-= Меню =-

Ґрунт – дивовижний витвір природи

Людина живе на планеті Земля, природа якої дає їй кисень світло, тепло, воду. У земних надрах багато корисних для людини порід і мінералів. Але ні з чим не зрівняти цінність поверхневого шару земної кори, придатного для життя рослинності. Це – ґрунт. Закономірно, що розвиток давніх цивілізацій пов’язаний із сприятливими умовами для землеробства і високою культурою його ведення. Тисячі років використовуються ґрунти, а вони безупинно віддають свої дари людям, які їх доглядають.

Велике значення ґрунту в загальнопланетарних процесах: він забезпечує нормальне функціонування біосфери, захищає верхній шар земної кори від надмірної ерозії, регулює газовий режим Землі. Без перебільшення можна сказати, що ґрунт відіграв величезну роль в еволюції нашої планети і залишається й надалі найважливішою ланкою природи, без якої немислимі високоорганізовані форми життя і прогрес людського суспільства.

Незважаючи на всі досягнення науки і техніки, людина дістає з ґрунту майже все, що потрібно для їй для існування. Це хліб, корені й бульбоплоди, овочі, фрукти, ягоди, корми з посівних і природних трав для тваринництва, прядильна сировина для легкої промисловості та багато іншого. Ґрунт – дивовижний витвір природи, неоцінене багатство нашої планети, її ресурс і водночас засіб сільськогосподарського виробництва, зокрема землеробства.

Ми якось звикли говорячи про ґрунт, мати на увазі тільки сільське господарство, забуваючи, що на ґрунтах розташовуються сотні мільйонів гектарів лісів, величезні масиви лугів, степів, боліт і.т.д. Забуваємо, що без ґрунтознавства неможливо обійтися в біогеоценології (екології), географії, лісівництві, луківництві, болотознавстві, тундрознавстві, гігієні і санітарії, у геології, землевпорядкуванні, при рекультивації земель і в багатьох інших сферах життя.

5 грудня кожного року у світі святкують Всесвітній день ґрунту. Цей день ініціювали учасники Міжнародного конгресу ґрунтознавців у серпні 2002 р. у місті Бангкок (Таїланд). 

День ґрунту повинен об’єднувати людей у світі для загальної справи – захист наших ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також для відтворення їх родючості. Це нелегка і разом із тим благородна справа. Ґрунт справедливо називають головним багатством держави та планети. Проте в усіх частинах світу деградація ґрунтів є швидко зростаючою проблемою. Близько 33 % ґрунтів у всьому світі вже піддалися деградації внаслідок процесу урбанізації. Додаткову загрозу представляють ерозія ґрунтів, виснаження поживних речовин в ґрунтах і їх засолення, висихання і забруднення. Ґрунт – це природний ресурс, який нелегко піддається відновленню. Екологічно раціональне використання ґрунтів повинне стати пріоритетним завданням для усіх.

З нагоди Всесвітнього дня ґрунту запрошуємо до перегляду віртуальної виставки «ҐРУНТ – ДИВОВИЖНИЙ ВИТВІР ПРИРОДИ».

Віра Побережець, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії