-= Меню =-

Туризм – фактор толерантності та миру

Сучасний світовий туризм перетворюється на глобальний чинник розвитку цивілізації, всіх її складових – економіки, соціальної сфери, духовної культури. Своїми функціями – світоглядною, культурно-пізнавальною, соціальною, комунікативною, інтегративною, рекреаційною – він істотно впливає на людину, її ціннісні орієнтації, процеси самопізнання і самовдосконалення.

Згідно з інформацією ООН, щорічно понад мільярд людей здійснюють подорожі в інші країни. Завдяки цьому туризм став провідним сектором економіки, на частку якого припадає 10 % глобального ВВП і 6 % загального світового експорту. У резолюції ООН окремо зазначається, що індустрія туризму сприяє скороченню бідності і прискоренню всебічного розвитку.

Глобальні процеси, що відбулися у туристичній індустрії світу, позначились і на розвиткові туристичної галузі України. Завдяки розвитку туризму Україна стає все більш відомою в світі як держава з багатою історією, природною і культурною спадщиною.

Історія стверджує, що туризм в сучасному розумінні, як масове явище і можливість здійснення подорожі, виник порівняно недавно, на початку минулого століття. Стрімко набираючи обертів, це явище стало настільки популярним, що туризмом стала займатися переважна більшість людей, особливо в розвинених країнах і країнах, що розвиваються.

Популярність туризму пояснюється дуже просто, туризм – це вигода в усіх напрямках. Він не тільки сприяє процвітанню і благополуччю туристичних регіонів, активно підтримує високий рівень культурного збагачення, яке отримують мандрівники  в процесі здійснення своєї поїздки, а й дає величезний заряд бадьорості.

За даними проекту DilovaMova.com, розуміючи користь  доступного туризму, в 1979-му році Генеральна асамблея Всесвітньої туристської організації при Організації Об’єднаних Націй, що розташувалася на той момент в іспанському місті Торремоліно, заснувала міжнародне свято – «Всесвітній день туризму», яке було запропоновано відзначати 27 вересня. Метою цього свята було не тільки пропаганда туризму, а й широке висвітлення його внеску в економіку, як окремих регіонів, так і світового співтовариства в цілому, а також подальший глибокий позитивний розвиток міжнародних зв’язків усіх країн. Багато країн підтримали ініціативу світової організації. В незалежній Україні Всесвітній день туризму був додатково закріплений указом Президента України в 1998 році і носить назву «День туризму», відзначається також 27-го вересня.

За даними Всесвітньої організації туризму (UNWTO), Україна входить до десятки лідерів міжнародного туризму за кількістю відвідувань. Згідно рейтингу Всесвітньої Організації Туризму, Україна займає 8 місце у світі за кількістю туристичних візитів. Країну щороку відвідують більше 20 мільйонів туристів, в першу чергу із країн Східної та Західної Європи, США і Японії. Сфера індустрії гостинності України включає як активні види відпочинку і спортивного туризму (гірськолижний спорт), так і подорожі пізнавального характеру, на базі багатої археологічної і релігійної історії України.

З нагоди Дня туризму Бібліотека Уманського НУС пропонує читачам переглянути віртуальну книжкову виставку «ТУРИЗМ – ФАКТОР ТОЛЕРАНТНОСТІ ТА МИРУ». На ній представлені книги, журнали, що містять дуже цікаву інформацію про різні куточки та визначні пам’ятки країн світу та нашої рідної держави. Україна – країна з багатою історією, кожний регіон має свої власні дива: на заході збереглося чимало старовинних міст із неприступними замками і величними костелами; у центральній частині країни – пам’яток доби Київської Русі та славетних часів козаччини; на сході розкішні панські садиби й архітектурні витвори у стилях класицизму, романтизму, модерну в містах.

Ознайомившись із виставкою, ви складете загальне уявлення про куточки світу, що вражають різноманіттям історичних і культурних витворів. Кожна епоха залишила свій слід на обличчі сучасних держав. На виставці зібрана інформація про популярні туристичні об’єкти, побачити які приїжджають туристи з усіх країн, та про маловідомі пам’ятки, що незаслужено перебувають у тіні загальної уваги. Серед багатьох чудес для кожного відвідувача знайдеться своє, що вразить уяву, або стане метою нової подорожі. Тож запрошуємо до перегляду!

Віртуальну виставку підготувала
Марія Фіткаленко, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»

  • 19.04.2024 Літературний конкурс «Нас єднає університет», присвячений 180-річчю заснування Уманського національного університету садівництва: підводимо підсумки