-= Меню =-

Організації ЮНЕСКО – 75 років

Наша планета налічує стільки літ і стільки видатних подій трапилося від початку історії людства до сьогодення, що, гортаючи календар знаменних дат, звертаєш увагу, що майже кожен місяць і день у ньому зіграв видатну роль у нашому з вами житті. То ж і листопад не є винятком і нагадує нам про буремні події ХХ століття, але і в його подіях прослідковується прагнення людства до створення гармонії, порозуміння і об’єднання людства після всіх трагедій і втрат світових воєн.

Такою оптимістичною, об’єднавчою і творчою подією є створення всесвітньої організації ЮНЕСКО, статут якої був підписаний 16 листопада 1945 року і увійшов в дію 4 листопада наступного 1946 року, тобто 75 років тому.

Що ж таке ЮНЕСКО? І чому вона є важливою для людства? Чому ця організація цікава для науковців, студентства, працівників культури та людей, небайдужих до майбутнього розвитку людства?

Її назва походить від скорочення з англійської United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, що означає Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури. Сама назва організації говорить, що одним із головних напрямків її роботи є сприяння освіті, яка є одним із головних чинників у зміцненні взаємопорозуміння між народами, їхніми культурами, і релігіями. Крім того, зазначимо, що ЮНЕСКО є єдиним підрозділом ООН, в назву якої винесено слово «наука». Отже, організація розглядає науки у контексті взаємодії з освітою та культурою.

Штаб-квартира Організації знаходиться в Парижі у Франції. На даний час вона налічує 193 держави-члени, 2 держави-спостерігача і 10 асоційованих членів-територій. Цікаво, що Україна приєдналась до організації не одразу. Вона стала членом ЮНЕСКО у 1954.

   

ЮНЕСКО займається п’ятьма основними програмами: освіта, природничі науки, соціальні та гуманітарні науки, культура, комунікація та інформація. Також існує ряд довгострокових проектів в таких областях, як взаємодія людини з довкіллям, збереження об’єктів Всесвітньої спадщини, захист нематеріальної культурної спадщини, а також збереження документальної спадщини та сприяння доступу до інформації.

Особливо значущим для нас є те, що ЮНЕСКО вважає освіту своїм пріоритетним напрямком. Відправною точкою стало відновлення зруйнованих війною шкіл. З 1950-х років організація почала займатись захистом прав людини у галузі освіти. У 1960 році була прийнята Конвенція про боротьбу з дискримінацією в галузі освіти. З 1990 року ЮНЕСКО є координатором проекту «Освіта для всіх», метою якого є обов’язкова безкоштовна початкова освіта, гендерна рівність у початковій і середній школі та деякі інші.

У 1991 році була створена програма, відома як «Кафедри ЮНЕСКО». Кафедри ЮНЕСКО займаються обміном знаннями та технологіями в освіті, а також стажуванням викладачів, що сприяє підвищенню якості викладання, підготовки кадрів та наукових досліджень. Україна є активним учасником цієї програми і завдяки цьому при деяких українських вищих навчальних та наукових закладах існують кафедри, що сприяє міжнародній науковій співпраці у напрямках їх діяльності. Серед них – лінгвістика, філософія людського спілкування, застосування інформаційних та комунікаційних технологій в освіті, соціальна політика, екологія техногенних регіонів, кріобіологія, клітинна і молекулярна нейробіологія, права людини і демократія.

У галузі культури ЮНЕСКО сприяє культурному різноманіттю світу та збереженню культурної спадщини. Для нашої країни важливо, що 7 українських культурно-архітектурних та природніх об’єктів були внесені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це такі культурні перлини як:

      

      

Цей перелік може поповнитись і Уманським дендропарком «Софіївка». Про сприяння цьому і підготовку належної науково-проектної документації щодо номінації парку для внесення його до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО просить Верховна Рада Україні у зверненні до Кабінету міністрів України, яке підтримали 277 народних депутатів.

Природнім об’єктом, що внесений до списку ЮНЕСКО є «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» .

Підсумовуючи, згадуються слова Генеральний секретаря ООН Антоніу Гутерріша на відкритті Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі, який зазначив, що за назвою ЮНЕСКО стоїть величезне різноманіття питань, якими займається організація: від захисту океанів до генної інженерії, від охорони культурної спадщини до протидії нетерпимості. Тому, на його думку, в умовах роз’єднаності і нерівності, змін клімату і появою нових технологій роль організації велика як-ніколи.

Вікторія Гейко-Черних, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії