-= Меню =-

Пам’яті кандидата історичних наук, професора Анатолія Коваля присвячується

У грудні 2022 року минає 85 років від дня народження кандидата історичних наук, професора, талановитого педагога Анатолія Ульяновича Коваля, який практично все своє присвятив науково-педагогічній роботі в Уманському національному університеті садівництва.

Анатолій Ульянович народився 21 грудня 1937 році в селі Охматів Жашківського району Черкаської області в родині вчителя.

У 1957 році він закінчив Уманське педагогічне училище ім. Т.Г. Шевченка, після чого почав працювати учителем Конельської восьмирічної школи Жашківського району. Але в цьому ж році був призваний до армії, де проходив службу до 1960 року.

Після армії Анатолій Коваль продовжив здобувати вищу освіти і у 1965 році закінчив історико-філософський факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка. А вже у вересні 1981 року на спеціалізованій Раді в Київському державному університеті ім. Т.Г. Шевченко захистив кандидатську дисертацію на тему «Підвищення культурно-технічного рівня колгоспного селянства – необхідна умова усунення суттєвої відміни між містом і селом». У 1984 році отримав вчене звання доцента.

З 1965 р. Анатолій Ульянович розпочав свою трудову діяльність в Уманському національному університеті садівництва на посадах асистента, доцента, згодом завідувача кафедри. З 1984 по 1986 рік він виконував обов’язки проректора з навчальної та наукової роботи та завідувача кафедри суспільних наук Уманського педагогічного інституту ім. П.Г. Тичини. З 1986 р. – доцент, а з 2007 р. – професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського ДАУ.

Анатолій Ульянович Коваль мав широке коло наукових інтересів, зокрема: аграрна історія України, краєзнавство, соціальні проблеми села, політологія.

Він – автор і співавтор понад 130 наукових та науково-методичних праць, серед яких чотири монографії, навчальний посібник з грифом МОН, статті у фахових виданнях.

З під пера Анатолія Коваля вийшла друком книга «Україна незалежна. Літопис міста Умані», в якій висвітлюються важливі події української історії та її перебігу на тернах Умані. Зроблена спроба охарактеризувати складний, насичений важливими соціально-економічними та громадсько-політичними подіями, період у житті міста. Особливу увагу автор приділив аналізу діяльності Уманської міської ради, її виконавчих органів, трудових колективів, підприємств, організацій, навчальних закладів у роки становлення незалежності, трансформаційних перетворень у державі.

Нагороджений медалями «За доблесну працю», «Ветеран праці», знаком «За відмінні успіхи в роботі», трудовою відзнакою Мінагрополітики України «Знак пошани», Почесними грамотами Міністерства аграрної політики України, Черкаської обласної державної адміністрації, партійних та державних органів.

Помер Анатолій Ульянович Коваль 17 вересня 2016 р. в м. Умань.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 06.05.2024 Реєструйтесь на вебінари від Clarivate та Elsevier: Web of Science, Scopus і ScienceDirect

  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України