-= Меню =-

Почалася Масляна, святкуйте її з нами!

Масляна, воротися!
До Великодня простягнися,
Від Великодня до Петра,
А від Петра та до тепла...

Щороку свято Масляної в нашій країні припадає на різний час і відзначається рівно за тиждень до Великого Посту. Масові народні гуляння та пісні – головна ознака свята.

Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем.

Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

За традицією Масляна святкується тиждень. Кожен день якого є символічним:

Понеділок – «ГОСТІ»: у перший день Масляної приймають гостей та печуть млинці. Колись у цей день прикрашали оселю солом'яним опудалом.

Вівторок – «ЗАЛИЦЯННЯ»: у вівторок незаміжні дівчата влаштовували оглядини або ж йшли кататися з хлопцями на санях.

Середа – «ЧАСТУВАННЯ»: у середу жінка кличе зятя та інших гостей на млинці. Кожна господарочка має свій особливий рецепт приготування млинців.

Четвер – «ГУЛЯННЯ»: у четвер розпочинаються масові гуляння.

П'ятниця – «ТЕЩИН ДЕНЬ»: у п'ятницю вже зять повинен кликати тещу на млинці. Вважається, що такий обряд сприятиме налагодженню стосунків у родині.

Субота – «ПРОЩАННЯ ІЗ ЗИМОЮ»: у суботу всі ходять у гості та з веселим настроєм проводжають зиму.

Неділя – «ПРОЩЕНА»: тиждень завершується Прощеною неділею, коли треба забувати всі образи та усіх прощати. Ближче до вечора всі гуляння завершуються символічним спалюванням опудала.

Знов до українських сіл і міст
Наближається великий піст.

Всім на користь те голодування,
Бо ж очистяться душа і тіло.
Та не гріх під час випробування
Пригадать, як тішилися мило.

Тож за тиждень до великого посту
Пронесеться безжурна Масляна.
І так щиро, безхитрісно, просто
І ріднить, і розраджує нас вона.

Людмила Брижатюк,
бібліотекар І категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»