-= Меню =-

Презентація краєзнавчих видань Владислава Давидюка

03 червня 2021 року в читальній залі бібліотеки Уманського національного університету садівництва відбулась знакова подія в культурному житті міста Умань – презентація книг директора ДІАЗ «Стара Умань», автора багатьох видань історико-краєзнавчої тематики Владислава Мироновича Давидюка. Присутнім були запропоновані до ознайомлення три книги та одна брошура.

Давидюк, В. М. Історія Умані: міфи і дійсність в документах / В. М. Давидюк. — Умань : ВПЦ «Візаві», 2019. — 316 с.

Четверта книга є продовження трьох попередніх, тому, продовжуючи опис будинків, установ міста, автор аналізує і спростовує в даній книзі деякі міфи, що постійно поширюються уманцями. Особлива увага приділена питанню наявності під містом підземних ходів. У дослідженні автору вдалось зібрати та узагальнити значну кількість відомих матеріалів щодо підземель Умані.

Умань і Уманщина в київській газеті «Киевлянинъ» 1900–1919 рр. Вип. 2. / уклад. В. М. Давидюк. — Умань : [Видавничо-поліграфічний центр «Візаві»], 2019. — 598 с.

У книзі зібрані газетні публікації газети «Киевлянин» про події, що відбувались в м. Умань та повіті на початку ХХ століття. Газета «Киевлянин» – це приватна газета, яка була однією з найкращих свого часу. З малодоступних широкому загалу періодичних видань ХІХ – початку ХХ ст. Владислав Давидюк вибирає публікації про місто Умань і Уманський повіт та адресує їх історикам, краєзнавцям, студентській та учнівській молоді, яка вивчає історію рідного міста.

Умань і Уманщина в київських газетах «Труд» (1881–1882 рр.) та «Кіевское слово» (1887–1905 рр.). Випуск 3 / уклад. В. М. Давидюк. — Умань : Видавничо-поліграфічний центр «Візаві», 2021. — 500 с.

У книзі зібрані газетні публікації «Труд» (1881–1882 рр.) та «Кіевское слово» (1887–1905 рр.), в яких міститься унікальна інформація з минулого міста Умань та повіту. На шпальтах газети публікувалась інформація про стан освіти та учбові заклади, про сільське господарство та діяльність Уманського земства, про стан медичного обслуговування мешканців Умані, кримінальна хроніка в місті та повіті. Унікальність опублікованих матеріалів полягає в тому, що зібрана інформація міститься виключно в газетних статтях і в жодних архівних документах її не знайти.

Н. В. Суровцова – спогади про навчання в Уманській жіночій гімназії / уклад. В. М. Давидюк. — Умань : [Видавничо-поліграфічний центр «Візаві»], 2020. — 20 с.

В брошурі укладач знайомить зі спогадами відомої письменниці, громадсько-політичної діячки, журналіста, автора мемуарів Надії Віталіївни Суровцової про навчання в Уманській жіночій гімназії протягом 1906–1912 років. Детально описано звичаї, традиції, порядки, що існували в навчальному закладі на початку ХХ століття. Цікавими для читачів стануть і характеристики вчителів. Текст спогадів ілюстрований фотографіями з фондів Уманського краєзнавчого музею.

На презентації були присутні ректор Уманського національного університету садівництва Олена Непочатенко, голова міста Ірина Плетньова, представники видавництва «Візаві», директор Центральної бібліотеки міста, гості з Уманського державного педагогічного інституту імені Павла Тичини, представники Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу та Уманського медичного коледжу, працівники Архівного відділу Уманської міської ради, а також викладачі, співробітники та студенти нашого університету.

Владислав Миронович розповів про роботу над книгами, здійснив цікавий екскурс в історію міста, продемонстрував рідкісні фотографії, розвіяв міфи та надав неспростовні факти минувшини нашої малої батьківщини. Розповідь автора з непідробним інтересом слухали і юні гості заходу, і знавці історії Умані. Захоплюючою та пізнавальною була «подорож» старими вуличками та незвіданими дотепер підземними ходами міста.

Книги, як і сама постать Владислава Давидюка, викликали жвавий інтерес та неприхований захват. Адже пророблена кропітка робота дослідника – це вагомий внесок в історичний епос Уманщини. Особливо зважаючи на те, що уманські архіви та переважна більшість матеріалів і документів історичного значення були втрачені в роки Другої світової війни. Видання, презентовані Владиславом Мироновичем у стінах бібліотеки Уманського національного університету садівництва, стають тим надійним оплотом при вивченні та подальшому дослідженні історії нашого рідного краю.

Наприкінці зустрічі Владислав Давидюк подарував нові книги до фонду бібліотеки Уманського національного університету садівництва та представникам інших навчальних закладів та установ, запрошеним на презентацію. Щиро вдячні Владиславу Мироновичу за цінний подарунок нашим читачам. Впевнені, що його книги не залежуться на полицях бібліотеки.

Олена Рудковська, бібліотекар ІІ категорії

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки