-= Меню =-

Пам’яті Олександра Давидовича фон Нордмана присвячується

В затишній атмосфері читальної зали бібліотеки Уманського НУС відбувся цікавий захід – виховна година «Перший директор Головного училища садівництва Олександр Давидович фон Нордман», присвячений 220-й річниці від дня народження відомого вченого ботаніка і зоолога, директора Головного училища садівництва Олександра фон Нордмана. На виховну годину завітали студенти і викладачі факультету лісового і садово-паркового господарства.

   

З життєвим шляхом і цікавими фактами з біографії вченого присутніх ознайомила провідний бібліотекар Наталія Михайлова. Її розповідь супроводжувала презентація «Перший директор Головного училища садівництва».

Під час виховної години присутні дізналися, що Олександр Нордман народився 24 травня 1803 року на острові Руотенсальмі, разсташованому біля південного узбережжя Фінляндії. До 10 років вихованням сина займалась мати Марія Катаріна Гесслінг, потім було навчання у німецькомовній школі Фрідріхсгама. Саме в ті роки у майбутнього науковця з’явився інтерес до природничих наук під впливом батька Давида Антона фон Нордмана. Будучи полковником артилерії, він вчив своїх дітей бачити красу навколишнього світу.

Бібліотекар Наталія Василівна наголосила, що формування особистості Олександра Нордмана відбувалося в родині. З особливим інтересом сучасні студенти слухали про його навчання на природничому відділенні університету фінського міста Або, а згодом на медичному факультеті університету міста Берліна, про успішний захист дисертації «Micrographische Beitrage», в якій Олександр Нордман описав 70 видів паразитів ока хребетних тварин.

Наталя Михайлова підкреслила, що найяскравіший період життя молодого вченого починався на українській землі – він отримав запрошення на посаду професора кафедри природничої історії одеського Рішельєвського ліцею, який мав статус вищого навчального закладу. Студенти, присутні на виховній годині, дізнались, що в ті роки Олександр Давидович здійснив багато дослідницьких експедицій кримським Причорномор'ям, берегами Кавказу, обіймав посаду завідувача Одеського ботанічного саду.

На базі Одеського ботанічного саду 9 серпня 1844 року було відкрито Головне училище садівництва. Олександр фон Нордман, затверджений на посаду в 1842 році, став його першим очільником  і засновником навчальних, наукових, духовних традицій. Він особисто був причетний до призначення викладачів і створення навчальних програм.

Учасники заходу з інтересом слухали про те, що в цей період Нордманом було здійснено ряд експедицій, спрямованих на вивчення флори та фауни степової частини України, Криму, Сербії, Румунії, Молдови, Кавказу.

Цікавим виявився той факт, що подорожуючи Україною, О.Д. Нордман побував і в Умані у 1845 році, і одним з перших почав досліджувати в 1846 році Одеські катакомби.

У 1849 році Олександр фон Нордман повернувся до Фінляндії на посаду професора Гельсінгського університету. 5 червня 1866 року земний шлях невтомного дослідника живої природи першого директора Головного училища садівництва скінчився.

На його честь була названа ялиця (Abies nordmanniana), яку вчений виявив у 1835 році на Кавказі на північний схід від Боржомі у сьогоднішній Грузії, метелик із сімейства вітрильників – Аполлон Нордманна (Parnassius nordmanni) та степова тиркушка (Glareola nordmanni) – птах сімейства тиркушкових (Glareolidae).

Продовжують традиції Головного училища садівництва та його першого очільника Олександра фон Нордмана нові покоління викладачів і студентів, тепер вже Уманського національного університету садівництва. Ми маємо свято берегти пам`ять про Олександра Давидовича Нордмана, який стояв біля колиски нашого навчального закладу.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки