-= Меню =-

Нові надходження літератури

Ще трохи книжкових приємностей. Святий Миколай завітав цього річ з подарунками і до бібліотеки Уманського НУС, і до наших читачів. А що може бути ціннішим і кориснішим, аніж книга… Фонд бібліотеки поповнився новими книгами: художня, історична та краєзнавча література. Не хочеться стримувати емоцій, тому й не будемо. Щиро радіємо нашим новинкам і радістю ділимось з Вами!

Друзі, запрошуємо усіх, хто любить «смачні» книги, зацінити унікальні та круті видання, які потрапили на полиці нашої бібліотеки завдяки небайдужим читачам відразу з друкарських верстатів!

Приходьте до нас, обирайте та зустрічайте свята у дружній компанії з найкращою книгою!

НЕХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА: історична, бізнес-література

Влеклий М. Гарет Джонс. Людина, яка забагато знала / пер. з польськ. О. Шеремет. – Львів: Човен, 2020. – 335, [1] с.

Книга польського репортера та письменника Мірослава Влеклого – жанрово унікальна. З одного боку, автор створив репортаж-реконструкцію подорожі до Радянського Союзу в 1930-х роках Гарета Джонса – британського репортера, який першим розповів у західних медіях правду про Великий голод в Україні. З іншого боку, ця книга – докладна та драматична біографія Гарета Джонса, якого за опубліковані тексти про "комуністичний рай" цькували деякі корумповані західні журналісти, а через декілька років він помер за достатньо загадкових обставин.

Справа Василя Стуса: збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР / уклад. В. Капіані. – Х.: Віват, 2020. – 686, [2] с.

Правда про кримінальну справу, життя і смерть Василя Стуса.У книжці зібрано архівні документи із кримінальної справи Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів. Ознайомившись із наведеними матеріалами, читачі дізнаються про невідомі факти щодо життя, ув’язнення та загибелі Стуса, які досі охороняли під грифом «Секретно».

Борітеся – поборете! Поетика революції. – Х.: Віват, 2014. – 95,[1] с.: іл.

До книги увійшли вірші поетів різних поколінь, поєднаних однією ідеєю– боротьбою за незалежність, свободу і соборність України. Поетичні рядки сповнені туги за полеглими в нерівному бою і, разом із тим, світлої віри в перемогу, нездоланність нашого народу. Світлини з Майдану проникливо відтворюють усю палітру буремних протистоянь.

Вітер М. Літопис Революції Гідності. – Львів: Піраміда, 2017. – 279[1] с.: іл.

Гук Н. Євромайдан. Звичайні герої. – К.: Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 139, [1] с.: іл.

Це збірка розповідей про звичайних і водночас неймовірних людей, які створили революцію 2013 – 2014 років. Тут усього потрошку: долання меж і страхів, шалена любов до батьківщини, рішучість діяти, бажання залишити нащадкам єдину та квітучу Україну, переосмислення буття й відкриття нового себе, сміливість відстоювати свободу, перемога над байдужістю, буденні дива. Але основа всіх подій єдина – прагнення змінити світ на краще та віра, яка не знає слова "неможливо".

Капранови брати. Майдан. Таємні файли. – К.: Нора-Друк, 2017. – 317, [2] с.

Настав час дізнатися правду про Майдан.

У Революції брали участь мільйони, але що насправді сталося тоді, й досі залишається таємнице.

Що відбулося за лаштунками Майдану? Хто платив за Революцію? Як ділили владу переможці? Хто і чому здав Крим та Донецьк? Яким дивом встояли Одеса і Харків?

Герої цього журналістського розслідування не тільки ті, хто стояв на сцені, але й ті, хто ховався за лаштунками, хто їздив до Януковича і хто сперечався з Європою, захоплював адмінбудівлі, сидів у буцегарнях, а також воював, лікував, працював для того, щоб Революція перемогла.

Квятковська-Москалевич К. Вбити дракона. Українські революції / пер. з польськ. А. Бондар. – Львів: Медіафорум, 2017. – 217, [1] с.

Врадіївка, Оксана Макар, свавілля "Сім'ї" Януковича, зажерливість суддів та олігархів, сепаратизм у Криму й на Донбасі, Майдан, захоплення Слов'янська, перші жертвий перші герої українсько-російської війни… Епізоди новітньої української історії у книжці польської письменниці Катажани Квятковської-Москалевич змальовані з незвичного для нас погляду стороннього , але не чужого спостерігача. Ця побудована на людських історіях книжка, яку авторка писала понад десять років, – про боротьбу з нашим внутрівнім монстром, якого неможливо вбити, і про силу, яка змушує Україну не здаватися у цій боротьбі.

Кошкіна С. Майдан. Неросказана історія. Головне розслідування подій Революції Гідності – К.: Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 394, [1] с: іл.

У цій книзі зібрані відверті інтерв'ю з головними персонажами тієї історичної зими. Персонажами, що перебували по обидва боки барикад.

80 відсотків контенту є унікальним – дані та свідчення очевидців публікуються вперше. Завдання – максимально точно реконструювати події, насамперед кулуарні, процеси, які були приховані від очей тих, хто мерз на площах, але які безпосередньо вплинули на результат Революції Гідності.

Тетлок Ф. Суперпрогнозування. Мистецтво та наука передбачення / Ф. Тетлок, Д. Гарднер; пер. з англ. І. Лазарчук. – К: Наш формат, 2018. – 367, [1] с.

Завдяки вмінню прогнозувати події можна уникнути помилок і досягти успіху в усіх сферах нашого життя. Однак мало кому під силу передбачити, у що варто вкладати кошти, який новий продукт здатен завоювати ринок і яких змін чекати на політичній арені. Навіть провідні експерти часто радше здогадуються про певні речі, аніж аналізують можливості їхньої  появи. Утім деякі фахівці здатні робити достовірні передбачення. Як їм це вдається і чи можна цього навчитися? Тетлок і Гарднер зібрали низку прогнозів, які справдилися, хоч більшість вважала їх хибними. На основі цих даних автори «Суперпрогнозування» створили дієву формулу успішних передбачень, яка працює в бізнесі, політиці, міжнародних відносинах і навіть в особистому житті.

ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА

Безверхній Д. Порцеляновий погляд: ретро-детектив. – К.: Темпора, 2020. – 294, [2] с.

До дружини відставного поліціанта Софії Павлівни Нрієвської приїжджає давняя подруга, що вирушила у мандри багато років тому. Повернення жінки збурює спокійну заводь містечка. Здається, що буквально всі її колишні знайомі не раді цій події. І так само здається, що чи не всі, хто мав до неї стосунок, зітхнули з полегшенням після загадкової смерті гості.

Крім, звісно, Софії Павлівни, яка взялася розслідувати смерть подруги, а заразом – видобути на поверхню чимало таємниць місцевих мешканців.

Бредбері Р. День повернення додому: оповідання / пер. з англ. – Тернопіль: Навчальна кн. – Богдан, 2016. – 223, [1] с. – (Маєстат слова).

Бредбері Р. Екзорцизм: оповідання / пер. з англ. – Тернопіль: Навчальна кн. – Богдан, 2016. – 526, [2] с. – (Маєстат слова).

Винничук Ю. Сестри крові: роман. – Харків: Фоліо, 2018. – 383,[1] с.: іл.

Події роману "Сестри крові" розвиваються у Гданську, на  українському корсарському кораблі "Стрибог", який полює на іспанські галеони, та, звичайно, у Львові. Діють в ньому здебільшого ті самі герої, що й в романі "Аптекар", хоча з'явилися й нові. Однак якщо в "Аптекарі" головним героєм був лікар Лукаш Гулевич, то тут –Юліанна, яка переодяглася на хлопця Лоренцо, щоб помститися вбивцям своєї сестри.

19 різдвяних історій. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. – 208, [4] с.

Дива забагато не буває, правда? І коли ж на них чекати, як не на Різдво? Адже це час безцінних подарунків, фантасмагорії та химерних пригод, час, який повертає нас у дитинство та відкриває нові сенси дорослішання. Це пора пошуку умиротворення та батьківського тепла, пора, коли самотність переживаєш особисто гостро. І саме в цей час повсякденність можуть напоювати чудеса, а іскри любові запалюють життя з новою силою.

Дзюба С. Заборонений: історія життя і боротьби Василя Стуса / С. Дзюба, А. Кірсанов. – Х.: Ранок; Фабула, 2020. – 173, [3] с.

Колишній аспірантці, яка працювала над дисертацією про життя і творчість видатного поета Василя Стуса, а нині за волею обставин стала медсестрою, запропонували доглядати помираючу від важкої хвороби жінку. Як виявилося важкохвора у минулому була полковником КДБ і багато разів зустрічалася зі Стусом, особливо в останні дні його життя.

У романі надзвичайно насичено змальовано життя поета на його рідній Донеччині, в оточені друзів, педагогів і літераторів, і в концтаборі – де утримували в’язнів совісті, ставлячи їм у провину їхні переконання. Чимало уваги приділено у романі й долі останньої рукописної збірки поета.

Ковалевський А. Перехрестя долі. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2003. – 334, [2] с.

В основу гостросюжетного автобіографічного роману О. Ковалевського «Перехрестя долі» покладено реальні події. Дія розгортається в крупному сучасному провінційному місті. Головний герой – майор міліції Олексій Давидов, Людина багатогранна, мужняя та цілеспрямована – з честю виходить з складних ситуацій, яких вистачає в житті будь-кого, хто у боротьбі за виживання не втратив віру в справедливість, дружбу та любов. У книзі переплетено декілька різних тем: тут є детектив та іронія, кохання і література, спорт, хроніка і кейс, туго набитий бажаними зеленими купюрами…

Кокотюха А.А. Вигнанець і перевертень. – Х.: Віват, 2020. – 300,[3] с. – (Серія "Художня література").

Грудень 1913 року, Харківська губернія. Платона Чечеля запрошують гостем на приватну новорічну вечірку. Вигнанець випадково опиняється в колі впливових харків'ян. Тіло одного з гостей знаходять одразу після балу-маскараду. Особняк занесено снігом, гості відрізані від світу. Втекти нема куди – а полювання на гостей триває. Кажуть, що всіх тероризує перевертень. І лише Чечель може кинути вбивці виклик. Та раптом підозрює: перевертень – серед гостей...

Коломійчук Б. Готель "Велика Пруссія". – Львів: Вид-во Старого Лева, 2019. – 275, [1] с.

"Готель "Велика Прусія" – новий детективний роман Богдана Коломійчука, сповнений карколомних пригод та шпигунських таємниць.

1905 рік. Кар'єра одного з кращих слідчих Галичини, львівського комісара Адама Вістовича, йде вгору. Щоб допомогти молодшому колезі, Ад'юнктові Смаковському, комісар береться за нібито тривіальну справу. Однак з'ясовується, що нитки її тягнуться далеко за межі Львова і навіть за межі імперії.

Лис В. Соло для Соломії: роман. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 363, [3] с.

Вона йде за покликом серця, помиляється сама й легко пробачає помилки іншим, сходить не самий верх величі людського духу та падає у безодню засудження оточуючих… Карколомні події 20 століття – війна, примусова колективізація – події, що назавжди змінили не тільки людей, а й Україну. Та у межах історії країни це лише пункт статистичних даних, за яким немає нічого, окрім чисел. А як щодо історії однієї людини, жінки, котра прагла звичайного земного щастя?

Лис В. Стара холера: роман. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 272, [1] с.

Єва була найвродливішою дівчиною в селі, але чоловік, якого вона покохала на все життя, одружився з її сестрою Павлиною. Єва поламала їхній щасливий шлюб… А на старість лишилася самотньою. Як і Адам, що все життя до нестями любив чужу дружину. Друзі Адама, колишні хулігани та відчайдухи, "дідусі-розбійники", вирішують одружити цих двох. Та як звести упертих самітників?..

Морган Р. Видозмінений вуглець: роман / пер. з англ. М. Пухлій. – К.: КМБУКС, 2019. –596,[4] с.

Колишнього посланця ООН Такеші Ковача вже вбивали, але остання його смерть виявилася особливо болісною. Доправлений за сто вісімдесят світлових років від домівки й зачохлений у нове тіло в Бей-Сіті (колишньому Сан-Франциско, де вже заіржавів і занепав міст Золоті Ворота), Ковач несподівано опиняється в темному серці таємничої маштабної змови, жахливої навіть за мірками суспільства, в якому «існування» можна купувати і продавати.

Орвелл Д. 1984: роман / з англ. пер. В. Шовкун. – К.: Вид-во Жупанського, 2020. – 314, [3] с. – (Майстри світової прози).

"1984" – один з найголовніших і вже точно найважливіших роман минулого сторіччя. Важко пригадати якийсь інший літературний твір, який би без зайвої манірності, настільки ж чітко, правдиво і жорстоко поставив перед загалом таку ж важливу проблематику. А саме: шо таке влада? Яка її природа? Куди прямує сучасне суспільство? Що таке справжня смерть, і яка саме смерть є справжньою – фізична смерть індивіда, а чи смерть його внутрішнього єства, при збереженні фізичного тіла?

Сапковський А. Божі воїни / пер. з польськ. А. Поритка. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. – 683,[3]с.

Після битви в Сілезії авантюрист Рейневан, здається, зажив спокійним життям. Удаючи звичайного лікаря, він осів у Празі. Але шалена вдача не дає йому знудьгуватися. На Прагу йде величезне військо зі Швабії і Тюрингії, і Рейневану доручають виконати таємну місію. Чоловікові необхідно будь-що проникнути до замку Троски. Однак самому здійснити це не вдасться, Тим паче – опинившись у полоні торговців людьми…Давнім бойовим товаришам час знову об’єднатися перед лицеем нових пригод і небезпек, бо цього разу ворогів стане більше, а шансів на помилку не залишиться взагалі.

Сапковський А. Відьмак. Останнє бажання: роман / пер. з польськ. С. Легези. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 285,[1] с.

Біловолосий відьмак Ґеральт із Рівії, один з небагатьох представників колись численного цеху захисників людської раси від породжень нелюдського зла, мандрує невеликими королівствами, які можна охопити поглядом з вежі замку, та великими містами, отримуючи платню за те, чого навчений, – знищення віїв і з’ядарок, стриг та віпперів. Але є у відьмака і власний кодекс, у якому вбивство – це лише крайній захід, а життя розумне, хай чим вон обуло б, – це все-таки життя. Саме цим він наживає собі нових ворогів, але й знаходить друзів, які колись змінять його долю.

Сенцов О. Хроніка одного голодування: щоденник /  пер. з рос. С. Осоки. – Львів: Вид-во Старого Лева,  2020. – 543, [1] с.

"Хроніка одного голодування" – тюремний щоденник, який кремлівський в'язень Олег Сенцов почав вести у травні 2018 року, на третій день після того, як оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити українських політв'язнів. День за днем, протягом 145-ти днів, незважаючи на моральний тиск і фізичне виснаження, дрібним не розбірливим почерком у зошиті Олег відверто, різко і гранично фіксував свої тюремні будні в російській в'язниці, спостереження і думки. Після звільнення автору дивом вдалося вивезти свої списки з росії. Тепер із "Хронікою одного голодування" може познайомитися і український читач.

Сенцов О. 4 з половиною кроки: оповідання / пер. з рос. С. Осоки. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2020. – 246, [2] с.

"4 з половиною кроки" – збірка малої прози Олега Сенцова, написана в російській тюрмі. Що відчуває людина, вперше потрапивши до в'язниці? Як за товстими стінами й тьмяними вікнами з подвійними гратами, у тісних і бурних камерах живуть арештанти? Яких правил і законів доводиться дотримуватися, опинившись там?  Автор розповідає про життя в'язнів та про обставини, що привели їх у неволю, максимально об'єктивно і відсторонено –  не виправдовує, не засуджує, лише засвідчує. Разючі, часом жахливі факти поруч із вивіреними точними деталями створюють переконливе тло, на якому й розгортаються події чиїхось життів. Автор здебільшого не робить висновків – він залишає це право читачеві.

Токарчук О. Книги Якова. – К.: Темпора, 2020. – 947, [1] с.

"Книги Якова" – роман нобелівської лауреатки Ольги Токарчук. Історія формування єврейських єретичних рухів у 18 столітті стає ниткою, що зшиває час і простір, територію Польщі та України, католицизм, юдаїзм та іслам. Персонажі чекають на прихід нового Месії, що порятує світ і об'єднає різні релігії та нороди. Однак фокусом зацікавленості Ольги Токарчук і точкою, де зійдуться всі лінії, є не конкретний персонаж, а сама книжка як концентрований образ світової культури.

Устинова Т. Подруга особого назначения. – М.: Эксмо, 2004. – 349, [1] с.

Одиноко и бедно жила девушка Варвара Лаптева. Казалось, все, что только есть в жизни хорошего, обошло ее стороной. Начальство на работе считало ее непроходимой дурой, да и сама Варвара махнула на себя рукой. Но, видно, не до конца…Череда странных событий выбивает ее из привычного рутинного течения жизни.

Франк Д. Б. Острів Салливана. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2001. – 320 с.

У Сьюзан Хейз, героїні роману «Острів Салливана» наявні всі ознаки кризи середнього віку: невірний чоловік, шалена донька підліток, нелюба робота та декілька кілограмів зайвої ваги..

Але Сьюзан – сильна жінка, а тому прийнявши одного разу рішення, вона круто змінює своє життя: втілює давнішню мрію, розкриває таємницю, що непокоїла її багато років, стає найкращою подругою своєї доньки та…зустрічає кохання.

Шебон М. Місячне сяйво: роман / пер. з англ. А. Копівська. – Харків: Фабула, Ранок, 2020. – 445,[3] с.

"Місячне сяйво" – шедевр від лауреата Пулітцерівської премії Майкла Шебона: роман про правду та брехню, сімейні перекази, неймовірні пригоди і сили, що прагнуть нас принизити і знищити. Оповідач – юне "друге я" автора – вирушає в Окленд (Каліфорнія), щоб відвідати свого смертельно хворого діда, чиє ім'я в романі залишається неназваним. Роман розгортається як серія зізнань сильної, мужньої, але замкненої людини, чия свідомість збуджена близькістю неминучої смерті й потужними анальгетиками. Це розповідь про божевілля, війну та її найтемніші сторони, секс, шлюб і жадання, екзистенцій ні сумніви і руйнівну силу сімейних таємниць. А ще про те , що біля витоків цілої низки космічних досягнень Америки 20 століття воістину демонічна особистість, чий шлях таємничим чином повернувся зі шляхом дідуся оповідача.

Шкляр В. Характерник: роман. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. – 304,[2] с.

У другій половині 17 століття в Запорізькій Січі сталася неймовірна подія, яку зафіксовано в архівах тодішньої Московії і яку не оминув увагою жоден доскіпливий хроніст козаччини. Та особливого чару ця пригода набуває під пером письменника: він на основі документальних джерел творить яскраву історичну реальність із життя "лицарів списа і шаблі". Кошовий Сірко, кинувши виклик самому цареві, розпочинає вулику, вкрай небезпечну гру з Москвою. І треба зробити неможливе, аби в цьому поєдинку зберегти козацьку честь і гідність матері Січі. Хто просуне голову в пащу саженного звіра?

КРАЄЗНАВЧА ЛІТЕРАТУРА

Давидюк В.М. Історія Умані: міфи і дійсність в документах. – Умань: Візаві, 2019. – 317, [2] с.: іл.

Четверта книга є продовженням трьох попередніх, тому, продовжуючи опис будинків, установ міста, автор аналізує і спростовує в даній книзі деякі міфи, що поширюються уманцям.

Давидюк В.М. Історія Уманських вулиць: вулиця Радянська, вулиця, Садова та вулиця Рафаїла Чорного. - Вип. 3: присвячується 400-річчю найдавнішої писемної згадки про м. Умань (1616 – 2016). – Умань: Візаві, 2014. – 317,[2] с.: іл.

Книга завершує дослідження центральних вулиць нашого міста. Це дослідження було направлено не тільки на вивчення минулого вулиць і розміщених на них споруд, а й донести до наших нащадків історію забудови вулиць початку ХХІ століття.

Рекомендована для істориків, краєзнавців, екскурсоводів, учнів та всіх, кого цікавить наше місто та його історія.

Давидюк В.М. Подорож вулицями старої Умані: до 100-річного ювілею Уманського краєзнавчого музею (1917 – 2017). – Умань: Візаві, 2017. – 527 с.: іл.

Ця книга завершальна у дослідженні центральних вулиць нашого міста. Дане дослідження було спрямоване на вивчення минулого вулиць і розміщених на них споруд.

Рекомендована для істориків, краєзнавців, екскурсоводів, учнів, студентів істориків та всіх, кого цікавить наше місто та його історія.

Яновський Д.П. Памятка г. Умани: присвячується 400-річчю найдавнішої писемної згадки про м. Умань (1616 – 2016). – Умань: Типо-литография Л.О. Шапиро; Візаві, 1908; 2016. – 39, [1] с.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки