-= Меню =-

Прогресивне просвітництво Павла Дубровського на зламі століть

Павло Михайлович Дубровський (14.01.1857 с. Гамаліївка Глухівського повіту Чернігівської губернії – 30.111916, Петроград, нині С.-Петербург) – вчений агроном, життя якого тісно пов’язане з Україною.

Дубровський П.М. був першим губернським агроном Полтавщини (1889–1906). Одним з ініціаторів відкриття у Полтаві громадської бібліотеки. Як зазначено в «Енциклопедії сучасної України»: «На Полтавщині співпрацював з В. Докучаєвим та О. Ізмаїльським. Пропагував культивування кормових буряків, гаоляну, кукурудзи, багаторічних бобових трав; організовував випробування нових с.-г. машин; перекладав с.-г. іноземні видання.»

У 1906-1908 рр. Павло Михайлович займав посаду директора Уманського училища землеробства і садівництва.

У відділі цінних і рідкісних видань бібліотеки Уманського НУС підготовлено віртуальний огляд «ПРОГРЕСИВНЕ ПРОСВІТНИЦТВО ПАВЛА ДУБРОВСЬКОГО НА ЗЛАМІ СТОЛІТЬ», присвячена 165-й річниці від дня народження сьомого директора Уманського училища землеробства і садівництва.

У підготовці виставки були використані дослідження Н. Коломієць, В. Самородова, Л. Іванченко, О. Свистун. Ілюстративний матеріал з фондів музею історії університету, малюнки художників до відповідної епохи з інтернету, а також фонд музейної кімнати бібліотеки Уманського національного університету садівництва.

 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії