-= Меню =-

Пам’яті жертв Голокосту

27 лютого в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року. Ініціаторами прийняття документу виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Україна, США, а їх співавторами – ще понад 90 держав.

Дата 27 січня була обрана тому, що в цей день війська 1-го українського фронту звільнили концентраційний табір Освенцим (Аущвіц-Беркенау) на території нинішньої Польщі. Там, за різними оцінками, загинуло від 1,5 до 4 мільйонів осіб. Як свідчать документи Нюрнберзького трибуналу, загинуло 2,8 мільйона осіб, 90 % з яких – були євреї.

Голокост – трагедія, злочин проти людства, який тривалий час був закритим. Трагедія українських євреїв була не просто частиною Катастрофи у роки світової війни. Вона стала тією сходинкою, переступивши яку нацисти вирішили остаточно знищити всіх євреїв Європи.

Згідно з наведених даних в Україні налічувалось 420 гетто. Бабин Яр, Сирецький концтабір, Голокост в Одессі – це найбільші міста вбивств євреїв.

Трагедія Голокосту охопила центральну, південну, західну і східну частину нашої держави. Не винятком стало й наше місто Умань. В Умані до війни нараховувалося трохи більше 50 тисяч осіб, було розстріляно гітлерівцями в Урочищі «Сухий яр» понад 25 тисяч мирних жителів, серед яких більшість – єврейської національності.

В умовах нацистської окупації будь-яка допомога чи рятування євреїв каралося смертю. Проте й у такій ситуації були люди, які рятували євреїв: ховали їх у себе, робили фальшиві документи, приносили їжу, сприяли втечі з гетто чи з табору. Цих людей називають Праведниками народів світу.

Колектив Уманського національного університету садівництва пишається тим, що серед уманчан-праведників родина Ларжевських: брати Микола, Леонід, Іван та їх сестра Раїса. Їх батько – Феодосій Іванович Ларжевський – у свій час працював діловодом у нашому навчальному закладі, тоді ще – Уманському сільськогосподарському інституті, і був репресований у 1938 році.

Історію переписати ми ніколи не зможем, але зробити її кращою ми повинні! Зберігаючи пам'ять про Голокост, ми прагнемо до того, щоб світ ніколи більше не допустив повторення цієї жахливої сторінки історії.

Від сьогодні і протягом двох тижнів на галузевому абонементі № 2 експонується книжкова виставка «Пам’яті жертв Голокосту». На ній представлені книги і журнальні статті із фонду університетської книгозбірні.

Вічна пам’ять безвинним жертвам Голокосту… Пам’ятаймо заради майбутнього!

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»