-= Меню =-

Перший класик нової української літератури

Перший класик нової української літератури

Минуло 250 років з дня народження видатного діяча української культури, першого класика нової української літератури Івана Петровича Котляревського.

Творчість Котляревського є вершиною української літератури до шевченківської доби.

В новому українському письменстві Котляревський став першим митцем, який звернувся до життя народу й народного слова як головних джерел літературної творчості.

Будеш, батьку, панувати,

Поки живуть люди,

Поки сонце з неба сяє,

Тебе не забудуть!

Т.Шевченко

Іван Петрович Котляревський народився 9 вересня 1769 року в Полтаві у сім’ї дрібного чиновника. Початкову освіту здобув у дяка. В семінарії юнак Котляревський вивчає стародавні, а також німецьку й французьку мови, знайомиться з античною літературою, зокрема з творчістю великого римського поета Вергілія. В цей час у хлопця з’явлється захоплення віршуванням. Він майстерно підбирав рими, дотепні і вдалі, за що товариші прозвали його «римачем». Після семінарії молодий Котляревський вступив на службу до канцелярії. Згодом він починає вчителювати в поміщицьких маєтках. На власні очі Іван Петрович побачив кріпацьке життя, принизливе становище людей, свавілля поміщиків. Саме в роки вчителювання Котляревський пише перші три частини «Енеїди». Не залишав письменник літературної діяльності і під час військової служби. Протягом 1796-1808 рр. брав активну участь у воєнних діях під час російсько-турецької війни. Особисто відзначився у баталіях під Бендерами та Ізмаїлом, одержав кілька нагород. Коли почалася Вітчизняна війна 1812 року, Іван Петрович не залишався осторонь. Він брав активну участь у формуванні на Полтавщині козачих полків. Працюючи наглядачем Полтавського будинку для виховання дітей бідних дворян, Котляревський весь вільний час віддає літературній праці, пристрасно захоплюється театром. Згодом стає директором Полтавського театру. Життя письменника ніколи не було усамітненим і розмірним. У 1818 році він вступає до полтавської масонської ложі «Любов до істини», заснованої одним із організаторів декабристського «Союзу благоденства» Михайлом Новиковим. Незабаром Івана Котляревського запросили до харківського «Товариства аматорів красної словесності», а згодом стає почесним членом «Вільного товариства аматорів російської словесності» в Петербурзі, що було осередком декабристського літературного руху.

Як день горить, як вітер хилить віти,

Як те, що є на світі даль і час,

Між нас тобі, поете, вічно жити,

Як і між тих, що прийдуть після нас.

І.Сосюра

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти