-= Меню =-

ШИТТ ПЕТРО ГЕНРІХОВИЧ

До 145 річниці від дня народження

Видатний садівник, агробіолог, заслужений діяч науки і техніки

Народився  1 серпня 1875 р. в с. Вітриш ( Молдова) в сім’ї коваля. У 1893 р. закінчив Пензенське училище садівництва, після працював у великих садах і розсадниках Росії та викладачем садівництва в сільських школах. В 1903 році вступив в Новоросійський університет (м. Одеса) який успішно закінчив в 1908 р. ( відділення природничих наук). Після чого тривалий час працював у садівничих господарствах Поділля, Криму, Курської й Воронезької областей.

З 1899 р. викладає в училищі садівництва ( м. Одеса); з 1908 р. – викладач Богородицького середнього сільськогосподарського училища, керуючий Варшавською школою садівництва й одночасно завідувач університетським помологічним  садом у Варшаві.

З 1911 р.  П.Г. Шитт викладає плодівництво в Уманському училищі садівництва й землеробства. Він закладає зразковий сад і плодорозсадник, поліпшує паркові насадження та розгортає науково-дослідну роботу. Петро Генріхович керував усіма галузями садівництва, розробив Організаційний план плодового господарства Уманського Царициного саду, у 1913 р. опублікував перспективи його подальшого розвитку, значно поліпшив навчальну роботу на відділенні садівництва. Він започаткував в Умані вивчення кореневої системи та фізіології живлення плодових дерев, закономірностей росту й циклічності онтогенетичного розвитку, надрукував низку статей у журналі «Научное плодоводство». Проведені в Умані дослідження дали змогу П.Г. Шитту під час його роботи  в Московській сільськогосподарській академії ім. Тімірязєва поліпшити й значно вдосконалити технологію вирощування плодових дерев.

Згодом учений працює на Дніпропетровській сільськогосподарській дослідній станції (тоді Катеринославській). У 1920 р. організовує кафедру плодівництва в Московській СГА, якою керує до кінця свого життя.

П.Г. Шитт уперше встановив закономірності росту  й розвитку плодових рослин, розробив методику біологічного обслуговування садів. Його наукові роботи присвячені також вивченню сортів. Учений запропонував біологічний метод обслуговування, в основу якого покладено положення, що плодові рослини є своєрідним самозаписом, який показує їх умови росту й розвитку рослин. Встановив циклічність  зміни  скелетних та обростаючих гілок у кроні, ярусність гілок, морфологічний паралелізм у плодових і ягідних культур.

У 1950 р.  Петро   Генріхович   Шитт   став лауреатом Державної  премії СРСР.

Помер П. Г. Шитт у 1950 р.

Останні новини Наукової бібліотеки


  • 04.04.2024 Квітневі вебінари від Clarivate та Elsevier для наукової спільноти