-= Меню =-

Презентація оновленої музейної кімнати історії УНУС

17 травня, напередодні Міжнародного дня музеїв, відбулася презентація оновленої виставкової зали музейної кімнати історії Уманського національного університету садівництва в рамках відзначення 180-річчя заснування університету.

В 1844 році, розпочавши навчання в своїх стінах, наш Уманський національний університет садівництва став одним із перших закладів вищої освіти аграрного спрямування в нашій державі та четвертим на теренах Європи. Пройшовши 180-річний шлях історії розвитку, створивши ефективні умови для розвитку аграрної освіти в Україні, маючи у своїй скарбниці вагомі здобутки в навчальній, наукові та виховній діяльності, університет нині займає гідне місце на освітянській ниві.

Він має чимало яскравих сторінок у своєму літописі історії. Це і розбудова навчально-виробничого відділу, починаючи від дослідного поля і до сьогодні, розвиток виноробства, бджільництва та шовківництва, функціонування 200-літніх оранжерей, гербарний фонд, внесений до міжнародного реєстру гербаріїв. Це і, закладений в 1931 році, дослід з системами удобрення яблуневого саду, що в майбутньому став національним надбанням, стаціонарний польовий дослід, закладений в 1964 році, який продовжується і сьогодні. Розбудова після Другої світової війни, отримання статусу національного…

Але історію Уманського національного університету садівництва творили люди. Саме тому оновлення експозиція музейної кімнати присвячено їм – науково-педагогічним працівникам, співробітникам і випускникам, які розбудовували навчальний заклад, творять і будуть творити університет.

   

Остання реорганізація музейної кімнати відбулась на початку 2000 років під пильним керівництвам її завідувачки Лариси Цимбровської. Через 20 років на вимогу часу, коли музейна кімната історії підпала під юрисдикцію університетської бібліотеки, стало очевидним, що її експозиційна зала потребує змін. І вони відбулися. Оновлення експозиції – це, як виявилось трудомісткий процес, який тривав протягом року. І робота продовжується.

Розпочали оновлення експозиції директор бібліотеки Тетяна Кравченко та завідувач музейної кімнати Оксана Свистун, завершували його спільно з нинішнім куратором музейної кімнати історії університету – бібліотекарем ІІ категорії Світланою Гасіцою. Працював весь колектив бібліотеки: Наталя Михайлова, Наталя Олейніченко, Наталя Романецька та інші наші бібліотекарі. Ніхто не стояв осторонь. Була пророблена значуща робота: від формування ідеї, аналізу наявного експозиційного фонду, відбору експонатів для наповнення музейних вітрин до пошуку нових експонатів, оформлення виставки.

Експозиція музейної кімнати побудована за хронологією. Від заснування і до сьогодні – ХІХ, ХХ та ХХІ століття. Вдалося максимально відмовитись від стендової продукції та передати історію нашого навчального закладу за допомогою фото, речових експонатів, особистих речей, архівних матеріалів, книг.

   

   

Так у фонді з’явився мундир учня Училища землеробства і садівництва кінця ХІХ – початку ХХ століття. Він був реконструйований за фото, які зберігались у фонді.

Під час заходу відвідувачам було презентовано інформаційний матеріал «Творці національної ідентичності» про найбільш яскраві історичні постаті, які стали на шлях боротьби за незалежність України у буремному ХХ столітті. Серед них: міністр земельних справ Української Центральної Ради, директор Уманського училища садівництва і землеробства Михайло Кухаренко-Прокопович, генерал-хорунжий армії УНР, випускник Уманського училища садівництва і землеробства Юрко Тютюнник, громадсько-політичний, військовий та освітній діяч, директор Уманського агрополітехнікуму Михайло Баран, вчений-селекціонер, садівник, професор Уманського сільськогосподарського інституту Володимир Симиренко, історик, жертва політичних репресій, в’язень сумління, громадський діяч, студент Уманського СГІ Богдан Чорномаз, історик-краєзнавець, археолог, перекладач, викладач Уманського СГІ Григорій Храбан, літературознавець, публіцист, есеїст, критик, редактор, дослідник «Розстріляного відродження», випускник Уманського агрополітехнікуму Юрій Лавріненко, ботанік, садівник, викладач Уманського СГІ Сигизмунд Бонецький.

А у виставковій залі музейної кімнати історії також з’явилась дві інсталяції. Перша, присвячена російсько-українській війні, яка триває з 2014 року, зайняла центральне місце в експозиції. Вона була створена як данина пам’яті Героям, які віддали своє життя за нас з вами. Допомагали її наповнювати волонтери ГО «Уманський міськрайонний центр «До перемоги» та науково-педагогічні працівники університету.

Щоб відобразити всебічний розвиток Уманського національного університету садівництва, була створена інсталяція «Мапа». За допомогою неї відвідувачі наочно простежать географію міжнародної співпраці університету: наукову, педагогічну, академічну мобільність, стажування, залучення студентів-іноземців до навчання в університеті, співпрацю з фондами, асоціаціями, консорціумами, підприємствами, навчальними закладами світу.

   

Під час презентації оновленої музейної кімнати історії УНУС звучали слова вдячності тим, хто підтримав колектив бібліотеки і надав посильну допомогу: Олені Непочатенко, Івану Мостов’яку та Віктору Карпенку – за адміністративну підтримку; науково-педагогічним працівникам Віталію Кравченко, Ользі Василенко, Андрію Чернезі, Наталії та Сергію Полторецьким, Лідії Кононенко, Тетяні Мамчур та випускниці університету, доктору філософії Анастасії Благополучній – за сприяння у наповненні експонатами.

Але робота щодо оновлення музейної кімнати триває, тому бібліотека Уманського національного університету садівництва запрошує всіх небайдужих долучитись до спільної справи – збереження історії університету та оновлення музейної кімнати цінними експонатами.

Тетяна Кравченко, директор бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 09.09.2024 Відбувся круглий стіл «Життєвий і творчий шлях кандидата сільськогосподарських наук, доцента Світлани Петрівни Романщак»

  • 06.09.2024 Книжкова виставка «Іван Котляревський – батько нової української літератури»