-= Меню =-

Різдвяні та новорічні листівки, які колись дуже чекали…

Філокартисти всього світу і досі сперечаються, де з’явилася перша різдвяна листівка. Серед численних версій і тисячолітні візітівки давнього Китаю, і вітальні англійські карточки, які почали продавати у 1800 році.

Але перша різдвяна листівка має точну дату і місце свого народження – Англія, 1843 рік.

Останнім часом цікаві світові і вітчизняні події співставляю із своєю родиною і навчальним закладом, в якому маю честь працювати. Мимоволі для себе відмічаю: через рік в Одесі буде відкрито Головне училище садівництва.

Ідею новорічної листівки вигадав Генрі Коул лондонський архіваріус. Йому дуже хотілось привітати догогих людей з прийдешнім Різдвом та Новим роком поштою. За допомогою він звернувся до художника-ілюстратора Джона Коллкотта Хорслі. Зацікавлений незвичайною пропозицією, Хорслі розробив і спеціальний передплачений конверт, який можна вважати попередником поштової марки.

Ми бачимо, що за святковим столом Генрі Коул намалював родину Джона Хорслі. Зображення прикрашає напис: «Веселого Різдва і Щасливого Нового Року».

До нашої країни новорічні вітальні листівки потрапили у середині XIX століття з Німеччини, Австрії, Франції. Потім почали створювати власні, сюжети яких були прості: засніжені пейзажі, побутові сценки.

      

Першим автором новорічної вітчизняної листівки вважають художника Миколу Миколайовича Каразіна, уродженця Харківської губернії.

Багато може розповісти маленьке новорічне диво: це ціла когорта художників різних поколінь, сюжети на листівках, які відповідають історичним подіям, адресати і дописувачі новорічних вітань. Іноді це цілі історії.

      

Вже традиційною стала виставка «Історія різдвяних та новорічних листівок», що представлена на абонементі художньої літератури напередодні новорічних і різдвяних свят. Більше 500 зразків листівок з минулого і сучасного чекають зустрічі з вами, наші шановні читачі. В основі виставки приватна колекція Зої Олексіївни Михайлової, яка з любов’ю збирала її за своїм смаком багато років.

      

Непомітно стало історією написання різдвяних та новорічних листівок. Пригадайте, коли востаннє ви отримували привітання поштою? А як раділи помітивши на конверті у поштовій скриньці знайомий почерк? Кожен рік сподіваюсь отримати поштове привітання. Та яскраві листівки лише на холодному екрані комп’ютера, у маленькому віконці телефону. Але цьогоріч я пишу рідним і друзям простими словами від щирого серця, як вчила мене моя мама.

Приємно тримати у руках, перечитувати навіть через багато років новорічні побажання дорогих тобі людей.

На нашій виставці можна побачити вітальну листівку створену дизайнерами нашого університету, яка через певний час стане філокартистичною цінністю через обмежений тираж.

  

А сьогодні колектив бібліотеки вітає своїх читачів з прийдешнім Новим 2021 роком!

Хай ладиться скрізь – на роботі , в родині,

Щоб радісний настрій у серці не гас.

Все світле й хороше, що треба людині,

Нехай неодмінно приходить до вас!

 Наталія Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти