-= Меню =-

Повернення з небуття втрачених мрій: до 170-річчя від дня народження Івана Манжури

Іван Манжура (літературний псевдонім – Іван Калічка) ввійшов історію української культури як поет-демократ, етнограф , фольклорист. Його творча діяльність припала на бурхливі 70-80 роки XIX століття – утвердження капіталістичної системи, загострення класової боротьби, піднесення в країні визвольного руху. Перед нами постає захисник знедолених, який у своїй творчості оспівує скривджений простий люд: обійдених долею селян, робітників, ремісників великих і малих міст та містечок. Він вивчав народну творчість, кращі зразки української літератури. Він був сином свого часу.

Великий вплив на творчість Івана Манжури  мала поезія Тараса Шевченка. Це ми можемо спостерігати на висвітлені знедоленого дитинства, життя наймита, соціального становища жінки-матері, безпорадність бурлаки. Історичне минуле у віршах Манжури «Декому», «Степова дума» перегукується з Шевченковим «І мертвим, і живим» та іншими.

З нагоди 170-річчя від дня народження Івана Манжури пропонуємо увазі наших читачів віртуальний огляд «ПОВЕРНЕННЯ З НЕБУТТЯ ВТРАЧЕНИХ МРІЙ».

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки