-= Меню =-

Подорож у світ архітектурних перлин разом з бібліотекою

Архітектура – це музика у просторі, немов завмерла музика.

(Ф. В. Шеллінг)

Пам’ятки історії та культури – це не лише естетична насолода і пізнання. За законом життя, нація гине разом із загибеллю її духовної спадщини. Тому ми не маємо права забувати історію, бо «Хто не знає минулого, той не вартий майбутнього».

Якщо Ви цікавитеся архітектурою, хочете насолодитися красою і витонченістю шедеврів України – радимо зазирнути на абонемент №1 та переглянути експозицію «Архітектурна справа України» з нагоди Дня архітектури, що відзначається в Україні 1 липня. Не пропустіть цей захоплюючий та пізнавальний досвід, який допоможе розширити ваші знання про архітектурну спадщину України.

Чекаємо на Вас!

Яскравою своєрідністю позначена архітектура України. Вона збагатила мистецьку скарбницю світових надбань і становить невід’ємну частину творчих здобутків українського народу. Зародження архітектури України має початок ще з часів палеоліту, активно розвивалася з ІХ-Х ст., коли впродовж кількох сторічь на величезних просторах сучасної України було створено національну будівельну культуру зі своєрідними формами поселень, фортець, храмів та житлових споруд.

За часи становлення українська архітектура увібрала в себе досвід європейської та східної архітектури, поєднуючи його з національними традиціями та виробляючи нові, самобутні архітектурні форми. Значним здобутком української архітектури є спадщина неповторної народної архітектури, зокрема, дерев’яного зодчества.

Ці пам'ятки є свідками формування української нації. Наші обдаровані предки споруджували їх, втілюючи народні мистецькі ідеали.

Умань... Для кожного жителя нашого міста це слово майже святиня. Ми живемо у місті, яке має не тільки багату історію, а історичну забудову. Забудова міста Умані характеризується адресністю, ідентичністю формування і розвитку емоційності, цілісності, духовності та органічності з навколишнім природним середовищем. Особливо важливо підкреслити єдність історико-культурної спадщини, перш за все Національного дендрологічного парку «Софіївка» як визначної пам’ятки садово-паркового мистецтва, та ландшафтно-територіальної і культурної своєрідності міста – живої пластики землі й культури.

Маючи пам’ятки архітектури та історії не тільки українського, а й світового рівня, архітектура нашого міста пережила епохи і була свідком багатьох історичних подій. Як кожна людина має свою біографію, так і споруди нашого міста мають свою історію створення.

Умань має вражаючі архітектурні пам'ятки  кінця XIX – початку XX століття, побудовані за проектами київських та одеських архітекторів, які збереглися до нашого часу. Такі будівлі додають особливого шарму та історичної цінності нашому місту. Варто відзначити:

   

З огляду на це варто зазначити, що архітектурні споруди Умані змінювали своє призначення з часом, зберігаючи свою цінність та ставали важливою складовою культурного життя міста.

Оксана Борейчук, бібліотекар I категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»