-= Меню =-

Поетичний марафон «Вільні творити майбутнє» в бібліотеці університету

21 листопада в бібліотеці Уманського національного університету садівництва до Дня Гідності та Свободи відбувся поетичний марафон «Вільні творити майбутнє». До марафону долучились студенти та куратори факультетів агрономії, факультету економіки і підприємництва та факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин. Організовуючи захід, бібліотекарі мали на меті вшанувати патріотизм і мужність громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів України та її європейського вибору, зберегти та донести до студентів об’єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, розвивати у молоді бажання стати гідними громадянами України.

   

Ведучі поетичного марафону – бібліотекарі Олена Діденко, Галина Вдовиченко та Єфросинія Сохацька – зазначили, що «відзначаючи річницю Революції Гідності, ми творимо історію, яку пишемо разом. Ми – частинка народу. Без нас, немає ні народу, ні історії. І нам творити нову історію держави, що займе належне місце серед вільних і рівних країн планети».

Гаслом 21 листопада цього року є: «Вистояли на Майдані – переможемо у війні». Відзначення Дня Гідності та Свободи цьогоріч відбулося, на жаль, в умовах війни… Теперішня війна – це новий Майдан, але вже в межах всієї країни… Революція Гідності – це був перший переможний бій цієї війни.

Учасники поетичного марафону «Вільні творити майбутнє» обговорили, чим була революція для кожного з нас: для когось, можливо, прогулянкою, для когось війною. Також присутні пройшлися етапами Єврореволюції, згадали основні події тих днів, переглянувши відео «Історія Революції Гідності. Як все починалось?».

Коли у читальній залі бібліотеки УНУС лунав Гімн України, усі присутні долучились до його виконання. Це і не дивно, адже символом Революції Гідності був прапор України – єдиним духовним помічником і натхненником, а головною піснею – саме національний гімн. Його співали на Майдані, в метро, на вокзалах і в маршрутках. Його співали в Києві, Львові, Харкові та на інших Євромайданах. Проникливі і потужні слова одного з головних символів України вкотре об’єднали країну. Коли перед очима кадри з новин, фото поранених та загиблих героїв, дивлячись їм у вічі, ми розуміємо, що вислів «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» став для сучасної історії української нації не просто словами з гімну, це стало станом душі.

   

Трагічні події в Україні, починаючи з листопада 2013 року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Бібліотекарі Олена Діденко, Галина Вдовиченко та Єфросинія Сохацька намагались донести аудиторії, що кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям Небесна Сотня. Адже і сьогодні у боротьбі за свободу, цілісність та єдність держави продовжують гинути воїни, кращі сини України.

Присутні на поетичному марафоні «Вільні творити майбутнє» хвилиною мовчання вшанували всіх, хто загинув, захищаючи незалежність і свободу України.

Майдан, Революція Гідності, війна, АТО, добровольці, волонтери, герої… У кожного з нас ці слова знаходять свій відгук. Це біль втрат і гордість перемог, це тривога, чекання і надія. Це розпач, безсилля і розуміння координації нових зусиль. Ми не зупинилися на півдороги. Ми йдемо далі… І на цьому шляху нас підтримує СЛОВО. Мудре, пророче, патріотичне українське СЛОВО. Те, що надихає, веде за собою, виховує і дисциплінує.

Почесним гостем на марафоні був Юрій Кисельов – це людина, яку життя змусило покинути окупований Донбас та перебратись до Умані, доктор географічних наук, професор, завідувач кафедри геодезії, картографії і кадастру Уманського національного університету садівництва, козак ГО «Уманське козацтво», автор глибокої поезії, один із авторів авторів-упорядників поетичної збірки «Постріли слів». Попри те, що дуже не просто давати оцінку подіям, які тоді відбувалися, бо всіх переповнювали емоції, які вщухнуть нескоро, Юрій Олександрович дав своє творче осмислення того бурхливого революційного часу. Учасники поетичного марафону мали можливість послухати його вірші в авторському виконанні.

   

На розсуд слухачів були запропоновані спроби пера юної поетеси – студентки 41-сп групи факультету садово-паркового і лісового господарства, заступника голови ЦВК студентської ради і голови студентської ради факультету Юлії Савранської. Дівчина декламувала вірші власного авторства «Коли закінчиться війна», «Хто ж така та Україна», « Моя країно, мій рідний край», що пронизані глибокими почуттями любові до Батьківщини та ненависті до ворога.

Українська Революція Гідності, боротьба за волю і справедливість проти свавілля владного режиму сколихнула в українського народу високі почуття патріотизму, самопожертви, любові до Вітчизни. Безпосередніми учасниками Майдану були й поети. На їх прекрасній поезії, яка піднімає волелюбний дух, зігріває серце, додає сили й віри у перемогу над злом, виховуватиметься тисячі нових українських патріотів. То ж у виконанні студентів: Вікторії Петренко, Михайла Вишневецького, Дмитра Шпака (22-а група, куратор – Наталя Полторецька), Анни Тисевич, Анастасії Долини, Анни Тітової, Вероніки Дудник (11-е група, куратор – Оксана Фротер), Максима Сінкевича (21-а група, куратор – Світлана Третьякова) звучали поетичні твори, у яких виливалося усе пережите. У ході декламування віршів здобувачі освіти за допомогою пазлів склали карту України.

   

   

   

Під час поетичного марафону «Вільні творити майбутнє» було презентовано книжково-ілюстративну виставку-інсталяцію, організовану працівниками бібліотеки УНУС з нагоди Дня Гідності та Свободи. На ній представлено видання, у яких детально розкриваються події двох революцій – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року – Революція Гідності. Це був дуже важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи». Окремим розділом представлено поетичні твори патріотичного змісту, присвячені подіям Майданів, АТО, Героям України. На виставці було представлено також «окраєць» прапору України, що на Євромайдані для учасників протистояння був, як хліб насущний: овіяний вітром, вишколений сонцем і морозом, просякнутий потом і кров’ю, бунтарським духом, героїзмом і мужністю.

Сьогодні боротьба за незалежність України, її суверенітет, кордони продовжується, і від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти й щирі люди, які були на Майданах міст та містечок нашої країни. Це люди, подвиг яких ми будемо пам’ятати вічно, їхня мужність переказуватиметься з покоління в покоління, вони – Герої нашого часу.

Віримо у нашу перемогу! Слава Україні! Героям Слава!

Єфросинія Сохацька, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 29.04.2024 Георгій Гринь: від досліджень ґрунтового покриву до укладання карт ґрунтів України