основи наукових досліджень в агрономії : термінологічний словник / В. О. Єщенко, В. П. Опришко, П. Г. Копитко ; за ред. В. О. Єщенка. – Умань, 2006. – 186 с.

Вміщено і розміщено в алфавітному порядку терміни, які вживаються в навчальній, методичній та науковій літературі з питань дослідної справи. Визначення значної кількості термінів супроводжується прикладами.

Основи наукових досліджень в агрономії : підручник / О. В. Єщенко, П. Г. Копитко, В. П. Опришко, П. В. Костогриз ; за ред. В. О. Єщенка. – Київ : Дія, 2005. – 288 с.

Висвітлено основи наукових досліджень з класифікацією методів досліджень і агрономічних дослідів з розкриття методики планування і техніки проведення досліду. Значну увагу приділено проектуванню схем дослідів і плануванню в них основних спостережень та обліків. Окремими частинами представлено методику проведення експериментальних робіт в дослідах та статистичну обробку їх результатів.

 

Загальне землеробство : підручник / В. О. Єщенко, П. Г. Копитко, В. П. Опришко, А. П. Бутило ; за ред. В. О. Єщенка. – Київ : Вища школа, 2004. – 336 с.

У підручнику розглянуто основні закони землеробства, умови життя рослин і заходи їх поліпшення, бур’яни і боротьбу з ними, сівозміни, заходи і системи обробітку під основні сільськогосподарські культури, агротехнічні основи захисту орних земель від ерозії та системи землеробства в різних ґрунтово- кліматичних зонах України.

Загальне землеробство : термінологічний словник / В. Є. Єщенко, П. Г. Копитко, А. П. Бутило, В. П. Опришко ; за ред. В. Є. Єщенко. – Умань, 2002. – 173 с.

У словнику вміщено і розміщено в алфавітному порядку 885 термінів, що вживаються в навчальній, науковій, методичній та виробничій літературі з питань землеробства. Визначення більшості термінів подане з коротким науковим обґрунтуванням та прикладами.

Організація і функціонування фермерських господарств : навч. посібник / П. К. Бечко, А. Ф. Бурик, І. А. Бутило та ін. ; за ред. В. О. Єщенко, А. Ф. Бурика. – Київ : Нічлава, 2002. – 400 с.

Розглядаються питання про роль фермерських господарств у сільськогосподарському виробництві, правові їх основи, структура виробництва і поєднання галузей, планування діяльності, соціально-трудові відносини, особливості організації садівничих фермерських господарств, організаційно-економічні основи створення обслуговуючих безприбуткових кооперативів для фермерських господарств, облік у даних формах господарювання, їх оподаткування та кредитування.

Значне місце в посібнику відведено технологічним аспектам виробництва продукції рослинництва і тваринництва в фермерських господарствах. Висвітлено особливості побудови сівозмін, структури посівних площ, удобрення сільськогосподарських культур, застосування гербіцидів і біостимуляторів росту на посівах польових культур, системи інтегрованого захисту польових культур від шкідливих організмів, утримання ґрунту в насадженнях і їх удобрення, вибір техніки та організація її використання. Подані особливості ведення тваринництва в фермерських господарствах: особливості біології розвитку різних порід великої рогатої худоби та свиней, їх годівля, утримання, ознаки окремих захворювань і отруєнь та їх профілактика і лікування.

 

Організація і функціонування фермерських господарств : навч. посіб. / П. К. Бечко, А. Ф. Бурик, І. А. Бутило ; за ред. В. О. Єщенка, А. Ф Бурика. – Київ : Нічлава, - 1999. – 179 с.

У навчальному посібнику розглядаються питання про роль фермерських господарств в сільськогосподарському виробництві, правові їх основи, структура виробництва і  поєднання галузей, планування діяльності, соціально-трудові відносини, розкриваються особливості технології виробництва рослинницької продукції, оподаткування фермерських господарств та ведення бухгалтерського обліку.

Загальне землеробство : термінологічний словник / В. О. Єщенко, В. П. Опришко, В. П. Гудзь, А. З. Моспанок ; за ред. В. О. Єщенко. – Київ : Урожай, 1995. – 80 с.

Вміщено тлумачення близько 500 спеціальних термінів (розміщених в алфавітному порядку), що вживаються у навчальній, науковій та виробничій літературі з питань землеробства. Визначення більшості термінів подане з коротким науковим обґрунтуванням та прикладами.

Віртуальну виставку підготували
Віра Побережець, провідний бібліотекар
Олена Рудковська, бібліотекар ІІ категорії 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти