-= Меню =-

Різдвяний вінок своїми руками

Новий рік… Різдво... Казковий і чарівний час...

Напередодні зимових свят нам хочеться додати у свій будинок атмосферу свята. Строката мішура, різнобарвні кульки та мерехтливі ліхтарики – незмінні атрибути новорічних свят, які додають особливої казкової атмосфери. Але дедалі частіше українців радо розбавляють святковий колорит незвичною для нашого краю прикрасою – новорічним віночком. На території нашої країни різдвяні вінки – це рідкісна прикраса будинку. Однак з кожним роком ми все більше переймаємо цю прекрасну традицію і прикрашаємо двері домівок, святкові столи унікальними композиціями. Хоча таку цікавинку можна придбати у будь-якому супермаркеті, проте більшість покупців не знають ані історію прикраси, ані її значення.

Дослідники вважають, що цей предмет став традиційною домашньою прикрасою завдяки лютеранам. Це було у 30-х роках ХІХ століття, у місті Гамбург. Вчитель богослов’я Йоган Хінріх Віхерн узяв на виховання декілька дітей з бідних сімей. Він багато розповідав їм про церковні свята та їхнє значення. Коли підійшла черга готуватися до Різдва, діти весь час питали: «Коли ж прийде це казкове свято?» Тоді вчитель Йоган змайстрував зі старого дерев’яного колеса вінок, прикрасивши його ялиновими та дубовими гілками і стрічками. По колу він розташував чотири білі великі свічки, що символізують чотири тижні передріздвяного посту, а між ними – дванадцять маленьких червоних свічок. Кожен день маленькі вихованці запалювали одну червону свічку, а щонеділі спалахувала одна біла.

Саме цей Різдвяний вінок очікування і став праобразом усіх тих різноманітних новорічних вінків, якими ми так любимо прикрашати наші стіни, вікна та двері у ці зимові святкові дні.

Звичні для нас вінки, скручені з ялинкових та ялицевих гілочок, з’явилися значно пізніше.  

Раніше всі вінки створювали своїми руками з ялинкових або ялицевих гілок. Прикрашали яблуками, солодощами і червоними стрічками. Пізніше такий вінок стало досить просто купити в магазині, та й прикраси його змінилися – тепер продаються найрізноманітніші вінки: плетені з хворостин, вічнозелених рослин, повністю створені з яблук, шишок, тканини, паперу або новорічних кульок. Фантазія сучасних дизайнерів невичерпна!

Що символізує різдвяний вінок? Вважається, що кожна з деталей віночку має особливий сакральний сенс. Наприклад, коло, в формі якого заплетений віночок, асоціюють з безкінечністю. Вічнозелені хвойні рослини, що використовуються для його виготовлення, символізують вічне життя. А шишки та горіхи нагадують про народження та відродження. Значення мають також і кольори, якими прикрашають виріб. Зелений колір асоціюється з продовженням життя і надією на те, що все буде в новому році добре. Червоний колір – це любов і краса навколишнього світу. Дзвіночки на різдвяних вінках покликані відганяти злі сили.

Для здійснення мрій, радять прикріпляти до віночка стрічку або невеличкий папірець, на якому написано ваше потаємне бажання. Важливо, аби листочок був прихований від очей серед інших прикрас.

Різдвяний вінок – це не просто прикраса, водночас він і родинний оберіг, і символ надії на щастя, благополуччя, і достаток, а також запрошення для гостей. У древніх слов’ян вінок імовірно символізував закінченість роду і захист від темних сил.

Сьогодні прийнято вінки до Різдва виготовляти не тільки з гілочок хвойних дерев. Для цього можуть використовуватися як квіткові композиції, так і сама звичайна пряжа для рукоділля. Оригінально виглядають різдвяні вінки з бісеру і великих намистин, зібраних в певній послідовності.

До Нового року і Різдва ми готуємося, ставимо ялинку, прикрашаємо наш будинок, адже це створює дивовижну атмосферу – очікування свята. І все-таки ніщо не зрівняється з поробками, виготовленими своїми руками. Створені з веселою фантазією, терпінням і майстерністю, вони приносять нам ту теплоту і радість, яку не купиш у магазині. Можна, звичайно, купити цей святковий атрибут в спеціалізованому магазині. Ось тільки майте на увазі, що наділений магічною силою зробленого своїми руками оберегом він не буде. Тому в університетській бібліотеці, на абонементі художньої літератури 22 грудня відбувся майстер-клас по виготовленню різдвяних віночків для працівників бібліотеки. Його провела випускниця нашого університету Марія Михайлова, яка працює за фахом у флористичній майстерні «Сонін Сад» (м. Умань).

«Більшість людей просто не налаштовані на хвилю щастя, свята, а тому необхідно мати «щось», що може сприяти здійсненню мрій», – міркує Марія.

Вона розповіла, що безліч матеріалів для оздоблення можна віднайти практично у будь-якій квартирі: майже у всіх знайдуться стрічки, бантики, фольга. Але ці матеріали майстриня використовує рідко і пояснює, що еко-матеріали виглядають красивіше. Основні фаворити: кориця, горішки, сухофрукти, кавові зерна.

Спочатку учасники майстер-класу дізналися: хто з європейців придумав перший вінок зі свічками; що означають кольори вінка, стрічки та дзвіночки; чому одні вінки розташовують на столі, а інші вішають на двері, а також красиві легенди пов’язані з цим добрим символом Різдва.

А вже потім Марія покроково показала, як зробити вінок своїми руками з доступних матеріалів.

   

У ході практичної частини учасники вправно працювали з декоративними матеріалами, запам’ятовували дизайнерські секрети, придумували композицію і комбінували кольори.

Під керівництвом досвіченого майстра, в атмосфері казки кожен з нас мав можливість проявити власний креатив й уяву. Вінки вийшли дуже красивими, святковими, і разом з тим затишними і домашніми.

   

Дякуємо Марії за те, що відгукнулася на наше запрошення, за подарований позитивний настрій, за цікаву інформацію. Майстер-клас «запалив» ідеями, мріями. Щиро вдячні за те, що поділилися з нами тим, що робите дуже майстерно!

Світлана Прокопенко, заступник директора бібліотеки

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 19.04.2024 Історична година «Вітрила честі, що дають нам крила»