-= Меню =-

Про лихі трави під час V Міжнародної наукової конференції

5-8 липня 2022 року в Національному дендрологічному парку «Софіївка» НАН України відбулась V Міжнародна наукова конференція «Етноботанічні традиції в агрономії, фармації та садовому дизайні», присвячена 20-й річниці проголошення Всесвітнього дня культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку.


Бібліотеку Уманського національного університету садівництва на конференції  представила провідний бібліотекар Наталія Михайлова. На пленарному засіданні вона виступила із доповіддю «Лихі трави у творчій спадщині Тараса Григоровича Шевченка». В доповіді мова йшла про шкідливе зілля, бур’яни, що докучають посівам, про отруйні для людини і тварин рослини. Але в той же час вони активно, неодноразово згадуються в літературній творчості нашого славного Кобзара. Адже кожен вид рослин, що ростуть на українській землі і згадуються у творах Тараса Григоровича Шевченка, є певними символами країни, історичних подій або рис людини чи її долі. Наталя Михайлова наголосила під час свого виступу на тому, що у літературному і художньому переосмисленні нашого славного земляка Тараса Григоровича вони набувають особливого сприймання. Зокрема, бібліотекар розповіла присутнім про такі лихі трави, як: блекота, будяк, васильки, кукіль, лутига, лопуцьки, мак, роман, щириця.

   

Доповідь Наталі Михайлової супроводжувалась презентацією, де були представлені особисті малюнки Тараса Шевченка, на яких зображені рослини з даної тематики.

У рамках проведення конференції «Етноботанічні традиції в агрономії, фармації та садовому дизайні» також відбулось відкриття музею-кабінету доктора біологічних наук, член-кореспондент Національної академії наук України, заслуженого працівника культури України Івана Семеновича Косенка, який обіймав посаду директора Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України протягом 1980-2022 років.

 

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки