-= Меню =-

Основний закон держави: до Дня Конституції України

Верховною Радою України від імені Українського народу 28 червня 1996 року прийнято Конституцію України, яку можна визначити як Основний Закон України, який закріплює державний устрій, засади конституційного ладу, основи правового статусу людини і громадянина, територіальний устрій, основи організації і функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування.

Прийняттю Конституції України 1996 року передувало прийняття низки актів, а саме: Декларації про державний суверенітет (16 липня 1990 р.); Концепції нової Конституції України (19 червня 1991 р.); Акт проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.), Закону «Про правонаступництво» (12 вересня 1991 р.); офіційного проекту Конституції (2 липня 1992 р.), його нова редакція (2 жовтня 1993 р.); конституційних проектів політичних партій і окремих громадян України (1993-1996 рр.); Конституційного договору між Верховною Радою і Президентом України «Про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції» (8 червня 1995 р.); проекту Конституції (11 березня 1996 р.); проекту Конституції допрацьованого (5 травня 1996 р.). Усе це свідчить, що Конституція України 1996 року стала результатом значних зусиль держави і суспільства.

Важко йшло голосування. Мова, символіка, приватна власність і Крим – теми статей, які викликали найбільше суперечок. Президент Леонід Кучма ввечері 26-го червня підписує указ про референдум, на якому спірні статті прийме народ.

Великі сварки депутатів, гальмування процесу комуністами – опиралися прийняттю проукраїнської Конституції і статей про приватну власність. Один з них, Павло Кузнєцов навіть запропонував замість термін «український народ» вживати «російський».

На щастя, патріотичні сили змогли зломити протистояння комуністів і соціалістів, і після півночі вже намітилася позитивна тенденція прийняття Основного Закону. В 07 ранку затвердили герб, гімн і прапор, а в 9-20 Парламент України проголосував за Конституцію.

«Є Конституція!» – перші слова голови Верховної Ради України ІІ скликання Олександра Мороза після прийняття Основного Закону України.

28 червня 1996 року о 9 год 18 хв після 24 годин праці (із них останні 14 – без будь-якої перерви) Верховна Рада ІІ скликання прийняла і ввела в дію Конституцію.

Ухваленням української Конституції, депутати фактично за добу відпрацювали пленарний тиждень.

Це була знаменна подія новітньої історії української державності, яка по праву є епохальною віхою в еволюційному розвитку нашої держави як суверенної, демократичної, правової, насамперед соціально справедливої країни. Адже основа функціонування та розвитку кожної держави – це Конституція, де закріплені базові, непорушні принципи її існування. Було визначено, що найвищою цінністю є людина, її життя, честь, гідність, недоторканість і безпека.

Головні принципи Конституції України є: народовладдя, пріоритет прав людини і громадянина, поділ влади; соціальної, демократичної, правової держави; державного суверенітету; рівноправності громадян перед судом і законом.

В суспільне життя Конституція увійшла як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність – фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

Відповідно до Конституції, день прийняття Основного Закону – 28 червня є державним святом – Днем Конституції України.

Мрія кожного з нас, щоб задекларовані права стали реальністю, щоб люди почували себе захищеними і впевнено дивилися у майбутнє. Коли кожен громадянин України відчує, що його життя, здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека дійсно визнані найвищою цінністю, тоді ми зможемо з гордістю заявити: «Україна стала демократичною державою».

Взаєморозуміння і мир хай сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню достатку в кожній сім’ї.

Цікаві факти про Конституцію України:

Оксана Борейчук, бібліотекар I категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії