-= Меню =-

Сергій Михайлович Вуколов: наукові і практичні здобутки вченого

Вуколов Сергій Михайлович народився 5(17) вересня 1876 року с. Рижково Дмитрієвського повівту Орловської губернії. Після закінчення Санкт-Петербургського Імператорського університету працював у Департаменті Землеробства.

Молодий, перспективний спеціаліст постійно отримував тривалі закордонні відрядження з метою дослідження  регіонів субтропічних культур. У 1902 році Сергій Вуколов виїжджає до Франції. Він отримав завдання: вивчити розведення маслин у французьких департаментах Вар та Приморські Альпи (на сьогодні Var – департамент на південному сході Франції, один з департаментів регіону Прованс-Альпи-Лазурний берег. Порядковий номер – 83, адміністративний центр – Тулон).

   

Підсумком цієї подорожі стала книга «Разведеніе маслины во Франціи», яка була надрукована 1903 року у типографії А.С.Суворіна м. Санкт-Петербург.

Сергій Михайлович проводить екскурс в історію культури маслини на узбережжі Середземного моря: «На французскомъ, европейскомъ и африканском, побережьъ этого моря можно встрътить многовъковыя масличныя деревья. Въ департаментах Приморскихъ Альпъ и Вара имъются деревья до 15-ти метровъ высоты и до 5-ти и даже до 10-ти метровъ въ окружности».

Не менш цікавим було перебування молодого вченого у провінції Ломбардія.

Ломбардія розташована в північній Італії між Альпами та долиною річки По. Вона межує з такими регіонами: П’ємонт, Емілія-Романья, Венето, Трентіно, а також зі Швейцарією. 

   

У 1904 році журнал «Сельское Хозяйство и Лъсоводство» опублікував звіт С. М. Вуколова «Ломбардія въ сельско-хозяйственномъ отношеніи». Цього ж року у Санкт-Петербурзі звіт вийде окремим виданням.

У передмові допитливий  дослідник напише: «Земледъліе Ломбардіи имъетъ высокій интересъ для южно-русского хозяина. Ломбардія, самая богатая область Италіи… Широта Ломбардіи соотвътствует широтъ Крыма и съвера Кавказа, Закаспійской и Туркестанской области…При составленіи этой монографіи авторъ пользовался своими путевыми замътками, свъдъніями из изданія «Inchiesta agrarian» и сочиненіями, упоминаемыми въ текстъ».

Закордонні подорожі до Франції, Італії, Німеччини тривають з 1901 до 1904 року.

У жовтневому номері журналу «Плодовоство» за 1903 рік надрукована стаття С.Вуколова «Разведеніе померанцевъ за гранцей и въ Россіи».

З 1904 року Сергій Михайлович Вуколов викладав овочівництво і географію в Уманському училищі садівництва та землеробства (нині Уманський національний університет садівництва). Уроки географії досвідченого мандрівника були завжди пізнавальними і захоплюючими.

   

Вуколов залишив яскравий слід в нашому навчальному закладі, як викладач овочівництва. У 1905 році він організував кабінет овочівництва і городнього насінництва та навчальне господарство, які до 1917 року були єдиними у Російській імперії науковими та навчальними центрами з овочівництва.

У 1910 році виходить укладена М.Е. Софроновим монографія «Уманское училище садоводства и земледълія» де детально описується викладання городництва, практичні заняття. Ми дізнаємось, що до збирання колекцій для кабінету городництва залучаються учні старших класів, якими керують досвідчені викладачі. Цікавим і пізнавальним є опис городнього господарства: «Огородное хозяйство Царицына сада является главнымъ учебнымъ пособіемъ при изученіи учениками огородничества. Въ составъ его, кромъ грунтовыхъ культуръ, входятъ также двъ ананасныя теплицы, въ которыхъ выращивается ежегодно до двухсотъ ананасовъ; две небольшие огородные теплицы, въ которыхъ производится выгонка тепличныхъ огурцовъ и томатовъ и заготовка разсады для выгонки; для парниковыхъ культуръ и разсады для грунта имъется свыше 200 парниковыхъ рамъ. Под грунтовыми огородными культурами находится болъе 5 десятинъ земли». Далі іде перелік рослин, які вирощуються.

У виданні 1912 року «Огородничество въ Уманскомъ Среднемъ Училищъ Садоводства и Земледълія въ 1911 году» Сергій Михайлович дав цікавий для нащадків опис кабінету городництва: «При училищъ имъется спеціальный Кабинетъ Огородничества, единственный въ Россіи. Онъ сталъ устраиваться съ 1905-го года и теперь стоимость его достигаетъ нъсколькихъ тысячъ рублей и ежегодно возрастаетъ».

Опис, що розміщений у другій частині «Огородничество въ Уманскомъ Среднемъ Училищъ Садоводства и Земледълія въ 1911 году» стосується «Огордного Хозяйство въ Царицыномъ Саду при Уманскомъ Среднемъ Училищъ Садоводства и Земледълія въ 1911 году» свідчить про те, що: «Огородное хазяйство Царицына сада служитъ учебным пособіемъ для учениковъ…»

Прес-курант насіння і рослин города Царициного саду вражає кількістю назв – більше 200.

І кабінет городництва, і  городнє господарство достойно представляли Уманське училище садівництва і землеробства на Всеросійських та міжнародних виставках.

   

   

Цікавим свідченням педагогічної діяльності Сергія Михайловича Вуколова залишається «Проэктъ-программы Курса огородничества для III, IV, V,  и VI классовъ. Составленный преподавателемъ С.М. Вуколовымъ», який був надрукований у типографії «Братьевъ Тарадашъ» м. Умань у 1907 році.

Багата колекція насіння овочевих рослин, городній інвентар, муляжі плодів овочевих культур, консервовані плоди, колекції шкідників і хвороб служили гарним підґрунтям для підготовки високоякісних спеціалістів у стінах Уманського середнього училища садівництва і землеробства.

Колекційне поле площею 1 га слугувало своєрідним плацдармом, для навчальних практичних занять і наукових досліджень учнів. Насіння овочевих культур вирощувались не тільки для потреб навчального закладу, а і для продажу населенню, і для обміну з іншими науковими установами. Справа в тому, що училище закуповувало насіння для поширення у Німеччині, Англії Франції, Голландії і навіть в Америці.

Сьогодні ми пишаємось тим, що Сергій Михайлович Вуколов був співавтором 12-ти томного видання «Полной энциклопедіи русскаго сельскаго хазяйства и сприкасающихся съ нимъ наукъ» під загальною редакцією А.Ф. Рудзкого, яка була видана більше 100 років потому у типографії А.Ф.Деврієна (Санкт-Петербург). С. Вуколов є автором статтей роміщених у IX томі: «Субтропическія культуры» (с. 582– 602), «Сулла или испанскій эспарцетъ»(с. 613 – 615).

  

Багато цікавого міститься у статті «Южныя цънныя культуры» (том X-й). Велика кількість ілюстрацій дає уявлення про описані рослини, з якими учні училища мали можливість познайомитись на дослідних ділянках та в оранжереях училища.

У 1913 році великим друком в уманській типографії «Порядокъ» М.А.Тарадаша виходить видання «Огородничество въ Уманскомъ Среднемъ Училищъ Садоводства и Земледълія въ 1912 г. и обзоръ огородныхъ культуръ Царицына сада за десятилътіе съ 1903 г. до 1913 г.» «в видъ брошюры для раздачи ученикамъ училища, слушателямъ разныхъ при училищъ устраиваемыхъ курсовъ и лицамъ, огородничествомъ интересующимся. Всемъ имъ оно послужитъ как бы путеводителемъ по училищу въ области огородничества».

Видання містить «Планъ огорода Царицына сада», фотографії кабінету овочівництва і городнього насінництва.

   

Це видання має цікаву історію. На титульній сторінці дарчий напис: «В дар Уманскому СХИ. Зав. каф. ботаніки Кубанского СХИ. И Вареник 17.02 1986» і печатка «Кубанский СХИ кафедра ботаники ботанический музей №___».

Іван Петрович Вареник завідував кафедрою ботаніки Кубанського СГІ з 1974 по 1986 рік. Він випускник 1955 року агрономічного факультету Кубанського СГІ. Ці дати свідчать про те, що він особисто не знав Сергія Михайловича Вуколова, але у нього, можливо, були особисті зв’язки з науковцями нашого навчального закладу. Книга не мала інвентарного номеру ботанічного кабінету і Іван Петрович надіслав цей примірник до Умані.

А з Кубанським сільськогосподарським інститутом пов'язаний останній період в житті та науковій діяльності Сергія Михайловича Вуколова.

Такий вигляд мав Кубанський СГІ у 1926 році, де була створена потужна кафедра овочівництва. У її витоків стояв Сергій Михайлович Вуколов, обраний у 1925 році професором Кубанського сільськогосподарського інституту.

Умань Сергій Михайлович залишив у 1922 році і до 1925 року працював старшим спеціалістом з дослідної справи садівництва і городництва Брянського губернського земельного управління.

Окрилений улюбленою справою Вуколов С.М. став першим організатором науково-дослідної справи з овочівництва на Кубані. Були створені стандарти сортиментів овочів для Кубанської округи. В травні 1926 року в Краснодарі побачив світ підручник професора С.М.Вуколова «Курс огородничества». У 1927 Харківське державне видавництво України випускає у перекладі М. Клокова й А. Плаксина за редакцією Вар. Кириленка «Курс городництва» С. Вуколова для професійних сільськогосподарських шкіл та шкіл садівництва України. Наклад видання складав 5000 примірників. З передмови ми з вдячністю дізнаємось, що майже 100 років тому Сергій Михайлович пам’ятав наш навчальний заклад і присвятив цей підручник  своїм уманським учням.

 

Земний шлях вченого агронома, професора Сергія Михайловича Вуколова завершився 13 травня 1939 в м. Краснодар.

Уманський період наукової і педагогічної праці С.М.Вуколова залишив яскраві сторінки в історії нашого навчального закладу. Нові покоління викладачів і студентів продовжують його справу.

Наталія Михайлова, провідний бібліотекар

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 27.03.2024 Поетичний вечір пам’яті професора Павла Ямчука «Іскри творчості запалюють серця»

  • 20.03.2024 Новини рекомендаційної бібліографії